Ezúttal egy rendhagyó pilotmustrával jelentkezem, hiszen a Sleepy Hollow közel nem új sorozat, ám miután az előző szezonban kinyírták az egyik főszereplőt, aztán meg most áthelyezték az egész cselekményt egy új helyszínre, a show erősen reboot-feelinget kapott, így megérdemel egy ilyen cikket.

Miután Ichabod Crane megszökik fogva tartóitól – azoktól, akik az előző szezon végén magukkal vitték, ha jól sejtem – Washington D.C.-ben találja magát, ahol rögtön bele is botlik egy természetfölötti galibába. Valaki lefejezte a Lincoln Emlékművet, és miután az egy démonbörtön, ki is szökik onnan egy démon – méghozzá az, amelyik anno megölte Abraham Lincolnt. A démon első áldozata pedig Diana Thomas (Janina Gavankar) különleges ügynök társa, aminek nyomán a nő és Ichabod ideiglenes szövetséget köt, hogy együtt elkaphassák a tettest. Küldetésük elvezeti őket ahhoz az ügynökséghez, amit még a Függetlenségi Háború idején alapította, hogy így vegyék fel a harcot a természetfeletti erőkkel szemben. Az ügynökség, bár hatalmas archívumot halmozott fel az évek folyamán, ma mindössze két alkalmazottal operál, akik csak félig-meddig hisznek abban, hogy mi is a dolguk: a lelkes Ichabod-fan Jake-kel (Jerry MacKinnon) és Alexszel (Rachel Melvin), aki imád mindenfélét építeni és felrobbantani.

Úgy voltam vele, hogy színtiszta dacból megnézem az első részt (meg azért, mert kérem az élettől az ostort), pedig biztos voltam benne, hogy nem fog tetszeni, miután az előző szezon annyira alacsony színvonalat hozott, hogy volt egy olyan érzésem, azt csak alul szárnyalni tudják. De aztán úgy tizenöt perccel később rájöttem, hogy egyszerűen egy új sorozatként kell kezelnem a dolgot, nem pedig már valami meglévő folytatásaként, és akkor máris más a gyerek fekvése. És ez nem is volt olyan nehéz, tekintettel arra, hogy Ichabodon, Jennyn, és úgy alapból a démonokon kívül semmi sem maradt meg az eddigi évadokból.

Az epizód tényleges sztorijába most nem mennék nagyon bele: John Wilkes Booth anno meghívott egy démont a testébe, hogy így meg tudja ölni Lincolnt, aztán Mrs. Lincoln, aki amúgy boszorkány, elkapta őt, börtönbe zárta, most meg kiszabadult, öldököl kicsit, aztán persze Ichabodék legyőzik. Ennyi. Mondjuk ha pilotnak tekintjük az epizódot – márpedig azt tesszük –, akkor ennél többre nem is szabad számítanunk. Egy érdekes dolog viszont felmerül ezzel a démonnal kapcsolatban, márpedig az, hogy úgy tűnik, az új szezon a Polgárháború korszakára fog fókuszálni.

Ami azonban fontos volt az évadnyitóban, azok az új szereplők. Bevallom, Ichabod új társa egyelőre nagyjából hidegen hagy: Diana Thomas különleges ügynök volt katona, aki egy tízéves kislány (Oona Yaffe) egyedülálló anyukája. A karakter az alapokon túl – jószívű, szkeptikus badass – egyelőre nem sokat hoz, de ez még kialakulhat. Jake és Alex viszont kifejezetten a szívemhez nőtt – kettejük comic reliefként és supportként működő párosa meghozza a sorozatnak azt a könnyedséget, amire már nagyon szükség volt. Emellett pedig egyelőre Diana kislánya, Molly is érdekesnek ígérkezik, az pedig külön tetszik, ahogy – az eddigi jelek szerint – megoldják ezt az egész új Tanú-dolgot.

Az új szezon persze új gonoszt is hoz, ezúttal Malcolm Dreyfuss (Jeremy Davies) személyében – Dreyfuss egy kissé nagyon excentrikus milliárdos üzletember, aki nem riad meg attól, hogy megölesse üzletfeleit, és mellette valamiért nagyon izgatja az okkult. Ezen felül nem sokat tudunk meg róla, de elég fura fickó, és nem vagyok egészen biztos benne, hogy jó és hihető sztorit tudnak-e majd keríteni köré.

A végítéletem az, hogyha egy új sorozatként – amolyan Sleepy Hollow-rebootként – kezelem a szezont, akkor nem is volt olyan rossz. A sztori középszerű, az átívelő történetszálról még keveset tudunk, azonban az új helyszínnek máris érdekes hangulata van, és az új szereplőkben is van potenciál. Szóval azért ebből még kisülhet valami.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .