Pilotmustra: Oasis

Mindig kicsit félve kezdek bele az Amazon Video pilotjaiba, ugyanis a megjelenésük után hosszú hónapokat kell várni, míg kiderül, hogy egyáltalán lesz-e belőle folytatás. Az Oasis első látszatra kissé lagymatag sci-finek tűnt, azonban az epizód megtekintése közben teljesen belezúgtam és nagyon remélem, hogy nem csak én vagyok ezzel így.

Peter Leigh (Richard Madden) a haldokló Földön igyekszik a túlélők számára kicsivel jobb életet biztosítani, vagy legalább enyhíteni a szenvedést. És miközben a bolygón a készletek szinte teljesen eltűntek, az emberiség nagy részére pedig csak az éhínség, a betegségek és halál vár, addig a gazdagok számára megadatott a hely, hogy elmeneküljenek. Egy űrprogram keretében a galaxisunk távoli zugában lévő bolygóra készülnek, ahol mérnökök, és tudósok dolgoznak azon, hogy életre alkalmassá tegyék az ottani környezetet. A program kitalálója, David Morgan (Jonjo O’Neill) Leigh régi barátja, és mikor a kolónián különös történések mennek végre, és egymást érik a balesetek, Morgan Leigh-ért küldet, hogy a lelkész személyében talán választ lelhetnek a furcsaságokra. Csakhogy Leigh érkezése előtt Morgan eltűnik, hátrahagyva a kolóniát, ami lassan a vég szélére sodródik.

Első olvasatra nem tűnik túlságosan érdekesnek a széria, de higgyétek el, pár perc után egyszerűen beránt mindenkit az atmoszféra. Az egyedi és érdekes megvalósításokon látszik, hogy az olcsóság szülte, de ez egyáltalán nem vesz el a pilot értékéből, sőt, így sokkal több lehetőség van a nem tudományos elemekre hagyatkozni, és ezáltal felfedni a karakterek valódi énjét és motivációját.

Richard Madden remek választás volt a főszerepre, már a Trónok harca óta tudjuk, hogy tud a srác, de igazán itt teljesedik ki, hogy mennyire: egyszerre láthatjuk a tragédiát átélt férfit, a hű barátot, a nyomozót, és a hittel teli szolgát – akinek persze fogalmam sincs arról, hogy mi történik ezen a különleges helyen, de pont ez teszi annyira izgalmassá az epizódot. A néző a főszereplővel együtt fedezi fel magának ezt a különös világot, ami kicsit hajaz a Lostra, de annak a korai szakaszára, mikor még volt értelem a misztikum mögött.

Michael Faber The Book Of Strange New Things című sci-fi remélem nem csak egy pilot lesz, hanem hozzám hasonlóan sokaknak elnyeri a tetszését, és ezáltal az Amazon berendeli az Oasis első epizódjának folytatását. És bár mostanság végre kezdenek elszaporodni az új és minőségi sci-fik (The Expanse, csak hogy említsek egy példát), azért eggyel többre mindig lesz hely!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..