Nincs élet pszicho-thriller nélkül – mondom persze én. A Perfect Blue-t még megboldogult elsőéves koromban adták fel vizsgára. Meglepő módon rajzolt létére is elég hatásos darab lett és nagyon a szívemhez nőtt az évek során.

perfectblue1

Mima fiatal popsztár, egy J-pop zenekar énekese. De kezd rájönni, hogy neki ez már kevés, valami másra vágyik. Ezért aztán fogja azt a bizonyos sátorfáját és átnyergel a színészethez, szerepet kap a Kettős kötelék című sorozatban. Habár ő remekül érzi magát, élvezi a forgatásokat, a rajongói nem mind értenek vele egyet. Sokan igencsak zokon veszik, hogy Mima többé nem énekel, többek között egy Me-Mania nevű zaklató is. Hamarosan felbukkan a neten egy Mima szobája nevű site is, ahol az ő mindennapjait írják le kísérteties pontossággal. Mima kétségbeesik, azonban a barátai és a rajongói elpártoltak tőle. Az egyetlen, akire számíthat, az Rumi, a volt popsztár, ő azonban csak legyintget. A dolog viszont egyre komolyabbra kezd fordulni, amikor a lány körül durva gyilkosságok történnek és a jelek rá utalnak.

perfectblue2

Ez a tegnapihoz hasonlóan egy nagyon kusza történet, amibe könnyű belegabalyodni. Egyrészt Mima sem teljesen épeszű – bár ezt manapság a sztároktól már ki várná el. Másrészt annyi a gyanús elem és a furcsa történés, hogy a film végére – amikor is végre az egészet kibogozzák végre – már egészen el is lehet fáradni. Mindez persze nem baj, hiszen pszicho-thrillerről beszélünk, ráadásul így izgalmas az egész.

perfectblue3

Nagyon szerettem volna egy olyan filmet berakni a listába, ahol ugyan kicsit sem hétköznapi emberekről van szó, viszont megtapasztalják azt a bizonyos kilátástalanságot, amit én keresek. A Perfect Blue mellett még versenyző volt a Kifutó a semmibe, amely igaz történet alapján készült. Ma már ugyan mind tudjuk, hogy a csillogás nem csak ennyiből áll és bizony van árnyoldala. Azonban néha mégsem tudjuk elképzelni, hogy mennyire. Végül azért nyert a Perfect Blue, mert még soha nem láttam ilyen jól áthozva azt a szituációt, amikor az embernek már nincs kihez fordulnia. Pontosabban van, de ez nem biztos, hogy olyan jó ötlet. A totális társas magány, amit látni akartam, az itt van. Na, nem mintha erről szólna elsősorban a film, de a lényeg, hogy benne van.

A másik, ami lényeges dolog, és amit már megemlítettem, hogy Mima sem teljesen épeszű. Ez azért lényeges, mert bár kezd beleőrülni a történésekbe, mégsem ő az, akinek az elmebaja elhozza a végkifejletet. Sőt, igazság szerint bármennyire is próbálkozom, nem tudok ebben a filmben épeszű karaktert mondani. Itt mindenki elmebeteg és ez teszi komplexszé a szálakat, mert sosem tudni, hogy most épp kinek az elborult elméjével van dolgunk.

perfectblue4

A Perfect Blue egy kiváló darab, különösen azoknak, akik szeretik a pszicho-thrillert és az animét. Bár ezen a ponton halkan megjegyezném, hogy aki az utóbbit nem szereti, annak is megérne egy próbát, mert nagyon szépen van összerakva.

Szerző

Avatar
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .