Steven Spielberg nem csak filmes munkáiban alkotott nagyot, hanem a sorozatok terén is, elkötelezett sci-fisként sok remek tévéképernyőre szabott szériát köszönhetünk neki, ezek közül pedig személyes kedvencem a SeaQuest. A sorozat nem a klasszikus űrben játszódik, hanem a Földön, méghozzá az óceánok mélyén, egy olyan modern tengeralattjáró fedélzetén, melynek nincsen párja a bolygón.

seaquest.s01.1

Nathan Bridger (Roy Scheider) éli a nyugdíjasok megszokott hétköznapjait: pihen, delfineket oktat, és nem szeret látogatókat fogadni. Így kissé morcosan reagál a katonaság megkeresésére, hogy térjen vissza kötelékükbe és óvja meg az óceánokat, amelyeket egész életében védett. Bridger nemet mond, ám mikor kiderül, hogy az ő tervei alapján készítetté el minden idők legmodernebb tengeralattjáróját, akkor úgy dönt, megnézi magának.

Nathan Bridger már a fedélzeten szembesül, hogy a legapróbb részletekig megvalósították, így például egy, a delfineknek szóló alagútrendszer is be van építve, ahol teljesen véletlenül felbukkan saját delfinje, Darwin is, aki remekül érzi magát, és ennek hangot is ad. Az eszközt, mellyel szóra bírják Darwin hangfrekvenciát, egy ifjú tehetség, Lucas Wolenczak (Jonathan Brandis) fejlesztette ki, akinek számos innovatív újítást is köszönhet a tengeralattjáró. A hely hamar eléri Bridgernél, hogy immáron Nathan Bridger kapitánynak szólítsák.

seaquest.s01.3

De ez még csak az utazás kezdete, hiszen a megváltozott jövőben, vagyis 2017-ben a világot kapzsi vállalatok és elnyomó hatalmak uralják, akik ellen fel kell vennie a versenyt, ha meg akarják őrizni a békét, az emberiséget, és a bolygót. De a SeaQuest legénysége válogatott tudósokból és elhivatott katonákból áll, akik az óceánokat járva segítenek az embereken, egy olyan világban, ahol az emberiség még a tengerek mélyére is kolóniát telepített.

Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélnem a sorozatról, mivel fiatalkorom meghatározó darabja, egy olyan sci-fi, ami nem az űrben játszódik, mégis képes ugyanazokat az érzéseket kelteni a nézőben, mintha egy űrcsatát vagy egy állomást látna. A SeaQuest egy igazán kecses és lenyűgöző tengeralattjáró, ahol a modern technika eszméletlen méreteket öltött, mégis a valóság talaján mozog. A futurisztikus megoldások hihetőek, ott van például Darwin megszólaltatása, egy kvázi fordítógép reagál a delfin hanghullámaira, de nem képes megmagyarázni, hogy mire gondol Darwin, így azt sokszor az embereknek kell megfejteniük.

seaquest.s01.2

A főszereplőnek választott Roy Scheider zseniális, nem először dolgozik együtt Spielberggel, és ez meg is látszik a sorozaton, sőt, van egy olyan érzésem, hogy konkrétan rá írták a szerepet. Ugyanez a helyzet a többiekkel is, Jonathan Brandis remekül hozza a tinit, akinek koponyájában egy zseni agya fészkel, csak néha elborítják a hormonok, vagy éppen Katherine Hitchcock (Stacy Haiduk), aki volt férjével kénytelen együtt dolgozni, akivel egy se veled, se nélküled kapcsolatban dagonyáznak.

seaquest.s01.1

A sorozat egy ijesztő ám mégis valódi jövőt vetít a nézők elé, és bár közeledünk az említett 2017-hez, és ez még nem valósult meg, a hipotetikus jelleg mégis maradandót alkot, a felvetett társadalmi kérdések pedig most is aktuálisak. A SeaQuest lassan húsz év távlatában is egy igazi műremek, amit egyszer minden sci-fisnek látnia kell – de úgysem lehet egynél megállni!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “SeaQuest – A mélység birodalma (1993-1996), 1. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .