Régóta szemeztem már ezzel a filmmel, de a címe miatt aggódtam, hogy milyen lesz, átfutott az agyamon sok remek film, amit a magyar címadás rontott el, de ez nem az az eset, mivel a fordítás ezúttal igen pontos (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse). Aztán mégiscsak rávettem magam egy unalmas estémen, és pozitívan csalódtam a filmben – kötelező darab mindenki számára, aki szereti a zombis műfajt, a vígjátékot és a paródiát!

cserkesz-2

Ben (Tye Sheridan), Carter (Logan Miller) és Augie (Joey Morgan), cserkészek, és bár Rogers (David Koechner) cserkészvezető lelkesedése a toborzás iránt Dolly Parton rajongásával vetekszik, a fiúk mégis rendre kudarcot vallanak az iskolákban. Ráadásul Augie-n kívül a másik két srác nem rajong túlzottan már ezért a hobbiért, és hosszú ideje fontolgatják a kilépést, kizárólag barátjuk miatt tagjai még mindig a cserkészeknek. Ám Ben és Carter úgy dönt, ezúttal megmondják Augie-nak az igazságot, vagyis hogy ők inkább elmennének bulizni, meg csajozni, minthogy a vadont járják, és egymás újabb plecsniijeinek megszerzését ünnepelnék.

cserkesz-3

Azonban a városban történik valami furcsa, és egy nem túl eszes takarító a lakosságra szabadítja a halált, amely ezúttal járkál, hörög, és igencsak harapós kedvében van. A fiúk útjai különválnak egy komolyabb veszekedés után, így külön találkoznak a városban elharapódzó erőszakkal. És hiába van nyitva a helyi sztriptíz bár ajtaja, vagy éppen a rendőrség, nincs menekvés a járkáló halottak elől, hacsaknem az illető szőke, magas és tökösebb, mint bármelyik férfi. Miután összeáll a zombikat leküzdő cserkészcsapat, ideje megmenteni a város egy távoli pontján bulizó tiniket is!

Az elején kicsit kuszának tűnő sorozat a maga nemében zseniális, előveszi a klasszikus zombis filmek kliséit, átgyúrja azokat, és beleépíti őket a saját mozijába, miközben paródiává alakítja az adott jelenetet. Megtalálható a filmben klasszikus Holtak hajnala pillanatok, egy kis Resident Eviles utalás, a 28 nappal később ébredős jelenete, és még sok olyan apróság, ami miatt érdemes lesz újra és újra elővenni a Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére című filmet.

cserkesz-1

A karakterek fantasztikusak, a három srác valóban jó barátok, annak ellenére, hogy Carternek csak a bulizáson jár az esze, és emiatt hajlandó átvágni Augie-t – nem rossz szándék vezérli, csupán tini. Ugyanez igaz az összes mellékszereplőre, Rogers cserkészvezető jelleme is igen összetett, mert imádja a fiúkat és a cserkészetet, neki azonban nincs családja, ellenben egy olyan Dolly Parton relikviagyűjteményt tart otthonában, hogy ihaj. A pálmát persze a hirtelen a semmiből felbukkanó, Denise (Sarah Dumont) viszi, aki nemhogy kőkeményen leveri a zombikat, de még a saját bőrén megtapasztalt életigazságokat is úgy adja át a fiúknak (na, meg a közönségnek), hogy az nem szájbarágásnak vagy kioktatásnak hangzik, hanem jó tanácsnak és segítségnek.

cserkesz-4

Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére az a vígjáték, amelyre régóta áhítozunk: remek akciók, okos karakterek, többrétű humor és fantasztikus történetvezetés. A kilencvenes évek horrostílusáért pedig hatalmas piros pont jár!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Cserkésznek lenni menő – Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére (2015)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .