Tudom, hogy egy szimpla ötösnél messzebbre nyúlik az ebbe a kategóriába tehető animék száma, én személyesen úgy éreztem, hogy ezek valamiért, valami bennük lévő – talán lehet, hogy jelentéktelen aprósággal – dolgok másabbá teszik őket, mint a többi anime. Egy dologban pedig kimagaslanak az átlag közül: ezek gondolatokat ébresztenek,
ráveszik a nézőt, hogy vagy magába vagy őt körülvevő világba nézzem körül – és gondolkodjon.

another

5.Amikor az igazságot nem fogadták el hatalomnak…- Psycho-Pass
Ahhoz kétség sem fér, hogy a második helyezett mellet ez a legismertebb anime, és bár a legtöbb néző az főleg azon gondolkodik, hogy ki-kivel fog összejönni, a felszínes dolgok mögött nagyon sok mindent kimond ez az anime – erősen célba véve és pengeélre állítva az embert, és az emberséget. Miért kell az embernek hamis biztonságérzet, ha aztán úgyis ellöki magától? Miért kell eredendően rosszként kezelni azt, aki eltér az átlagtól? Miért kell a veszély, a baj ahhoz, hogy élőnek érezze magát valaki?

psycho-pass

4.Ide lőj- Monster
Két férfi macska-egér játéka ez az anime. A doktor, ki egykoron megmentette egy kisfiú életét, most előle menekül vagy éppen nyomoz utána, hogy vajon hogyan tudná megállítani azt a lényt, amit ugyan nem ő alkotott – de ő adta meg neki az esélyt a fejlődésre. A Monster egy sötét világot tár elénk, ahol minimális az a kis örömmel beszínezett pillanat, ami képes feloldani azt a sokévnyi bűntudatot és haragot, amit elénk tár az anime. Egy érdekes példája annak, hogy a rossz pusztulni akar, de a jó által és úgy, hogy utána a jó se kapjon feloldozást a tette alól.

monster

3.Te nem érsz annyit, hogy elvigyelek – Boogiepop Phantom
Boogiepop Phantom szájából hangzik el ez a mondat, mielőtt még magára hagy egy olyan személyt, aki eddig megtagadta a világot, majd mikor az a nyakába zúdul, teljesen összeomlik. Ki gondolná, hogy egyetlen esemény mennyi különböző emberre lesz hatással. Dolgok, cselekvések, amik elsőre nem nyernek értelmet fokozatosan
öltenek alakot, hogy aztán ismét csak összezavarják az egyszeri nézőt.

boogiepopphantom

2.Ki vagy te, Vincent Law? – Erxo Proxy
A Genocyber mellet ez volt az az anime, ami képes volt belőlem előhozni valami megfogalmazhatatlan, ösztönös félelmet – talán ahhoz tudnám hasonlítani, mikor a vadállatot sarokba szorítják. Itt sem áll egyből össze, hogy minek mi (vagy ki) az okozója, miért olyan a világ (és vele együtt az emberek) amilyen, és a legnagyobb kérdés: az vagyok-e valójában, amit a tükörben látok, vagy az csak egy kis szelete a nagy egésznek, ami a felszín alatt rejtőzik?

ergo-proxy

1.Nem csak a szeretet, a gyűlölet is erősebb a halálnál –Genocyber
Hihetetlenül sok kérdést vet fel ez a sorozat is, de az előbbiekkel ellentétben alig válaszol meg valamit. Azt tudjuk, hogy miből indul ki a vég, mert látjuk, tapasztaljuk de annak a mozgatórugói mindvégig a háttérben maradnak, hogy aztán elfedje őket a vér, és a felmerülő kérdések újabb halmaza. A Genocyber talán a legjobb példa arra, hogy nem az esetleges külső veszélytől kell a legjobban tartanunk, hanem magától az embertől – magunktól – és attól, amit képesek vagyunk megalkotni.

genocyber

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .