zoli2

Egyszer egy conon láttam egy marcona, egyenruhás embert. Habár a ruhát én is felismertem, akkor még eliszkoltam bizony, pedig szerettem volna vele közös fotót: ő volt Zoli, a Csillagkapusok feje. Mára persze kevésbé vagyok egyenruháktól megijedős típus és a rövid beszélgetésünk ideje alatt rá is kellett jönnöm, hogy nem is olyan marcona, hanem olyasvalaki, aki odáig van a Csillagkapuért és a magyar cosplayért, és mindezeknek az előrejutásáért keményen dolgozik.

Név: Varga Zoltánzoli1

Becenév:Zoli

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: Rendezvényszervezés

Kedvenc film/sorozat: Csillagkapu

Kedvenc játék: Dragon Age

Kedvenc könyv: Robert Merle – Két nap az élet

 

Téged azért a legtöbb conra járó ismer. Mikor kerültél bele ebbe a közegbe és hogyan?

2012-ben ismerősöm fotói között láttam néhány érdekes képet jelmezesekről és úgy döntöttem a soron következőre kimegyek Csillagkapus egyenruhában, így jutottam ki egy cosplayes rendezvényre a Dürer Kertbe, és találkoztam néhány kedvenc filmbeli, játékbeli karakteremmel. Bár a rendezvény szervezésétől nem voltam elragadtatva, maga a hangulat megfogott. Vicces volt látni mérgelődni másokat is ugyan azon okokból, amik nekem is kellemetlenségeket okoztak. Kis idő múlva rábukkantam az 501-es Légióra, és egyetértvén úgy döntöttünk meglátogatjuk a szomszédban lévő fesztivált a Felvonulási téren és a Hősök terén. Ez idő alatt sokat beszélgettünk és meggyőztek arról, hogy menjek el nagyobb cosplayes rendezvényekre, mert igazán megéri. A mai napig nem bántam meg, hogy hallgattam rájuk és általuk a nap is pozitívan zárult.

Mesélj egy kicsit a Csillagkapu Cosplay Klubos munkásságodról. Mikor pattant ki egyáltalán a fejetekből?

2012 őszén ismerkedtem meg Bausz Áronnal, aki szintén hatalmas Csillagkapu-rajongó és neki is volt cosplaye a sorozatból. Elhívott egy novemberi rendezvényre, PlayIT – Holdfényconra. A rendezvényen nagyon jól éreztem magam és meglepő volt számomra, hogy fiatalok, idősebbek, fiúk és lányok egyaránt felismertek és örültek nekem. Áronnal egyáltalán nem gondolkodtunk azon, hogy klubot kéne alapítanunk, egyszerűen az első nap végére, olyan sokan kérdezték, hogy mi a klubunk neve, hol tudnak minket utolérni, hogy nap végére már úgy döntöttünk csinálunk egy klubot és ennek a neve lett a Csillagkapu Cosplay Klub. Nem voltak ábrándjaink, egyszerűen úgy voltunk vele, ha tetszik az embereknek és szeretnének csatlakozni, akkor kialakulhat belőle valami jó, ha meg nem, nem veszítünk semmit. A rendezvény második napján már büszkén mondtuk, hogy igen, van klubunk és rendezvényről rendezvényre gyarapodott. Klubon belül nem gondoltam, hogy vezetnem kéne, hisz nagyon új volt nekem még ez a közeg, de más nem nagyon akarta megmarkolni a gyeplőt, ezért vállamra vettem,és azóta is cipelem. Azóta rendezvényről rendezvényre szervezem ki a klubot, szerveztem be új tagokat, segítettem kialakítani a kiállításunkat és próbáltam életben tartani a klubtagok Csillagkapu iránti szeretetét és irányt adni nekik. Mostanra már rengeteg rendezvény szervezésébe belefolytam és alakultak ki olyan projektek, amik elviszik minden időmet, ezért egyre több feladatot adok át lehetőség szerint a klub többi tagjainak.

zoli3

Sikerült beváltani a reményeket, amit a klubhoz fűztél?

Nem jósoltam sokat a klubnak, hiszen, amikor létrehoztuk tudtuk, hogy egy, olyan franchise-t képviselünk, ami mögött már nincs sorozat, film, felhajtás, mégis, az emberek szerettek minket, kíváncsiak voltak ránk, így egyre többet és merészebbet vizionáltam ennek. Majdnem 4 év eltelte után azt mondhatom, hogy bőven túlszárnyalta minden elképzelésemet az, ahol most tartunk. Eleve a tény, hogy már 4 éve jelen vagyunk és mindig meg tudunk újulni, mindig tudunk újat mutatni és csinálni nagy büszkeséggel tölt el. Remélem még hosszú idő múlva is létezni fog a klub a vezetésemmel, vagy nélküle.

Catleen és Ádám mellett te is HCC alapító vagy. Te mivel foglalkozol ebben a csoportban?

Catleen volt az, aki megkeresett engem és Dénest, hogy hozzunk létre egy, olyan klubot, ahová a cosplayesek és fotósok feltölthetik a képeiket és havonta kiválasztunk egy képet, ami a legjobb. Azt hiszem állíthatom, hogy a csoport tevékenységének a fő mozgatórugója vagyok. Kialakítottam és közösen körvonalaztuk a Hónap Képe titulust és a megszavazását, a kiemelést és minden jelenlegi projektet, ami a csoportból indult ki. A TimePass-HCC fotózást, a Magyar Cosplayer Reflektorfényben, illetve a különböző beszámolókat. Ezeket a projekteket felügyelem és szervezem folyamatosan, bár sikerült Ádámra rátukmálnom a Magyar Cosplayer Reflektorfényben rovatot 🙂

Hol tart jelenleg a HCC a tervekben?

Azt hiszem bőven felülmúlta a mi és mások elképzeléseit is ez a csoport. Úgy érzem, hogy maradéktalanul sikerült az elérnünk, amit szerettünk volna. Bárkivel beszéltem vagy hallottam közvetve a véleményét a csoportról, mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott róla. Mindenki nagyon örül, hogy van ez a csoport és reméljük ez így is marad. A fenti projekteket folyamatosan csináljuk és folyamatosan vizsgáljuk, hogy még milyen dolgokat tudunk véghezvinni, mit tudunk adni a csoport tagjainak és a közösségnek.

zoli4

Mik a terveitek a jövőre nézve ezzel a közösséggel?

Szeretnénk, ha tovább gyarapodna a csoport sok hasznos taggal. Minél több kép és videó kerüljön megosztásra és minél több fotósnak, cosplayesnek okozzunk örömöt. Ennek fényében kutattam folyamatosan a lehetőségét annak, hogy bemutassuk ezt a csoportot mindenkinek, aki szereti a cosplay világát. Szerencsére ebben nagyon sokan a partnerünk voltak, látták a kezdeményezés értékét és ha mással nem is, megosztásokkal segítették oda a csoportot, ahol jelenleg van. Itt szeretném megköszönni minden egyes con szervezőinek: Mondocon, TomaCon, OSZAKE, hogy segítették a csoport terjedését. Sajnos nem mindenki értékelte a csoportot, volt, ahonnan még választ sem kaptam. Mindenesetre a célunk változatlan: meg akarjuk és meg fogjuk ismertetni az emberekkel a magyar cosplayereket, fotósokat, hiszen nagyon sokan vannak és nagyon ügyesek is. Szeretnénk, ha annyira kinőné magát a csoport, hogy felfigyeljenek rá nemzetközi szinten.

Na és mik az egyéni tervek a jövőben?

Az elmúlt időben kicsit túlvállaltam magam és kevesebb idő jutott arra a dolgokra, amit szerettem csinálni és kicsit elhanyagoltam őket, illetve a környezetemet. Kicsit visszább veszek a különböző rendezvények szervezéséből, hogy felszabaduljon időm, hogy tudjak arra koncentrálni, amiket és akiket szeretek. Ez persze nem azt jelenti, hogy el fogok tűnni, szimplán annyit, hogy kevesebb rendezvényszervezést vállalok be, hisz a szabadidőm legnagyobb részét ez veszi el. Szeretnék kicsit rákoncentrálni a saját cosplay klubomra, a HCC csoportra és a TimePass meetupra illetve több időt fordítani a szeretteimre.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .