Catleennel kifejezetten vicces dolog leülni interjúzni. Nem csak mert barátok vagyunk az egyetem kezdete óta és tudom az összes válaszát, de mindezen még jót mulatunk is. Én személyesen végignézhettem a cosplayes fejlődését, most itt az ideje, hogy ti is betekintést nyerjetek.

 

Név: KrisztiCatleen.3

Becenév: Catleen

Csillagjegy: Kos

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: Újságíró, rendezvényszervező

Kedvenc film/sorozat: Firefly, Star Trek

Kedvenc játék: Tomb Raider, Resident Evil

Háziállat: kutya, macska, mókus, minimalac

 

Mikor jártál először conon?

Én nem a klasszikus értelemben vett conon ismerkedtem meg elsőnek a cosplay világával, hanem még az első PlayIT-en, 2011-ben. Aztán jött több kisebb rendezvény: Harry Potter tematikájú találkozó, HoldfényCon vagy a Cosplayer Expo, és valahol ebben az időszakban vesztem el végleg a cospay világában.

Mi volt az első cosplayed?

Daphne Greengrassnek öltöztem be a Harry Potter könyvsorozatból, barátnőm kért fel erre a „szerepre”, mivel ő nagy rajongója Malfoynak, és ki mást is nézte ki magának, mint az ifjú mardekáros leendő feleségét, Astoriát.

Csapatban szeretsz beöltözni, vagy inkább egyénileg?

Mindenképpen csapatosan, jó érzés, mikor többen ugyanabból a fandomból vagy sorozatból öltözünk be, és ilyenkor röpködhetnek a vicces beszólások, a karakterekhez méltó mozdulatok. Nemrég ismét volt ehhez szerencsém, ugyanis a nyári conra egy kisebb Resident Evil csapat is összejött, na, ott aztán volt vihogás bőven.

Catleen.1

Te ugye eleinte csak vásárolt cosplayeket öltöttél magadra. Mikor kezdted magadnak készíteni?

Igen, a jelmezeim egy része nem általam készített, még 2014-ben kezdtem el tanulni a folyamatot, elsőnek persze csak kisebb kiegészítőkkel próbálkoztam (inkább kevesebb, mint több sikerrel), manapság pedig már a ruháimat is én varrom, illetve megrendelésre is készítek ezt-azt. Bár a mai napig vannak olyan cosplay-terveim, amiket egyszerűen nem lehet megvalósítani vett darabok nélkül.

Mi az, amin a legszívesebben ügyködsz (a cosplayeiden)?

A kiegészítők, illetve a páncélelemek. A varrás nekem még mindig nehezemre esik, sokszor veszekszem a varrógéppel – vicces módon a gravírozóval vagy a hőlégfúvóval már kevésébé.

A cosplayen felül is rengeteg dologban részt veszel. Mikben ügyködsz jelenleg? (höhö, a blogon kívül) 😛

Igen, ez így van. Jelenleg a TimePass Meetupok egyik szervezője és konferálója vagyok, és erről rendszeresen tudósítok is. Illetve a nemsokára megrendezésre kerülő HungaroCon médiafelelőse vagyok. De a Living Dream Project alapító tagjaként is ismernek, illetve a nyári conon volt szerencsém nekem levezényelni a geek kerekasztalt, ami igazán nagy kihívás volt a számomra, borzasztóan izgultam, remélem nem látszott annyira.

A mostani legbüszkébb projektem, meg persze a szívem egyik csücske a HCC, vagyis a Hungarian Cospix Community, aminek ötletgazdája és alapítója is vagyok – vagyis egy cosplayesek, videósok és fotósok számára alkotott csoport, ahol végre összeér a szubkultúránk minden szelete. Az ötlettel még tavasszal kerestem fel a TimePasst, mivel ők voltak azok, akik tényleg komolyan vették a cosplayesek világát, és hajlandóak voltak tenni ezért az ügyért. Ennek lett az eredménye a havonta kihirdetésre kerülő nyertes, a nyeremények hosszú sora, ami ráadásul azzal is együtt jár, hogy új tehetségeket fedezünk fel. A csoportban talán az egyik legmeghatóbb dolog számomra a képekhez fűzött hozzászólások, az élmények megosztása, a boldogság és kreativitás, ami egy-egy jelmezzel vagy képpel együtt jár, még néha nekem is elpárásítja a szemem, pedig én kemény horrorokon edződtem!

Catleen.2

Vannak nagyobb cosplayes terveid a jövőre nézve? Versenyek, külföld?

Nagy vágyam a külföldi kijutás, a magyar cosplayes szubkultúra hírének terjesztése, meg a versenyzés maga is, bár engem ezen a téren inkább a zsűrizés nyűgözött le mindig is: a sok tehetség, az újoncok, a bátorság, ami már a jelentkezésnél kezdődik, mind-mind olyan dolog, amit támogatni és értékelni kell.

Van valami, amit úgy érzel, hogy a cosplaynek köszönhetsz?

Rengeteg dolog, a kreativitás egy új szintje, a különleges látásmód, a bátorság, amit a barátaim adnak (persze a nagyrészük cosplayes), és persze az az apróság, hogy nem férnek el a cuccaim a lakásban, ahogy a jelmezeim a szekrényben, és a parókáim a fiókban.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .