A Disney TV szültése előtt is volt élet Magyarországon a kedves kisegér háza táján, méghozzá Walt Disney bemutatja címmel, és vasárnap délutánonként lehetett elcsípni a Magyar Televízó adásaként. Egy egész generáció nőtt fel a sugárzási időszak alatt, amikor a Disney a sajátgyártású rajzfilmsorozatait, élőszereplős sorozatait, illetve filmjeit vetítette. Ráadásul ez az időszak bővelkedett jobbnál jobb sci-fikben is, az egyik ilyen pedig a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón, vagy, ahogy mindenki akkor hívta: Jesse kalandjai.

jesse.3

Jesse (Martin Kove) egy ünnepelt hős, egy rettenthetetlen harcos, és egy hűséges katona egyszerre, akinek sikerei láttán sokakban irigység merült fel. Jesse otthonában az uralkodó elit féltékenyen nézte a férfi sikereit, és ezért elküldték őt a Földre, ahol az idegennek számos kalandban lesz része, mialatt ráébred arra, hogy ki is ő valójában, miért is van a Földön, és hogy az emberek minden furcsaságukkal együtt azért igen szeretni valóak. Ebben nagy segítségére van Control, a mesterséges intelligencia, aki nemcsak mindent tud, hanem sokszor mindent jobban tud, és ebből olykor komoly bonyodalmak is adódnak.

jesse.1

Az 1989-ben készült széria sajnos csak egy évadot élt meg, ehhez nagyban hozzájárult a közönség életkora – gyerekeknek szánták, így azt a stílusjegyet kellett hoznia, amit a korosztály szeret –, illetve a gyenge költségvetés is. De kevés pénzt a sorozat alkotói leleménnyel pótolták, Jesse a földiekhez hasonló alakjára is magyarázattal szolgálnak, ahogy arra is, miért nehéz felismerni honfitársait.

A történet alapja ugyan kissé egyszerű, ám a karakterek annál komplexebbek. Jesse összetettségét jól mutatja katonai múltja, az otthonát elvesztő, és ezzel együtt a dicsőségtől megfosztott hős képe, illetve a beilleszkedésre és kötődésre vágyó személy. Tökéletes ellenpéldája Control, aki kissé primitív fajként tekint az emberiségre – néha persze joggal –, de azért az emberek értékeit olykor ő sem tudja elvitatni, vagy szarkasztikus megjegyzésekkel kisebbíteni.

jesse.2

Természetesen a már korábban említett generációnál (amihez én is hozzátartozom) erősen bejátszik a nosztalgiafaktor, ha a sorozatról van szó, de ennek oka van, hiszen a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón egy olyan széria, amit bármikor elő lehet venni, mivel a mondanivalója nem kopott meg, és a humora még mindig helytálló. Na, meg Control hangját Alföldi Robi adta, aki nekem személyes kedvencem, ha szinkronról van szó.

jesse.4

A történet meglovagolja a kilencvenes évekre oly jellemző hősmítoszt a tévében ismét felbukkanó sci-fi dömpinggel, és egy igen egyedi és szokatlan keveréket alkot így. Nem mondom, hogy a világ legjobb sorozata, de egyszer mindenkinek érdemes megnéznie, ha másért nem, hát az idegen szemen át való látásmódért, aki sokszor nem érti a földieket.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .