Mielőtt nekilátnék a pontok kifejtésének, szögezzük le, hogy igen a sorozat nem egyezhet meg teljesen a képregényekben történtekkel, és annak minden momentumával, illetve a cikk nem a Flash sorozat szidására akar kiéleződni, ám Barry Allen alapvető jellemvonásait megmásítani, olyan, mintha azt mondanánk, hogy Bruce Wayne  utcagyerek volt…Szóval jöjjön az öt érv amellett, hogy miért is nem az igazi Barry Allen futkos a képernyőnkön.

  1. Barry nem viselkedik hősként.

Flash Central city hőse, egy gyorshajtó meta humán, aki az ereje által menti meg a világot számtalanszor. Emellett nem szabad elfeledni, hogy Barry egy ugyan olyan hétköznapi ember, egy személyiség, saját jelemmel, aki hibákat vét, talán rosszul gondolkodik elsőre, ám mindig a hősies utat választja, legyen az bármennyire veszélyes, vagy nehéz. Ezzel ellentétben, a sorozatban szereplő Barry felelőtlen, hanyag, őznő, ön és közveszélyes, a legszomorúbb pedig az, hogy mindemellett hatalom is van a kezében, amivel nem rest visszaélni.

  1. Barry egoistaAz eredeti Barry Allen rendelkezik egy egyfajta egészséges egoizmussal, vagy mondhatnánk úgy inkább, hogy nincs híján önbizalomnak. A Flashpoint Paradox c. remek animációs filmben remekül van bemutatva, hogy Barry pozitívan áll a beüldözéshez, az elméjéből kizárja a bukás lehetőségét, és biztos abban, hogy elkapja a gazfickókat, még ha néha meg is nehezítik a dolgát. Azonban nincs elszállva magától, nem gondolja azt, hogy mindenható. Néha kicsit henceg ugyan, de ez mind az önbizalmából fakad, amire szüksége is van. A sorozatban lévő Barry ezzel ellentétben azt hiszi, hogy körülötte forog a világ. Úgy gondolja most már, hogy a társai neki dolgoznak, ő meg csak szaladgálva várja az utasításaikat. Azt hiszi, bármit megtehet a saját önző érdekében. Áthághatja a törvényt, hazudhat, és megváltoztathatja sok ember életét, hogy az övé jobb legyen, és csak akkor esik le neki, hogy itt valami nem jó, amikor neki újra rossz kezd lenni…3. Barry nem a világ leggyorsabb embere…
    „A nevem Barry Allan a leggyorsabb ember ezen a világon…” Hangzik el minden rész elején, de a harmadik évadra kiderülhet számunkra, hogy bárki gyorsabb nála. Nem akarok belemenni a fikciós számadatokba, de a képregényekben valóban ő állt a csúcson, és nem tudta beelőzni mindenféle boldog boldogtalan az ötvenezredik univerzumból. Flash egyedül tett le személyszállító repülőgépeket a speedforce kreatív felhasználásával, sőt, Barry nem csak fizikailag, de szellemileg is gyors. A gondolkodása majdnem olyan gyors , mint ahogy fut, az erejének pedig megannyi oldalát ismeri, Flash csapat nélkül is. A sorozatban lévő Barryt viszont mindenki beelőzi, vagy közelít az ő értékeihez. Ami addig a pontig érthető, amíg azt mondjuk, hogy fejlődik, mert napról napra gyorsabb, de én nem ezt látom. Ráadásul mindig utasításba adják neki , hogyan használja az erejét, ergo nincsenek saját ötletei. Ő elvileg egy rendőrségi helyszínelő, de máskor meg annyi esze van, mint egy faéknek.4. Barry hisztizik és nem vicces

Mikor megismerkedtem Flash karakterével egy rettenten erős, humoros, vagány karaktert láttam benne, akit, ha valami rossz ér, akkor sem kesereg sokáig, hanem talpra áll és teszi a dolgát. Ismeri az erejét, tudja a határait, nem agyal sokat, megy és cselekszik. Ezért néha a nagy gyorsaságban és kapkodásban  félresikerülnek a dolgai, de megy és teszi amit tennie kell. A sorozatban lévő Barry viszont, legtöbbször áll és csak pislog, mint hal a szatyorban. A legjobb, az , amikor valaki csúnyán megsérül, és nem az az első dolga, hogy rohan vele a kórházba, hátha megmenthetik az életét, hanem neki áll bömbölni… Igen ez egy természetes emberi reakció, filmekben és sorozatokban is jól néz ki ez a drámai kép, de nem egy embertől, aki a másodperc tört része alatt képes futni. Cselekedni kéne nem meditálni a problémán és legfőképp nem hisztizni.  A másik része a dolognak, ami a sok merengésből, és depressziós beszélgetésből adódik, hogy Barry egyáltalán nem vicces, vagy humoros. A képregényes Barry beszólogatva, lazán kapja el ellenfeleit, még az erősebb, komoly gondot okozó gonosznak is képes beszólni a csata kellős közepén, itt meg egy favicc annyi sem hangzik el a szájából, amit én maximum annak tudok be, hogy Cisco az ügyeletes humorforrás, de nekem ez kevés.

  1. Barry beletojik az idővonalba

Fentebb már említett, hogy sorozatos Barry igencsak önző, ez pedig akkor vált számomra egyértelművé, amikor a Flaspoint történetét próbálták meg bemutatni a sorozatban. Az eredeti történet tökéletesen bemutatja az azonos című, sokszor emlegetett és nagyon szeretett képregény, ahol szintén visszamegy megakadályozni az édesanyja halálát, ám voltaképp ő nincs tisztában azzal, hogy visszamegy az időben, nem akaratosan teszi mindezt.  Mikor pedig ráeszmél, hogy az édesanyja él, azonnal rádöbben, hogy itt valami nagyon nem jó. Örül neki, hogyne, de biztos abban, hogy ez nincs így jól, és azonnal keresi a megoldást, hogyan is térhetne vissza a saját idejébe, hogyan alakíthatná vissza a felborult idővonalat. A másik Barry ezzel ellentétben direkt megy vissza az időben, mondván ő így nem tud élni, mikor már legyőzte a fő ellenségét, megkapta élete nőjét, neki csak azért is vissza kell menni, összekavarni mindent. És rendben tegye meg, hogy aztán tanuljon belőle és helyre tegye azt, a baj itt az, hogy ő hat hónapig élvezi a munkája gyümölcsét, Flash képessége és minden felelőssége nélkül. Végignézni, ahogy az új flash megsérül, miatta. Nézi, ahogy a West család széthullik, miatta, és akkor akarja visszaforgatni az egészet, amikor neki is kezd rossz lenni a helyzet, és ez a legundorítóbb viselkedése valaha. Nem hőshöz, de még csak emberhez sem méltó.

+1 Mindig mindent megbocsájtanak Barrynek. ( Barry nem érez megbánást)

A képregényben Barry kis kiruccanásának az időben és annak, hogy megmentette az édesanyját, a visszaállítás után nem maradtak következményei, de ettől függetlenül éreztük a megbánást, azt a keserű tehetetlenséget, és a hálát, hogy visszakaphatta, akit a Flashpointban elvesztett, még, ha ez azzal járt is, hogy nem menthette meg az édesanyját.  A megbocsájtás pedig, végül is a Barry körül élőkre vonatkozik, de az valami elképesztő nagy balgaságra utal, hogy egy minden tekintetben megbízhatatlan embert még visszafogadnak maguk közé mondván: „mindenki követ el hibákat.” Igen, csak nem ekkorákat. De rendben fogadják vissza, de ne akarják kinevezni vezérnek, miután Diggle kislányából kisfiút csinált, megölte Cisco bátyját, Killer Frostot csinált Caitlinből és sorolhatnám. Úgy viselkednek a sorozatbeli szerettei, mintha csak eltört volna egy bögrét, ami nem gond, mert elnézzük, ez csak valami jelentéktelen semmiség. Az egyedüli, aki mutat némi észt is az Cisco, aki mostanság szeret odapörkölni Barry segge alá, amit én nagyon szeretek. Csípős megjegyzéseivel végre emlékezteti valaki Barryt, hogy korán sem vagy te olyan tökéletes barátom, és jobb lenne leszállni a magas lóról. Barry viszont számomra nem igazán mutat megbánást. Még midig parancsolgat, főnökösödik, úgy tesz, mint, aki értene a tudományos dolgokhoz miközben egy kontár, a legszebb pedig az, amikor bölcselkedni és prédikálni próbál, ami egy ilyen múltú ember szájából eléggé hiteltelen.

 

Ez lett volna az én 5+1 okom, amiért én nem nevezném a sorozatbéli Barryt, az igazi Barry Alannek. Kövezzetek meg érte, de számomra nagyon félre lett írva ez a karakter a sorozat sok más hibája mellett. Ám egy jó karakter, ráadásul főszereplő elfeledtetné velem a hiányosságokat, de amíg egy ilyen imposztorral próbálkoznak, addig ez nehezen fogyasztható mű lesz.

 

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .