Általában nem szoktam rövidfilmekről írni. Ezúttal azonban kivételt kellett tennem. A The Candy Shop ugyanis annyira lényegre törő és egyben némileg sokkoló, hogy úgy érzem, mindenkinek látnia kell. És persze, a filmre is igaz a saját tartalma: ahhoz fog eljutni az üzenet, aki hajlandó odanézni.

candyshop1

Történetünk egy szegényes házban kezdődik Jimmyvel (Mattie Liptak), aki épp munkába indul, hogy pénzt szerezzen az édesanyja gyógyulására. Újságot osztogat a zöldségesnél, és ha jól dolgozik, bónuszt is kap. A fiú már nagyban dolgozik, amikor kinyit a zöldségessel szemben levő cukorkabolt, ami egy meglehetősen furcsa, kikent alak (Doug Jones) tulajdonában áll és minden nap szebbnél szebb nyalókákat tesz a kirakatba. A főnök is lelép, hogy megtöltse a pocakját némi édességgel, így Jimmy kihasználhatja az alkalmat és ad néhány gyümölcsöt kulduló barátjának, Nancynek (Abigail Monet). Persze, neki is nehezére esik, hogy ne szaladjon be a boltba cukorkát venni, de tudja: nem költheti el a pénzt. Következő reggel azonban maga a cukrosbácsi toppan elé egy ajánlattal. Látja benne a lehetőséget, ezért munkát ajánl neki, amivel kifizetheti az édesanyja gyógyítását és meggazdagodhat. Az ajánlat nagyon ígéretesnek tűnik egészen addig, amíg ki nem derül, hogy miből készülnek az édességek. Ekkor már nem tartja annyira jónak az ajánlatot és mindent megtesz, hogy megakadályozza a katasztrófát. Van azonban, amit már nem lehet helyrehozni.

candyshop2

A film a szexuális gyermekkereskedelemre akarja felhívni a figyelmet, ennél azonban jóval mélyebb tartalmat sikerült belevinni. Ugyanis aki ilyesminek esik áldozatul, az már nem valószínű, hogy valaha is a régi lesz, főleg, hogy ha gyerekekről van szó. Azonban ahogy a filmben is, sajnos a való életben is a legtöbb ember csak elfordítja a fejét: nem az ő dolga. És tulajdonképpen pont ez az, ami lehetővé teszi, hogy a Cukrosbácsi boltja olyan remekül menjen. A felnőttek elfordítják a fejüket és behódolnak, csak nehogy bármit tenniük kelljen.

candyshop3

A két központi karakter Jimmy és a Cukrosbácsi. Nagyon tetszett mindkettejüknél a karakter kidolgozása és természetesen a színészi munka. Tökéletesen megtestesítették a történet két pólusát: az ártatlan kis hőst és a sok jóval kecsegtető, mégis veszélyes férfit. És persze nem szabad elfeledkezni Nancyről sem, aki hasonló cipőben jár, mint Jimmy. Éhezik, még tiszta ruhája sincs, így természetesen könnyedén beleszalad a Cukrosember karjaiba. Azt hiszem, a színészek közül a gyerekeket illeti itt a legtöbb dicséret.

candyshop4

Kicsit úgy érzem, hogy fontos lenne ezt a filmet nagyobb körben terjeszteni. Persze, tudom én, hogy nem fog mindenkihez eljutni az üzenete. Azonban tökéletesen ábrázolja, hogy ezek a gyerekek mennyire védtelenek egy ilyen helyzetben. Fontos vigyáznunk rájuk hiszen ők jelentik a jövőt és még nem ismerik annyira a világot, mint mi. Ne fordulj el! Óvakodjatok acukrosbácsitól!

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .