Viszonylag későn akadtam rá erre a szériára – már javában zajlott a harmadik évad mikor tévékapcsolgatás közben ráakadtam, és azonnal a képernyő elé szegezett. Ez volt az a pont, ahonnan nem volt megállás, és pár hét lefolyása alatt utolértem magam a széria amerikai premierjével egy időben.

Alicia Florick (Julianna Margulies) gondos feleség, szerető anya, és remek háziasszony, akinek férje, Peter Florick (Chris Noth) Chicago főügyésze volt, ám egy politikai botrány és egy súlyos vád után egy komoly perrel néz szembe. Ennek nyomán Alicia elvesztette az otthonát, és mivel háziasszonyként semmilyen bevétellel nem rendelkezett, újra kellett kezdenie a munkakeresés idegőrlő taposómalmát. Alicia ügyvédi diplomával rendelkezik, de majd’ húsz éve nem praktizált, így sorra hajtották el őt a cégek, mígnem ráakadt egy volt évfolyamtársára, és volt kedvesére, Will Gardnerre (Josh Charles), aki saját cégénél lobbizott, hogy felvegyék Aliciát.

Miközben Alicia napról-napra többet dolgozott, barátokra is szert tett a cégnél, az iroda nyomozójának, Kalindának (Archie Panjabi) a személyében, ráadásul Peter vádja is lépésről-lépésre hullott szét, aminek következtében a kissé elhidegült házaspárnak újra megkellett tanulnia közösen dolgozni, miközben Aliciának és gyerekeinek fel kellett dolgoznia Peter prosti ügyeit.

Nagy rajongója vagyok a jogi műsoroknak, krimiknek (meg úgy lassan minden műfajnak…), de érdekes módon A férjem védelmébent valahogy mégis sikerült elkerülnöm, a bevezetőmben említett sorsfordító pillanatig, amikor is egy party keretében pár óra alatt kellett minden információt összeszednie Aliciának és Willnek egy leendő ügyfelükről, akit megerőszakoltak, vagy nem.

Ez az a széria, ami bebizonyítja, hogy nincs szükség robbanásokra vagy lövöldözésre a feszült pillanatok eléréséhez, hiszen egy jól összerakott párbeszéd, csavaros sztori és komoly adok-kapok játszmák is képesek felvinni a néző adrenalin szintjét, miközben kellően meg is dolgozza az agytekervényeit, és akár még morális kérdésekben is állást mer foglalni.

Julian Margulies tökéletes választás volt Alicia szerepére, kellően karakán és erős, miközben megtartja nőies vonalait, és az anyai érzések is hitelesek tőle, ahogy a feldúlt feleség ritka kirohanásai is. Azonosulni lehet a főszereplővel, átérezhető a fájdalma, a bizonytalansága, miközben pörögnek az események, és záporoznak a jogi frázisok, akár a puskagolyó.

A sorozat másik nagy ereje a kvázi mellékszereplőkben rejlik, akik nemcsak háttérfunkciót töltenek be Alicia mellett, hanem akár képesek lennének önállóan elvinni a szériát. Ilyen például a jogi iroda másik névadó tagja, Diane Lockhart (Christine Baranski), aki karakán és kíméletlen természetével bárkit legyőz a tárgyalóteremben, mégis józan szemlélete és nőies stílusa kiemeli őt a többi női karakter közül.

A férjem védelmében első évada egy nagyon ügyesen felépített évad, ami két főszálon dolgozza fel az eseményeket (Alica munkahelye és Peter vádja), és előrevetíti, hogy az alkotók még csak most kezdenek igazán belelendülni a szériába.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

4 thoughts on “A férjem védelmében (2009-2016), 1. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .