Egy kezemen megtudom számolni, hogy hány romantikus filmet szeretek, és még kevesebb azoknak a száma, amik
igaz történet alapján készültek. Ennek ékes példája az 1999-es Anna és a Király, ami egy keleti király és
egy brit tanítónő furcsa kapcsolatát mutatja be lépésről-lépésre.

Anna és a Király1

A fiatal özvegy és egyedülálló édesanya Anna (Jodie Foster) fiával együtt Sziámba utazik, ugyanis Mongkut király (Chow Yun-fat) felkérte arra, hogy leendő trónörökösének ő legyen a tanítója. Kapcsolatuk eléggé problémásan kezdődik ugyanis Sziám nem arról híres, hogy annyira nagy egyenlőség lenne férfi és nő között, de a talpraesett és határozott Anna nagyon hamar kivívja a király tiszteletét. Felvilágosult gondolkodásával színt visz a nem kicsi királyi család életébe, és politikailag is segédkezik a király mellett legyen szó estély szervezésről vagy éppen politikai tanácsról – ami bőven ráfér a királyra, ugyanis nem csak a belső ellentétnek nagyok, hanem egy külső
ellenség is fenyegeti Sziámot.

Anna és a Király2

Amikor először láttam, valahogy nem tudtam elképzelni, hogy ez egy valós, megtörtént eseményeket “rekonstruáló” film, de amikor olvastam Mongkut fiának, a filmben még csak gyerekként bemutatott a későbbi királynak Chulalongkornnak (Keith Chin) a visszaemlékezéseit, valamint Anna és Louis (Tom Felton) írásait is, már eltudtam hinni – és ahogyan ezt Andy Tennant rendező visszaadta, az közel zseniális. egyrészt külsőleg is bemutatta Sziám akkori kinézetét, kultúráját és a külföldiekhez való viszonyát, de ennek mind a szellemi mind a fizikai tetőpontja Anna és Mongkut kettősén nyugszik.

Anna és a Király4

Hiszen kettejükben ütközik, két ország, két világnézet, két társadalmi státusz és persze a nemi ellentétek, de mégsem érezzük azt, hogy erőltetett lenne a kettejük közti kapcsolódás – kicsit sem. A film elején még van egy kisebb torzsalkodás és megbotránkozás, hiszen Anna olyasmire vetemedett, amiért más embert abban a minutumban fejeztek volna le, de ez is csak egy kis szelet volt a nagy egészhez képest. A kapcsolatukat úgy lehetne ábrázolni, mint a víz és a lótuszvirág: mindkettőnek szüksége van a másikra, mert támaszt ad a legnagyobb vészben is,  hiába két teljesen más dolog. Ami a legjobban tetszett az Anna “fejlett, nyugatias” gondolkodásmódja és Mongkut fejlődni vágyó, de egyben hagyomány hű megmozdulásai közti ellentétek – amik végén lévő vitákban végül is mindkét fél elismeri, hogy bizonyos fokig mindkettejüknek igaza van, ez legjobban a bántalmazott szolga kérdésénél jön ki.

Anna és a Király3

De persze nem csak a főszereplők az érdekesek vagy feszegetnek érdekes témákat: elsőnek ott van Tuptim (Bai Ling), akit bár szülei ágyasnak küldtek, boldogtalan és csak egy vágya van, hogy szerelmével lehessen – még ha ez az életébe kerül is. A francia kereskedő valamint az angol úri házaspár részéről a kulturális sokkon és a köpönyegforgatáson kívül többet nem tudtam leolvasni, a fiatal herceg Chulalongkornál pedig ezt mutatta be jól a film, hogy egy király
csak akkor jó király, ha mindenre nyitott és tudja, hogy mi folyik az országában. Romantikus vizekre evezve: Anna először el van képedve, hogy hogyan lehet a királynak ennyi felesége/ágyasa és persze gyereke, de Mongkut is elsápad a nyugati monogámia hallatán, hiszen ő nem tudja azt elképzelni, hogy egy férfi csak egy nőt tud szeretni – aztán a film végén mégis ráeszmél, hogy mégiscsak lehetséges.

Anna és a Király5

Ha valami szép belül, akkor általában kívülről is, és az Anna és a királyban emiatt sem kell aggódni: a díszletek,a ruhák mind egytől egyik korhűek és gyönyörűek. A tájakat mind valós helyszíneken forgatták és szerencsére az alkotók nem sajnálták az időt angol etikett illetve a sziámi szokások bővebb tanulmányozásánál.

Anna és a Király6

Ez az a film, amit nem lehet nem szeretni: minden szépen, megfontoltan van benne felépítve, a színészek elsőrangú alakítást nyújtottak és az összkép nem is lehetne ennél jobb.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .