A Rekviem egy álomért cím nagy valószínűséggel senkinek sem idegen, hiszen már klasszikus darabbá vált. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen egy remek filmről beszélünk és habár a téma ma már nem megbotránkoztató, viszont még inkább aktuális lett az évek során.

requiem1

Harry (Jared Leto) és barátnője Marion (Jennifer Connelly) heroinfüggők. Hogy legyen pénzük szenvedélyükre, rendszeresen eladják Harry anyjának tévéjét egy barátjukkal, aki mindig visszavásárolja azt. Azonban a pénz egyre kevésbé bizonyul elégnek és Sara (Ellen Burstyn) is kezdi megunni, hogy állandóan elviszik a tévéjét. Így aztán végül a két barát drogot kezd árulni, ami elég arra, hogy megvegyék a heroinjukat és Marion ruhaüzletet nyithasson. Eközben Sara kap egy telefonhívást, mely szerint szerepelni fog a tévében. Ha az ember képernyőre kerül, akkor persze illik jól kinézni, így egy sikertelen diétát követően felírat néhány tablettát az orvosával, ami hozzásegítheti az eredményhez és beleférhet majd a piros ruhájába. Hamar a megszállottja lesz a fogyásnak, a tabletták függővé teszik, és a mellékhatások is megjelennek, amik Harryt jócskán aggasztják. Azonban neki is megvannak a maga problémái, ugyanis egy drogháború közepén találja magát.

requiem2

Azért is érzem a dolgot most sokkal aktuálisabbnak, mint tizenhat évvel ezelőtt, mert, ahogy telik az idő, úgy ütik fel a fejüket újabb és újabb függőségek. Kamaszok esnek áldozatul az anorexiának és ugyanezek a kamaszok bulizzák végig az éjszakát betépve, rendszerint azt sem tudva, hogy mit ettek éppen meg. Nem mintha ez korábban nem lett volna probléma, de lássuk be, a dolog durván kezd elharapózni.

A film erőteljes kilátástalan hangulata a laza másfél órája alatt is képes egyébként lehangolni az embert elég durván. Ezt most kivételesen mondjuk bóknak szánom, hiszen ez volt a cél. Hogy az ember lássa ezt a totális kilátástalanságot, az ördögi kört, amiből a szereplőknek nem sikerül sehogy sem kiszabadulni, sőt, egyre lejjebb csúsznak csak, miközben ők maguk azt hiszik, hogy felfelé menetelnek azon a bizonyos lépcsőn. Sara különösen lényeges karakter ebből a szempontból, mivel ő idős és borzasztóan naiv, ezt pedig sokan szeretik kihasználni – ahogy ez a telefonbetyárkodásból is látszik. Ezzel sokan szeretnek visszaélni és egy csúnya átverés bizony igencsak mélyre dobhatja az embert, ha elhiszi.

requiem3

Persze, ha így nézzük, mindannyiukat bőven lehetne elemezgetni. Marion, aki a legdurvább mélységbe süllyedt a herointól, vagy épp Harry, aki a legnagyobb árat fizette érte. És mindezt nem is igazán akarják felfogni. Egyedül Harry az, aki a film vége felé már kezd rádöbbenni, hogy már nincs semmije, nincs visszaút és teljesen egyedül van. Ez azonban az életben általában az a pont, amikor az embernek már nincs motivációja arra, hogy valamit tegyen a helyzet ellen. Hiszen minek?

requiem4

Nagy valószínűséggel ezt az alapművet már mindenki látta. Ennek ellenére azonban érdemes időnként adni neki mégegy kört, mert bármennyire is lehangoló, egy remekbe szabott mű. Ha pedig tévednék és valaki mégsem látta, annak itt az ideje ezt pótolni.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .