Régóta szemeztem már ezzel a filmmel, de a címe miatt aggódtam, hogy milyen lesz, átfutott az agyamon sok remek film, amit a magyar címadás rontott el, de ez nem az az eset, mivel a fordítás ezúttal igen pontos (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse). Aztán mégiscsak rávettem magam egy unalmas estémen, és pozitívan csalódtam a filmben – kötelező darab mindenki számára, aki szereti a zombis műfajt, a vígjátékot és a paródiát!

cserkesz-2

Ben (Tye Sheridan), Carter (Logan Miller) és Augie (Joey Morgan), cserkészek, és bár Rogers (David Koechner) cserkészvezető lelkesedése a toborzás iránt Dolly Parton rajongásával vetekszik, a fiúk mégis rendre kudarcot vallanak az iskolákban. Ráadásul Augie-n kívül a másik két srác nem rajong túlzottan már ezért a hobbiért, és hosszú ideje fontolgatják a kilépést, kizárólag barátjuk miatt tagjai még mindig a cserkészeknek. Ám Ben és Carter úgy dönt, ezúttal megmondják Augie-nak az igazságot, vagyis hogy ők inkább elmennének bulizni, meg csajozni, minthogy a vadont járják, és egymás újabb plecsniijeinek megszerzését ünnepelnék.

cserkesz-3

Azonban a városban történik valami furcsa, és egy nem túl eszes takarító a lakosságra szabadítja a halált, amely ezúttal járkál, hörög, és igencsak harapós kedvében van. A fiúk útjai különválnak egy komolyabb veszekedés után, így külön találkoznak a városban elharapódzó erőszakkal. És hiába van nyitva a helyi sztriptíz bár ajtaja, vagy éppen a rendőrség, nincs menekvés a járkáló halottak elől, hacsaknem az illető szőke, magas és tökösebb, mint bármelyik férfi. Miután összeáll a zombikat leküzdő cserkészcsapat, ideje megmenteni a város egy távoli pontján bulizó tiniket is!

Az elején kicsit kuszának tűnő sorozat a maga nemében zseniális, előveszi a klasszikus zombis filmek kliséit, átgyúrja azokat, és beleépíti őket a saját mozijába, miközben paródiává alakítja az adott jelenetet. Megtalálható a filmben klasszikus Holtak hajnala pillanatok, egy kis Resident Eviles utalás, a 28 nappal később ébredős jelenete, és még sok olyan apróság, ami miatt érdemes lesz újra és újra elővenni a Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére című filmet.

cserkesz-1

A karakterek fantasztikusak, a három srác valóban jó barátok, annak ellenére, hogy Carternek csak a bulizáson jár az esze, és emiatt hajlandó átvágni Augie-t – nem rossz szándék vezérli, csupán tini. Ugyanez igaz az összes mellékszereplőre, Rogers cserkészvezető jelleme is igen összetett, mert imádja a fiúkat és a cserkészetet, neki azonban nincs családja, ellenben egy olyan Dolly Parton relikviagyűjteményt tart otthonában, hogy ihaj. A pálmát persze a hirtelen a semmiből felbukkanó, Denise (Sarah Dumont) viszi, aki nemhogy kőkeményen leveri a zombikat, de még a saját bőrén megtapasztalt életigazságokat is úgy adja át a fiúknak (na, meg a közönségnek), hogy az nem szájbarágásnak vagy kioktatásnak hangzik, hanem jó tanácsnak és segítségnek.

cserkesz-4

Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére az a vígjáték, amelyre régóta áhítozunk: remek akciók, okos karakterek, többrétű humor és fantasztikus történetvezetés. A kilencvenes évek horrostílusáért pedig hatalmas piros pont jár!

Szerző

Avatar
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Cserkésznek lenni menő – Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére (2015)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .