Ki ne ismerné a népszerű Star Trek szériákat? Nem is olyan rég jött ki a legújabb film is belőle. Most viszont visszább fogunk nyúlni, egészen a legelső Star Trek filmig.star-trek-tmp-cover-itunes

A sztorink tipikus régi scifi plot. Valami gonosz, ismeretlen és pusztító energiafelhő vette célba a Földet. Ki ment meg minket? Természetesen az Enterprise legénysége, akiknek balszerencséjükre épp totálkáros az űrcirkálója, így még nehezebb számukra a világ megmentése. Kirk kapitánynak azonban néhány lötyögő csavar nem okozhat gondot, és a társaság nekiindul az ismeretlennek, hogy halált megvető bátorsággal szembeszálljanak a gonosszal. Azt a mindenit!

Hát, srácok, már a magyar címből is érezzük az igazi retróhangulatot, mert aki akkor épp ezt így kitalálta, nem gondolta, hogy inkább fog viccesen hangozni, mint egy jó hazai filmcíként szolgálninevteldwddwen.

A történet nem túl érdekes, pedig lehetne, de valahogy úgy érezni a film közben, hogy erre egyáltalán nem szántak elég időt, és nem is adtak neki lehetőséget, hogy kibontakozzon. Van benne mindenféle izgalmas lehetőség, de aki beleintegrálta a sztorit a forgatókönyvbe, az csak annyit vett belőle észre, hogy “kopasz csajszi”, “epikus hősiesség” és “padlótól plafonig villám”. Mint mindig, most is utalnak Kirk kapitány régi kapcsolataira, ami szokás szerint nincs kidolgozva. Ez máskor nem baj, most viszont egy fontos szereplőről van szó, de igazából ennek a szálat sem hagyták érvényesülni. Nagy erőssége a The Original series-nek a karakterek viszonya, a köztük fellépő kémia, kommunikáció, ami még akkor is elviszi a hátán a filmet, ha semmi más nincs benne, itt viszont erre sem fektettek semekkora hangsúlyt, hiszen nem volt rá idő.

st1-cast_publicity_shotDe akkor miből is áll ez a film? Mi tölt ki azt a több, mint két órát? Hát látványvillogatatás! De nem ám olyannal, mint amik most vannak, hogy összedőlő, felrobbanó, lövöldöző, fényes dirr durr piff puff, hanem egészen unalmasan. Az első másfél óra alatt el sem indulnak a hajóval, csak így felvezetik az  egészet, meg az Enterprise-t mutatják nagyon lassan különböző szögekből. Mintha az egész film azt akarná belenyomni az arcunkba, hogy “És, az elejét is meg tudtuk animálni! És, tádámm, a hátulját is! De még az oldalait is! És ha  ez nem lenne elég, hú, azta, még az alját is! Hihetetlen!”. És tényleg, meg tudták animálni a cirkálót, de a többi speciális effekt nem nagyon ugrotta meg a színvonalat. És most nem a mai, hanem az akkori színvonalról beszélek.nevtelen

Összefoglalva: egy igazán érdekes, retrós scifi lehetett volna, ha nagyobb hangsúlyt fektetnek a történetekre, és engedik a színészeket szerepelni. Ehelyett azonban másfél órán át az Enterprise-t nézegettük különböző szögekből, ráadásul állati lassan, ami azért valljuk be, elég unalmas. Ha úgy döntesz megnéznéd a Star Trek filmeket, ezt a részt nyugodtan kihagyhatod. Emiatt azonban semmiképp nem érdemes megítélni a többi filmet, mert igenis tanultak a hibájukból, és a The Original series többi filmje sokkal jobb és izgalmasabb.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .