A szökés (2005-2009), 1. évad

Nagy fába vágtam a fejszém, ugyanis végre elkezdtem megnézni A szökés című sorozatot (hála annak, hogy kvázi folytatja a Fox), ez pedig azért is meglepő, mert én még nem láttam – de komolyan, öt percet sem láttam belőle. Ráadásul a majd’ tíz éves sorozatnál összesen egy spoilerbe futottam csak bele, ami hát lássuk be, megdöbbentően alacsony szám. Szóval jó pár év távlatából kijelenthetem, ez bizony egy remek sorozat volt a huszonegyedik század elején, és a folytatás valóban felcsigázott.

Lincoln Burrowst (Dominic Purcell) gyilkossággal vádolják, ráadásul nem is akárkiével, hanem Terrence Steadmannal végzett, az alelnök öccsével. Lincoln a halálbüntetésre várva állítja, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, és valójában tőrbe csalták őt, hogy elvigye a balhét. Ugyan sem a sajtó, sem a bíróság nem hisz Lincolnnak, de az öccse, Michael Scofield (Wentworth Miller) biztos bátyja ártatlanságában, olyannyira, hogy erre felteszi az egész életét is!

Lincolnt a Fox Riverben „szállásolták el”, ahol az ítélet végrehajtásig tartózkodik, ám szeretett fivére is bejut hozzá, méghozzá azzal a szándékkal, hogy megszökjenek, ehhez azonban szükségük lesz némi segítségre is a többi elítélttől. A rácsokon belüli élet azonban kicsit sem hasonlít ahhoz, amit Michael elképzelt, ebből pedig sok bonyodalom adódik, de a srácok nemcsak eltökéltek, de hajtja őket a bosszúvágy is. Eközben pedig a való életben Lincoln volt szerelme, az ügyvéd Veronica (Robin Tunney) a legális úton igyekszik kiszabadítani a férfit, eközben viszont beleszalad egy, az ország talán legnagyobb összeesküvésébe!

Az első évad kezdeti epizódjai még igencsak magukon hordozzák a huszadik század szellemét, ugyanis Michael minden apró tette olyan nyomatékkal támaszt alá, mintha az lenne az utolsó esélye az emberiségnek, de ez az évad közepére szépen alábbhagy, ahogy a készítők is lassan megtalálják a megfelelő egyensúlyt a sorozatbeli történések között. Egyedül Veronica jelenetei hibáddzanak, valamiért a „csajos” részek mindig túl vannak magyarázva benne…

Az elsöprően izgalmas kivitelezés remekül párosul egy okosan és csavarokkal telien megírt történettel, érződik, ahogy az egész stáb összeszokik, különösen a két főszereplőre igaz ez. Dominic Purcell és Wentworth Miller zseniális páros, elhiszem köztük a civódást, a testvéri szeretetet, és úgy mindent, amit csak tesznek. És bár a Legends of Tomorrownál is imádtam a srácokat mikor együtt dolgoztak, A szökésben még zseniálisabbak.

Érdekes módon itt még a The Walking Deadben Lorit alakító színésznőt, Sarah Wayne Callies-t is kedvelni tudom, ehhez persze az is hozzájárult, hogy egy igen komplex és összetett személyiséget írtak neki az alkotók. Mondjuk az összetettség minden karakterre igaz, még a legkisebb mellékszereplőkre is. Egyedül C-Note története sántított nekem kissé, felesleges volt hozzá az a katonai szál, és a börtönbe kerülésének menete, szerintem sok két hasonló eset egy szériában.

Mindenesetre örülök, hogy belevágtam a szériába, még ha tíz év után sikerült is – és ez talán arra is sarkall, hogy ne csak az új, hanem a régi sorozatok között is válogassak, ha valami jót kívánok nézni!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Pilotmustra: LA to Vegas | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.