Bibliai megközelítésű világvége sorozat? Szerintem senkit sem ért váratlanul, hogy azonnal lecsaptam rá! Az Aftermath pilotja pedig jól be is rántott, így biztosan viszem a sorozatot egy évadkritikával – már ha kibírom, hogy nem hétről-hétre nézem!

aftermath-s01e01-2

A világot egyre több katasztrófa sújtja: földrengések, hurrikánok, hal- és kígyóeső, betegség. A Copeland család a város szélén lakván úgy véli, ez csak egy múló probléma, és hogy nemsokára véget érnek a szörnyűségek. Joshua Copeland (James Tupper) történészprofesszorként dolgozik az egyetemen és amint meghallja az újabb katasztrófára figyelmeztető adást, rohan haza otthonába, ahol felesége, Karen (Anne Heche), fia, Matt (Levi Meaden), és ikerlányai, Dana (Julia Sarah Stone) és Brianna várják (Taylor Hickson). A hurrikán percekkel később lecsap a házra, ami ugyan kibírja a csapást, ám a család kertjét elözönlik a sós-vízi halak. Persze járhattak volna rosszabbul is, hiszen pár házzal arrébb kígyók lepték el a füvet. Copelandék azonban még nem tudják, hogy ezek a borzalmak csupán az első hulláma egy sokkal nagyobb és veszélyesebb jelenségnek.

aftermath-s01e01-4

Az emberek ugyanis lázban égnek, és olykor őrült dolgokat tesznek: elfelejtik a nevüket, lövöldöznek, gyilkolnak, vagy éppen több száz méter magasra felrepülnek! És miután szembetalálják magukat az értelmetlennel, még a volt katona Karen is kezd meginogni „nem-hitében”. Brianna elrablása váratlanként éri őket, ám egy összetartó és edzett család képes helytállni még egy ilyen világban is, s mindent megtesz, hogy visszakapják elvesztett tagjukat – csakhogy a világvége is szót kér!

Bár az Aftermath trailere igencsak felkeltette az érdeklődésemet nem hittem volna, hogy ennyire ütős lesz a sorozat. Az apokaliptikus sorozatok manapság már nem számítanak új keletű dolognak, és a televízió csatornák ontják magukból a jót is, meg a rosszat is. Az Aftermath széria legnagyobb előnye, hogy egy mitológiai megközelítést helyez modern és megvalósítható környezetbe.

aftermath-s01-e01-1

Karen karaktere katonai múltjának köszönhetően keményvonalas, karakán, és élből elutasít, mindent, amire nincsen korrekt logikai magyarázat, míg férje történészként már kissé nyitottabb elme, ám a világban történt események mindkettőjüket megdöbbentik, és bár Karen látszólag még mindig nem hisz a mitológiai lényekben vagy jóslatokban, valójában ez csak a felszín, egy utolsó kapaszkodó számára. Anne Heche mindig is lenyűgöző alakítást nyújt, és ez erre a pilotra is igaz. És amúgy halkan jegyzem meg, hogy a két főszereplőt alakító színész egy pár.

A világ széthullásának képi megvalósítása ügyes, a digitális technikát korrektül használják a pilotban, persze amit lehet, igyekeznek valódi tárgyakkal, illetve félelemkeltéssel megoldani, ez pedig még inkább emeli a sorozat színvonalát. Sok olyan pillanat adódott, amikor szörnyülködtem a látottakon – az ablakmosós jelenet talán a legdurvább –, és ezért le a kalappal az Aftermath készítői előtt.

aftermath-s01e01-3

Én mindenképpen nézni fogom a sorozatot, és a zsáner rajongóinak, vagy éppen a horror-fanoknak tiszta szívből ajánlom!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Pilotmustra: Aftermath S01E01 – RVL 6768”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .