Egy barátom nyomta a kezembe A Dűnét, mint kihagyhatatlan, mindent felülmúló, fantasztikus alkotást. Az hagyján, hogy azóta több, mint ezer oldalon vagyok túl, de még előttem áll legalább ugyanennyi ebben a csodálatos világban tett utazásból, ahol a jövőt nem mindenki elől rejti homály, ahol a sivatag és a homokférgek uralkodnak és a titokzatos Muad’Dib és az Atreidesek harcait és döntéseit követhetjük nyomon.

A történet (tekintve, hogy egy science-fictionről beszélünk) a jövőben játszódik, az űrben és távoli bolygókon, melyek különbözőbbnél különbözőbb tulajdonságokkal rendelkeznek. Az Atreides-ház harcban áll a Harkonnenekkel, de a szituációt még ezernyi más erő fűszerezi a Ligától kezdve a csempészeken át IV. Padisah Császárig. Bonyolult szövevénye ez a politikának, stratégiáknak, intrikának és egy fiú felemelkedésének.

Igazából borzasztó nehéz belekezdeni, mert tényleg olyan sok szinten lenyűgöző könyvekről van szó, hogy fogalmam sincs, honnan indíthatnám. Kiemelhetném azt a bravúros fogást, amellyel felülhelyezi a jól megszokott Jó és Gonosz ellentétén a cselekmény mozgatóit, azt, hogy csavar mindig a legváratlanabb pillanatokban még egyet a már amúgy is elképesztően összerakott helyzeteken Herbert vagy azt, hogy hogyan tud megtölteni filozófiával, akcióval és általában egyetlen fő szálnak a körülrajzolásával kétezer oldalt anélkül, hogy unalmassá, szájbarágóssá vagy kiszámíthatóvá válna. Maradjunk csak az első kötetnél, ami Paul Atreides kalandjait meséli el nekünk a Dűnén, hogy hogyan ismeri meg a bolygó titkait és ezeket hogyan használja fel családjának elveszett pozícióinak helyreállítására. Bár be kell valljam, sosem volt a kezemben egy Star Wars kötet sem, de a filmek nagy rajongója vagyok és bátran állíthatom, hogy ez a könyv-sorozat bőven felveszi vele a harcot. Sokkal több mondanivaló, sokkal mélyebb gondolatok ülnek a sorok között amellett, hogy egy teljesen új, komplex világot teremt meg nekünk se perc alatt. A melanzs, amellyel a jövőt fürkészik a Dűne és az Impérium lakói maga köré gyűjt ezernyi kérdést, lefesti az Idő dimenzióinak teljes körű ismeretét övező dilemmákat. És ez csak egy az ezernyi prizma közül, amit elénk rak a mű.

Állítólag a film borzalmas, úgyhogy maradjatok az időigényesebb verziónál és OLVASSÁTOK EL A Dűne könyveket. Persze csak ha van pár szabad napotok, mert ez az a könyv, amit még sétálás közben is olvasni fogtok.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .