contactlense

Számos cosplayes tökéletesíti azzal a jelmezét, hogy a szemét is karakteréhez igazítja, és fehér vagy vérvörös írisszel, vagy éppen keskenyített pupillával járja a conokat. Ehhez a hatáshoz különleges, színes kontaktlencséket használnak – de vajon tudják-e pontosan, hogyan is működnek ezek a lencsék, mikre figyelni a használatukkor? Erről beszélgettünk Hartyáni Ildikóval, a székesfehérvári Pannon Optika látszerészével.

Pontosan hogyan működnek ezek a lencsék, miben különbözik a kialakításuk a dioptriás lencsékétől?

A különbség nem a görbületben, hanem az összetételben van – ezért a színes lencséket nem ajánlatos állandóan viselni, mindössze csak alkalomszerűen, egy-egy napra, szórakozáshoz.

Honnan lehet, honnan érdemes beszerezni ezeket a lencséket?

Azok a hagyományosabb színes lencsék, amik csak a szem árnyalatát változtatják meg kiskereskedelmi forgalomban megvásárolhatók, a különleges, cosplayhez használt lencsék viszont – főleg nagy választékban – általában nem.  Ezeket könnyebb az internetről beszerezni, ez viszont számos veszéllyel is jár! A friss használó nagy eséllyel nem kap megfelelő tájékoztatást a használatról, és így sérüléseket okozhat magának. Ezért azt tanácsolom, hogy mindenki, aki ilyen lencsét szeretne használni, ne menjen teljesen a saját feje után, először kérje egy kontaktológus segítségét!

Mire kell ügyelni a használatukkor? Meddig használható fel egy lencse?

Ezek mindig rajta vannak a lencse használati utasításán – én úgy tudom, a színes lencsék általában harminc napos használatra készülnek. Ezt persze nem harminc napos, állandó használatként kell értelmezni, hanem úgy, hogy a felbontás utáni harminc napig használható fel a lencse. Ezt mondjuk ki lehet tolni két-három hónapra, hogyha megfelelően tárolják a lencsét, ha használat után tiszta folyadékba teszi vissza, és két-három naponta cserélik rajta a folyadékot, de hosszú hónapokig akkor sem szabad tárolni felbontás után. Persze, ha a használati útmutatón az áll, hogy egynapos lencsével van dolgunk, akkor azt használat után ki kell dobni, nem szabad tárolni. Mindezek mellett nagyon fontos a higiénia – mind a lencse berakása, mind a kivétele előtt alaposan kezet kell mosni. Ami pedig magát a használatot illeti, a színes lencse úgy hat-nyolc órát lehet fenn egyhuzamban, de ez mondjuk erősen egyénfüggő is, mert van, akinek a szeme annyira kevés könnyet termel, hogy képtelen elviselni hosszabb időn keresztül. Ha kényelmetlenné válik a lencse viselése, az azt jelenti, hogy már egy órával korábban ki kellett volna venni.

Mit kell tenni, ha bármiféle probléma lépne fel?

Ha a lencse viselése fájdalmat okoz, akkor azonnal szemészhez kell fordulni. Ha csak egy kicsit szúr, akkor ki kell venni a lencsét, és békén kell hagyni a szemet, nem visszarakni. Ha pedig a következő alkalommal is szúr, akkor el kell dobni azt a lencsét.

Köszönjük szépen! Ha bármi további kérdésetek van, akár a cosplay-lencséket, akár a hétköznapi kontaktlencséket és szemüvegeket illetően, megtaláljátok a Pannon Optikát a Facebookon, vagy Székesfehérváron, a Móricz Zsigmond u. 13 alatt.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .