A kilencvenes évek ontották magukból a tini sorozatokat, és míg manapság csak a bulikról szólnak az ilyen szériák, addig a majd’ két évtizeddel korábbi darabok komoly kérdéseket vetettek fel, társadalmi egyenlőtlenségeket boncolgattak, miközben remek színészek pályáját indították el. Ebbe a kategóriába tartozik a Clarissa, a Kaliforniába jöttem, a Buffy, a vámpírok réme, és a Parker Lewis sohasem veszít – utóbbi került most digitális pennám végére.

parkerlewis.1

Parker Lewis (Corin Nemec) közel sem tekinthető átlagos középiskolás srácnak, na, nem azért, mert szuperereje van és éjszakánként titkos küldetéseket hajt végre, hanem mert kis csapatával olyan vitriolos nyelvvel elemzi a nap eseményeit, iskolai drámáit, hogy az könnyeket csak mindenki szemébe. Parker Lewis sohasem veszít, vagy talán mégis, ugyanakkor mégsem: a srác minden talányos helyzetből kivágja magát furfanggal és ésszel, ha pedig ez egyedül nem menne neki, arra ott vannak a barátai. Jerry Steiner (Troy W. Slaten), Mikey Randall (Billy Jayne), és a hatalmas étvágyú Larry (Abraham Benrubi). Ők négyen minden akadályt képesek legyőzni, amit a sors, vagyis az iskolai élet eléjük görget, legyen az tanulás, vizsga, csajok, vagy éppen egy alternatív világfelfogás.

parkerlewis.3

Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélnem a sorozatról, mivel fiatalkorom meghatározó darabja (a bevezetőben említett darabok mellett). A sorozat hangulata eltért a megszokottól, bár itt is a nézőknek való kiszólásra építettek az alkotók – vagyis a negyedik fal áttörésével operáltak – mégsem fogható semmihez. Parker Lewis (igen, így egyben, semmi rövidítés vagy flinc-flanc), egy rendkívül eszes diák, aki egy olyan világban próbál boldogulni, ahol kirekesztettnek számít. A menő srácok lenézik, a lányok nem nagyon állnak vele szóba, és olykor a közvetlen barátai is keményen élcelődnek vele. Ám Parker Lewis nem egy félős srác (na, jó, de), és szarkazmussal válaszol minden keménykedésre.

A történet persze nemcsak a szokványos tinis ostobaságokat hozzá, hanem belemegy komoly kérdésekbe is, például mi a létezés értelme, hol a helyünk a világban, léteznek nálunk magasabb hatalmak, és vajon létezik olyan erő, mely fittyet hány a fizika alapvető szabályaira – meg érti egyáltalán valaki a lányokat?

parkerlewis.4

A sorozat életvidámságot sugároz magából, miközben gondolkodásra késztet, és emellé még komoly nosztalgikus érzelmeket is megpendít. Sajnos manapság már nem sugározza a tévé ezt a gyöngyszemet, pedig egy új generációnak is el kéne olyan sorozat, ami a valódi problémáikkal foglalkozik. Akinek otthon csücsül pár epizód még vhs-en, vagy éppen az internet mélységének bugyraiban fellel pár epizódot, nézzen bele és hagyja, had ragadja magával Parker Lewis semmihez sem hasonlítható humora és stílusa.

„Uraim, egyeztessük óráinkat!”

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .