Név: Tajthi Bence

Nick: Alfonz

Link: https://www.facebook.com/alfonz.lair/

Csillagjegy: Nyilas

Szülőváros: Abony

Foglalkozás: Ökológus – PhD

Kedvenc film/sorozat:  Star Wars és Harry Potter (minden mennyiségben), Guardians of the Galaxy, The Flash, Naruto, Jurassic Park, de még sorolhatnám nehéz igazi kedvencet választani.

Kedvenc zenei stílus/előadó: YT előadók közül rengeteg Instalok, NerdOut (gamerzenék), kalsszikus rock Deep Purple, Doors, LedZeppelin, AC/DC, modernebbek közül, twentyone pilots, Imagine Dragons, Fall out boys

Kedvenc videójáték: Overwatch, WarThunder, a tavalyi év kedvence pedig a DarkSouls3 (és igenis élvezhető és kijátszható billentyűzet egérrel)

Háziállat, kiskedvenc:  Tavaly búcsúztam sok év után szeretett vadászgörényemtől Mortimertől. Jelenleg nincs, ami betölthetné az utána maradt űrt.

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

A popkultúra mindig is közel állt hozzám, először a cosplay egy „más” verziójával a LARP-pal szemezgettem így bővítve fantasy szerepjátékokhoz kapcsolódó rajongásom. Később, ahogy nőtt a Star Wars iránti szenvedélyem, eldöntöttem, hogy akarok egy saját SW páncélt így kerültem a cosplayesek közelébe. A páncéllal együtt jöttek az új barátok is.

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

A cosplayes világban nincs, azon kívül olyan emberek inspirálnak, akik az emberi fejlődést/tudást segítik, mint Da Vinci, Darwin, Attenborough, és a mai világban Elon Musk.

Mi volt az első cosplayed?

Egy mandalori páncél a viselője neve Jusik Bardan, a Star Wars-könyvek világából lépett be az életemben. Páncélját sokan összekeverik Boba Fettel, mert a filmeken kívül sokszor kevés ember járatos a SW-univerzumban.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Az elején mindent egyedül csináltam, de később párom segített a festési technikák elsajátításában. A varrásban is kapok segítséget, de minimális varrásos részek voltak eddig a jelmezeimben.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Adatgyűjtés, rengeteg információt gyűjtök a jelmezről. Rendszerint a bonyolultabb részekkel szeretem kezdeni, mert utána könnyebb.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Igazi újrahasznosító vagyok. Jelmezeimben olyan anyagalapokat talál az ember, amire mások nem annyira gondolnak, mint diszperzites vödör, tejfölös pohár, PET palack.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Egyet. Sajnos az anyagi és idő keretem ennyit enged. Még kezdőnek tartom magam, ezért nem is mindig sikerülnek úgy dolgok, ezért megeshet, hogy a munkafolyamat még akkor is tart miután először bemutattam a jelmezem.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Amin változtatnék az „A cosplay mindenkié.” mondat és a hozzá tartozó egyének, akik vallják ezt a nézetet. Vannak emberek, akiknek semmi keresnivalójuk nincs ebben a közegben olyanok, akik szégyent hoznak a többi a cosplaysre. Nincs jogom embereken ítélkezni és nem is fogok neveket mondani, de köztudottan vannak olyan emberek, akiket hazai rendezvényekről tiltottak ki, nem véletlenül.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Természetesen az első jelmezem. Nem tettem alacsonyra a lécet és első nekifutásra is éppen csak súroltam az elfogadható kategóriát. Nagyon látványos előtte utána képeket lehetni csinálni a jelmezeimről (mind kettőről).

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

Műgyanta öntés és üvegszálas szövet használata. Szeretnék maradni a Star Wars jelmezek készítésének világában és a legjobb minőséghez ez elengedhetetlen tudás.

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

A mandalori páncélt rendszeresen összekeverik, mint ahogy azt említettem is már, de hozzászoktam és lassan örülök is neki, mert szeretek a karakterről mesélni az embereknek. A League of Legends  Graves-t többen ismerik fel.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Luna Lovegood, ha sima vacsoráról van szó az ő értelmi és érzelmi szintje 100%-os szórakozást fog nyújtani.

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

Karakter nincs, de a fordított lehetőség fennáll. Több mandalori páncélt is tervezek készíteni.

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

Nem szabad csüggedni, feladni. Én rengeteg vártam mire lett megfelelő forrásom az első páncélomhoz. Szeresd, ismerd a karaktert, akit cosplayelni akarsz. Sok emberen látom, hogy fogalma sincs róla, hogy mit visel, így nem is igazi a karakter.  Alakítsd magadhoz a karaktert, simán belefér, ha nem azonos a testalkatotok, de ne próbáld meg úgy viselni a ruhát mintha ugyanaz lenne.

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

A munkám a hobbim, jelenleg ízeltlábúakkal foglalkozom a Debreceni Egyetemen. Elsősorban pókokkal, ha minden jól alakul, akkor ezt a hobbit továbbviszem a YouTube-ra és természetjárós csatornát indítok egy relatíve új szempontból.

Ezen kívül szeretek olvasni. A Harry Potter könyveket évente egyszer minimum elolvasom idegnyugtató jelleggel. Egyre több Star Wars könyvet is olvasok. A kedvenc íróm Brent Weeks, aki eddig 2 könyvsorozatot írt mind 2 fantasy témájú remek csavarokkal és rengeteg cosplayelhető karakterrel (ezt megkönnyítendő szerencsére kiadták az egyiket képregényként is).

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .