Vigyázz mit kívánsz meg! – Szarvak (2013)

Alexandre Aja finoman szólva sem tartozik a kedvenc rendezőim közé, ha lehetőségem adódik rá, kerülöm a munkáit. Ám most úgy alakult, hogy nem úsztam meg, és rá kellett döbbennem, hogy a Szarvak egy igen jó film – persze a rendezés még mindig csapnivaló – de a történet, a képi világa és a színészi játék elsőrangú, így valóban kár lett volna kihagynom ezt a gyöngyszemet.

szarvak-4

Ig Perrish (Daniel Radcliffe) teljesen szétcsúszott barátnője, Merrin (Juno Temple) elvesztése után, ráadásul a férfit azzal vádolják, hogy megerőszakolta majd megölte a lányt az erdőben. Ig tagadja a vádakat, csupán egy ember hisz neki, gyermekkori barátja, Lee (Max Minghella), aki ráadásul védőügyvéd. A gyermekkori barátságok egy efféle kisvárosban az életed végéig kitartanak, azonban ezek a barátok egy ilyen szörnyű tett után mind elfordulnak, ahogyan a család is.

Ig teljesen összeroppan a súly alatt, mígnem a közelében tartózkodók egyre furcsábbak vele, majd miután észreveszik a srác homlokán éktelenkedő szarvakat, még inkább szokatlanul viselkednek. Az emberek megnyílnak Ignek, őszinték vele, és ez az őszinteség komoly káoszba taszítja a várost, azonban ez a káosz lehetőséget ad Ignek, hogy maga kezébe vegye sorsát, és megtalálja szerelme gyilkosát. Az igazság lassan derül ki, és olyan csodák vannak folyamatban, amire senki sem számított.

szarvak-1

Természetesen ezúttal is egy könyvadaptációval van dolgunk, ahol a valóság kissé keveredik a misztikummal, és pont ez az a misztikum, ami kihozza az emberek valódi természetét. A szarvak különös erőt adnak Ignek, és ez az erő felelősséggel is jár, amit ő csak később vesz észre, és nem is pont úgy értelmezi, ahogy egy klasszikus hős tenné. De Ig nem is hős, ő egy bosszúálló, egy reményvesztett férfi, akinek már minden mindegy, kivéve, hogy megtalálja Merrin gyilkosát – na, nem azért, hogy tisztára mossa nevét, hanem hogy megbosszulja őt.

A casting elsőrangú. Sosem értettem miért lett Daniel Radcliffe közutálat tárgya, pedig a valamikori Harry Potter igencsak komoly színészi kvalitásokkal van megáldva, remélem még lesz részem hasonlóan nagyszabású színészi játékban részéről. Juno Temple tökéletes az éteri szépségű és egyedi aurájú Merrin szerepére, a lány már szinte túlvilági nimfaként jelenik meg a történetben, hogy aztán a néző maga egy kicsit meg is utálja – ám a végkifejlet mindenre magyarázatot ad.

szarvak-3

Sajnos a Szarvak sem mentes a hibától, a rendezés igencsak gyenge (okkal kerülöm én Aja munkáit), a történetbe össze vissza vágnak bele a gyermekkori emlékek, vagy éppen a visszaemlékezések a Merrinne töltött időkből. A történetvezetés döcög, és z információadagolás is hagy némi kívánnivalót maga után. Azonban a Szarvak egy elsőrangú alapstoryval és elsőrangú színészekkel operál, így a rendezési hibákon túl lehet lépni.

szarvak-2

Aja még mindig nem túl jó rendező, ám így is egy kiváló filmé vált a Szarvak – bele sem merek gondolni, ha ezt a könyvet egy olyan rendező kapja meg, aki még ért is a szakmájához. Ennek ellenére ezt a filmet érdemes megnézni, mert egy nagyon érdekes drámai szálat láthatunk kibontakozni, annyi ismeretlen misztikummal, ami alapból körbeveszi az embert.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..