Bár a Tremors- ahová lépek, ott szörny terem nem tartozik a legjobban sikerült horrorvígjátékok közé, azt el kell ismerni, hogy egy méltán kultfilmként emlegetett darab. De nem is fecsérelek el több időt az olvasásból, csapjunk a drabálok közé.

tremors1

A békés, ám cseppet sem népszerű Perfection Walley lakói meglehetősen kevesen vannak, és azok közül is kettő Valentine (Kevin Bacon) és Earl (Fred Ward) tervezik a minél előbbi elköltözést, amikor is a helyre gyakorlat céljából jövő fiatal kutatók érdekes földmozgásoknak lesznek tanui. Időközben persze történnek szokatlan halálesetek és megmagyarázatlan eltűnések, majd végül Val és Earl is szemtől-szájba találják magukat a “drabáloknak”
elkeresztelt, föld alatti, mindenevő óriás férgekkel. Ezeknek a lényeknek az étvágyuknál csak a tanulási készségük nagyobb, és a túlélőknek minden eszközüket be kell vetni ahhoz, hogy életben maradjanak – szerencsére a völgy megvan áldva egy militarista házaspárral, Gummerékkel, akik kirobbanó sikerrel veszik az akadályokat a lényekkel szemben.

tremors2

Ez a film is azok közé a darabok közé tartozik, amit gyerekkoromban láttam, és akkor persze a frász kerülgetett tőle – hiszen ki nem ijedne meg egy olyan ellenféltől, amit nem lát, és normális körülmények között nem hall meg. Mai szemmel azonban belátom, hogy a Tremors cseppet sem ijesztő, sokkal inkább szórakoztató, amit két nagy gócpontnak köszönhet: az egyik részről ott van Val és Earl folytonos veszekedése és poénos élcelődései, másrészről meg ott vannak a már fentebb említett Burt (Michael Gross) és Heather Gummer (Reba McEntire), akiknek kérdés nélkül elfogadnám a pincéjüket, persze csak egy rendes drabál biztos átalakítás után.

tremors4

Bár az író S.S. Wilson nem nyilatkozott pozitívan filmjét illetően kezdetben, nekem kisebb párbeszédi bakikat leszámítva nem okozott csalódást. A szereplők hozták a tőlük elvártat, egyedül Rhonda (Finn Carter) karakterével voltam kicsit bajba ugyanis a kutatói részét nem éreztem valami erős lábakon álló ténynek, és a film vége felé már biztos voltam abban, hogy csak azért tették be a filmbe, hogy Valnek legyen kivel kavarnia. Walter (Victor Wong) -nak egy jó megmozdulást köszönhetünk (végül is ő ad nevet a lényeknek) – persze aztán nemsokkal később ő is vacsora lesz. Az öreg Miguelt (Tony Genaro) azt hittem, hogy még a félidőben elvesztjük, de szerencsére kellemesen csalódtam.

tremors5

Akárcsak a film fő gonoszaiban: a drabálok eleinte azért voltak igazán ijesztőek, mert nem tudhattuk mik is ők valójában. Mindig csak annyit láttunk, hogy a föld hullámszerűen megemelkedik és aztán, már le is csapott. Amikor meg feltűnnek teljes valójukban, akkor leesett az állam: egyrészt tapsoltam a szép (és hála az égnek nem borító hű) kialakításnak, másrészről annak is örültem, hogy nem agyatlan, buta lényekről van szó, hanem igazi, vérbeli vadászokról – akik, ha kell napokat is várnak az ételre, ha az olyan helyre menekül előlük, amin nem képesek átrágni magukat.

tremors3

Nekem szép és egyben ijesztő emlékeket hozott elő a Tremors, ami lehet hogy nem a legjobban elkészített film a világon, de az is biztos, hogy hatalmas vétek kihagyni ezt az alkotást.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Cseles lények a föld alól – Tremors: ahová lépek, ott szörny terem (1990)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .