Amennyire szerettem a The Conjuringet, annyira utálom a The Conjuring 2-t. Nagy reményekkel vártam a folytatást – Catleennel együtt. Nos, ezt a pénzt is elkölthették volna, mondjuk bálnák mentésére, vagy új cipőkre, vagy tudom is én.

conjuring3

Ed (Patrick Wilson) és Lorraine (Vera Farmiga) már ismerős a film első részéből. Házaséletük továbbra is csodálatos és kiegyensúlyozott, hajkurásszák a szellemeket. Mit kívánhatnának még? Az idillt azonban elkezdi megzavarni egy visszatérő, ijesztő alak. Lorraine halálra rémül tőle és mindenáron abba akarja hagyni a munkát. Ekkor fut be egy hívás, hogy egy kislányt kísért egy házi szellem és már lassan beleőrül. Innentől pedig hiába tiltakozik az asszony, a család segítségre szorul és végül a nyakukba veszik Londont, hogy megoldást találjanak a furcsa problémára. odaérve azonban csak egyre furább az egész és Lorraine nem érzékel jelenlétet. Minden úgy tűnik, hogy a kislány szimulál, azonban a házaspár meg van győződve róla, hogy nem erről van szó. A kérdés az, hogy akkor valójában mi történik?

conjuring4

Megint abban a szituációban találtam magam, hogy láttam egy filmet, amiben rengeteg volt a potenciál és sikerül az egészet elszúrni. Először is annyi manifesztáció van ebben a filmben, hogy még egy zombicsordának is sok lenne majdnem. Ez persze megadja a lehetőséget, hogy féljünk az ismeretlentől, de nem sikerült. Vannak nagyon jó suspense helyzetek is, amikor is ugorhatnánk vagy két métert az ijedtségtől, aztán megjelenik egy olyan karikatúra, ami ezt megakadályozza, mert a néző kompletten röhögő görcsöt kap, ha meglátja.

conjuring2

A sztori logikai buktatókat is rejt bővebben, bár nagyon igyekszik megmagyarázni. Hogy spoiler nélkül maradjak, mint ahogy az említve lett, Lorraine végül sikeresen megmagyarázza, hogy miért nem érzékelt jelenlétet, csak ez az indoklás körülbelül annyira hangzik hülyén, mint amikor az általános iskolás megmagyarázza, hogy „de az úgy kezdődött, hogy visszaütött”. Ez ugyanennyire igaz minden más, logikát igénylő történetszálra is SPOILER főként, amikor a démon, aki állítólag herceg, magyarán elvileg hímnemű, apácaalakban rohangál… végülis nem volt még ezer sokkal maszkulinabb és ijesztőbb opciója ugye… SPOILER VÉGE

Mindezek tetejébe volt a filmben egy rakás gyerek. A gyerekek mindig jó hatással vannak a horror-faktorra. Hát, ebbe is sikerült belebukni, mert bár a kislányt megszállták, a többiek ott maradtak, többnyire ácsorogni. Néha már majdnem volt valami értelme, hogy egyáltalán léteznek, de aztán természetesen ez két perc alatt elmúlt.

conjuring1

Habár az első film felvázolt egy tök jó és ijesztő világot, ezt később nem sikerült megtartani. Most az Annabelle-t direkt nem veszem ide, mert az egy kicsit mellékes ebből a szempontból, de ott is sikerült megtartani azt az atmoszférát, amiben kellemesen lehet borzongani. A The Conjuring 2-nél ez bebukott.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .