Valahogy az ember azt hinné, hogy a Doctor Who sikerén felbuzdulva sokkal több spin-off érkezik majd belőle. A Torchwood 2006-ban érkezett, míg a Sarah Jane kalandjai 2007-ben, de a legújabb szériára, a Class-re 2016-ig kellett várni.

A Coal Hill Academy nem egy átlagos hely, a Doktor már korábban sok esetben is itt találkozott útitársaival. De hogy mennyire nem átlagos, azt az idejáró diákok tudják csak igazán, akik a terület különlegessége miatt kénytelenek megküzdeni gonosz lényekkel, ártó uralkodókkal, vagy éppen meg kell védeniük egy letűnt világ utolsó túlélőit. A csapat azonban nem csak fiatalokból áll, hanem egy hercegből és az őt haláláig szolgáló testőrből is.

Érdekes egyveleg a Class, ügyesen operál a már korábban megismert Doctor Who-s félelmekre – mondjuk úgy finoman, hogy meghűlt az ereimben a vér az árnyékok mozgása láttán –, mégsem aknázza azokat messzemenőkig ki. A készítők szeretnének egyszerre támaszkodni a Doctor Who fanokra, illetve a tinidzsérekre, ami egy igen szokatlan egyveleget alkot itt. Ebből a pilotból még jó vagy rossz is kisülhet.

class-pilot-3

Az látszik, hogy a költségvetés nincsen bő lére eresztve, és itt most nem a gyenge minőségű digitális technikára utalok, hanem a casting minősége és a szereplők milyenségére. Egyedül a testőrt alakító Katherine Kellyt tudom kiemelni, mivel neki egy rendkívül érdekes és szarkasztikus karaktert alkottak meg. Míg a többi színésznek egy teljesen átlagos tiniszerep jutott, akiknek bár igyekeztek mélységet adni az írók, de ez nem nagyon ment nekik.

Az első epizód egy már ismert sci-fis fordulathoz nyúl, mit nagyjából le is zárt egy epizód alatt – valószínűleg még visszatérünk rá a fináléban – így el sem tudom képzelni, hogy milyen tematika szerint haladna az évad további részei. Egyszerűen nincs annyi szufla ebben a történetben, hogy az kitartson akár évekig is, úgy ahogy a Torchwooodban például az epizodikusság és kaotikusság mellett mindig is volt ilyen.

class-pilot-1

A kissé darkosabb stílus mondjuk, nekem bejön, bár a felesleges brutalitás már kevésbé, ezt mindig is hatásvadásznak gondoltam, és a Class jócskán rá i játszik erre. Azért humoros pillanatok is akadtak, de különösen egy régi ismerős felbukkanása emelte az epizód fényét – mondjuk erre mindannyian számítottunk!

Nem tudom, hogy visszatérek-e a sorozathoz, mindenesetre érdekes élményt nyújtott, és talán ha az ember bedarál a Doctor Who legújabb évadát (amin szokás szerint nevetünk, rettegünk és sírunk), akkor lehet utána jól fog esni egy klisésebb és egyszerűbb történetszál, szigorúan ebben a világban maradva.

 

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Pilotmustra: Class”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .