Hat epizódos miniszéria a BCC-től, amiben ráadásul Tom Hiddleston és Hugh Laurie játssza a főszerepet? Természetesen nekem mindenképpen látnom kell, még akkor is, ha a fegyverkereskedők világa annyira nem vonz (bár a beépülős krimiket meg szeretem). Sajnos azonban az Éjszakai szolgálat ilyen zseniális castinggal sem tudott túljutni a megszokott kliséken, így nem is tudta elkerülni a zsáner megszokott hibáit sem.

nightmanager-s01-1

Jonathan Pine (Tom Hiddleston) Kairó elegáns szállodájában éjszakai vezető, ráadásul 2011-ben járunk, az egyiptomi arab tavasz idején, mikor a közel-kelet felbolydult. Pine egy vendég kérését teljesítve lemásol néhány okiratot, amik sosem látott gondokhoz vezetnek. A hölgy ugyanis bizalmas és titkos adatokhoz fért hozzá a híres és rendkívül gazdag Richard Roper (Hugh Laurie) bizalmi köréből, és ezért az életével fizetett, ugyanis Roper egy veszélyes fegyverkereskedő. Pine, szerelmes lévén a nőbe, akinek védelmére is kelt korábban, bosszút esküszik Roperen. Arra azonban ő se számított, hogy Anglia felsőbb köreiből segítenek neki a bosszú véghezvitelén, már ha hajlandó gyökeresen megváltoztatni az életét.

Pine beépül Roper köreibe, a családja részévé válik, mikor megmenti annak fiát, ám ha nem állna mögött egy titkos szervezet, nem sikerült volna ilyen jól az álcája. Ráadásul még amiatt is vigyáznia kel, hiszen a kapcsolattartója és kvázi beszervezője, Angela Burr (Olivia Colman) szerint a kormányzat oldaláról is segítik Roper üzelmeit. Pine-nek így ki kell deríteni a segítőket, lefülelnie Ropert akció közben, és mindeközben vigyáznia kell az egyre inkább gyanakvó társakra is.

pilot-nightmanager-4

A történet igen lassan bontakozik ki, és sajnos mikor fel lehetne pörögni, akkor sem teszi meg. A klisés megoldásoktól hemzsegő sorozat nem tud kilépni a zsáner hibáiból, így egy marad közülük, ami azért is szomorú, hiszen a potenciál meg volt benne. Néhány durvaságot is megpróbáltak beletenni az alkotók, de valójában ezek csak a félszegségüket mutatta be. Meg akarták mutatni, hogy ez egy olyan sorozat lesz, ami kimondja és megmutatja az igazat, de amikor valóban lehetett volna, akár megbotránkoztatót bemutatni, visszaléptek inkább.

nightmanager-s01-3

Bár azt hittem, Tom Hiddleston lesz a csúcsa a szereplőknek, ő most mégis igen laposan játszott, és a maci szemein túl nem mutatott fel semmi extrát. Ellenben Hugh Laurie zseniálisan hozta a kegyetlen fegyverkereskedőt, egyszerre volt domináns alfahím, miközben voltak pillanatok, mikor elhittem neki, hogy szereti a kedvesét, akivel olykor mégis tulajdonként bánt. Laurie fürdőzött a szerepben, és a legkisebb jelenetekben is odatette magát. A női szereplők közül Jedet (Elizabeth Debicki), Roper barátnőjét érdemes kiemelni, mert ha úgy vesszük, rajta kívül nem is volt más – ami nem kicsit zavaró – ráadásul ő is amolyan motivációs kellékként funkcionált a történetben.

Bár már igazán leszokhatnának, hogy a férfi főszereplő egyetlen motivációja csak a szeretett kedves halála lehet – pláne egy olyan történetben, ahol egy volt katona, és hithű hazafi áll a főszerepben, akinek a hazaszeretete vagy erkölcsi iránytűje is bőven elég ekkora kaliberű tetthez.

nightmanager-s01-2

Az Éjszakai szolgálat lehetett volna egy jó sorozat is, de sajnos nem lett az, csak egy dráma a sok közül, ami nem mert meglépni nagy tetteket. Hugh Laurie játékáért érdemes megnézni, de valószínűleg a nézőben igen rövid idő alatt feledésbe merül a széria. Kár érte.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .