Az Álomgyár már régóta kacsintgat a gamer világ felé, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a mostanság megszaporodó játékadaptációk (Warcraft, Assassin’s Creed és a küszöbön álló Tomb Raider újragondolása). Ennek a szerelemnek azonban vannak igazán kiemelkedő alakjai, és, nos, kevésbé jók is. A jók már megkapták a maguk írását, most pedig vegyük górcső alá a rosszakat!

BloodRayne – Az igazság árnyékában (2005)

top5.bloodrayne

Uwe Boll híresen rossz rendező, aki valamiért szenvedélyesen szeret játékokból filmet készíteni, azonban ez a szenvedély inkább gátja volt a fejlődésnek, mint sem előremozdítója. A BloodRayne játék az ismert vámpíros alaphiedelmekre épít, egy nagyon érdekesen megalkotott főhőssel a középpontban. Azonban ezt az érdekességet már nem sikerült átemelni a filmvászonra. Kristanna Loken tökéletes választás volt a főszerepre, és a mellékszereplők is ügyesek. A játék egyszerre pergő és borús hangulatát viszont nem sikerült megfognia az alkotóknak, ellenben igen sötét tónusú és unalmas lett.

 

Wing Commander – Az űrkommandó (1999)

wingcommander.2

Kicsit fájó szívvel írom e sorokat, mivel nekem mindig is kedves emlék lesz a Wing Commander, de sajnos a hibáiról nem lehet megfeledkezni. Még a nagy hollywoodi adaptáció és remake boom előtt fogant a mozi, azonban ez sem menthette (vagy éppen ez okozta?) meg a bukástól. Az alapszoriról nem sok derül ki, a felvázolt nagy háború semmitmondó, a karakterek felszínesek, egysíkúak és kiszámíthatóak – pedig mindenkiben bőven lett volna potenciál. A Wing Commander a kilencvenes évek megszokott pilótás akciófilmjének kliséi között tengődik, mint a szerelmi háromszög, az áruló katona, vagy a megjósolt hős.

 

Max Payne – Egyszemélyes háború (2008)

top5.maxpayne

Nincs azzal semmi baj, ha egy film kedvéért újrateremtik a játék főszereplőjének előtörténetét, illetve ha behozna új csavarokat, azonban a Max Payne alkotói az újrateremtés során elvették a karakter minden keménységét, és alkotta belőle egy egyszerre érzelmileg instabil kisfiút, és egy halálgépet, akinek nincs agya. Mark Wahlberg leírhatatlanul rossz választás volt Max szerepére, de sajnos a történet egész castingja megbukott. Ezenfelül a film képtelen volt valódi izgalmat nyújtani, mivel a nagy csavar nagyjából tíz perc után egyértelművé vált, és ezen az sem segített, hogy olykor sötét tónusú árnyakkal spékelték meg a filmet, amivel természetesen egy komorabb hangulatot akartak teremteni, csak ez sem jött be.

 

Csatahajó (2012)

csatahajo.1

A Csatahajó kitűnik a mezőny többi játékadaptációja közül, de nem azért mert jobb a többinél, hanem mert nem egy számítógépes játék ihlette, hanem az utazások egyik favorit játéka, a Torpedó. Azonban a rendhagyó adaptációs megközelítés sem segített a filmen, ami tele van ostoba logikai hibákkal miközben próbálja ötvözni A függetlenség napját a Transformers-szel. Az idegen lények egyszerre kíméletlenek, és ostobák, miközben a hős amerikai katonákat semmi sem állítja meg hősiességükben.

 

A király nevében (2007)

top5.kiralyneveben

Uwe Boll rendező „mesterien” tud játékokat filmre adaptálni, ennek köszönhető, hogy a Top 5 Legrosszabb játékadaptációknál kétszer is szerepel a neve. A nagysikerű Dungeon Siege játék mozis verziója A király nevében, ami dúskál a jobbnál-jobb színészekben: Kristanna Loken, John Rhys-Davies, Ron Perlman, Claire Forlani, és még sorolhatnám – bár a főszereplőnek választott Jason Statham elég kevés színészi kvalitással rendelkezik, ehhez a szerephez mégis tökéletes választásnak bizonyult.

Nehéz meghatározni min is csúszott el nagyon A király nevében, hiszen mind az alap sztori, mind a casting remek, de valahogy az egész film „döcög”. A tragédiáknak nincsen súlya, a csavarok kiszámíthatóak, a párbeszédek elcsépeltek, teátrálisak, és valótlanok. De ez persze nem csak a rendező sara, hanem a forgatókönyvíróé is, aki egy használható árbeszédet nem volt képes leírni. Remélhetőleg egyszer akad majd valaki, aki új feldolgozást készít ehhez a remek játékhoz, nem pedig rosszabbnál rosszabb folytatásokat.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .