Név: Szentkuti Kira

Nick: Cady Ryn

Link: https://www.facebook.com/CadyRynCosplay/

Csillagjegy: Bak

Szülőváros: Pécs

Foglalkozás: Make-up Artist, Tanuló

Kedvenc film/sorozat:  Stranger Things, Breaking Bad, Big Bang Theory, Penny Dreadful

Kedvenc zenei stílus/előadó:  Mindenfélét hallgatok, stílustól függetlenül. A lejátszási lista a gépemen kész káosz, de pont ezért szeretem.

Kedvenc videójáték: Witcher, Dishonored, Bioshock

Háziállat, kiskedvenc:  Kamikó névre hallgató házijószág (dobermann) 

Mi volt az első cosplayed?

Lara Croft a Tomb Raiderből.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Vegyes érzelmekkel fogadták az első beöltözésemet. Édesapám viselte a legnehezebben, le szeretett volna beszélni róla. Édesanyám és nagymamám kezdetektől fogva támogattak, és segítettek, ha kellett. A jég akkor tört meg Apukámnál, mikor látott egy cosplayel kapcsolatos interjút a televízióban, és rájött, ez nem csak az ő lányának a “furasága”. Ma már ő is pozitívan áll hozzá a hobbimhoz.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Eleinte nagymamám rengeteget segített, mert én csak gyilkolni tudtam a varrógépet, szakszerűen használni nem. (Még szerencse hogy mamám a varrógépjavításban is jeleskedett). Most már, hogy összebarátkoztunk a masinával egyedül készítem a cosplayeket.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Általában a kezdeti bezsongást ötletelés követi, azt pedig padlásfeltúrás. A jelmezekhez és a kiegészítőkhöz is sokszor találok itthon felhasználható anyagokat. Amennyiben nem, úgy gyűjtögetőkörútra indulok a város méterárusaihoz és a hobbiboltokba. Első mindig a ruha, azután készítem el a kiegészítőt.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Ez nagyon változó, 1-2 általában. Most, egy éve, kényszerpihenés miatt sajnos nem sikerült új jelmezekkel elkészülni, ugyanis a varrógépem önkényesen nyugdíjazta magát, és a költözködés alatt nem volt lehetőségem készíteni bármit is. De tavaszra már vannak tervek!

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Kicsit több elfogadás, és kevesebb ítélkezés a cosplayesek felé. A cosplay mindenkié, és ez egy hobbi.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Mindegyik, amelyik elkészült, a maga módján kedvenc, hiszen sok időt töltöttem el a készítésükkel. Talán a Little Sistert mondanám, mert ő az eddigi „legviselhetőbb”, legkényelmesebb darab, na, meg nagy kedvenc a játék is.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Jelmezt tekintve, volt egy sakkos cosplay csapatunk, és a fehér gyalog kabátjával rendesen akadtak gondok. Nem volt egyszerű, főleg mert fodros, virágos, kövekkel kirakott, igazi pepecselős darab volt. Kiegészítőt nézve Little Sisternek a kiegészítőjével igazán meg kellett dolgoznom, főleg mert nem értek túlzottan az elektronika beszereléséhez, de mindenképpen szerettem volna, ha világít, így elment vele egy hónap mire kész lett.

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

Jó lenne megtanulni olyan fegyvereket, kiegészítőket, elemeket készíteni, amik világítanak.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Mindkettőt egyformán szeretem.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Witcherből szinte bárkivel szívesen vacsoráznék, mivel biztosan nem lenne unalmas a társalgás témája.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Életem első cosplayezése, mikor Lara Croftként összetalálkoztam a többi Lara Crofttal és bár én akkor még nagyon idegennek éreztem magamat ebben a cosplayes világban, nekik hála nagyon jól éreztem magam és kedvet is kaptam ahhoz, hogy a továbbiakban is cosplayezzek.

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

A leghosszabb idő öt hónap volt, a leggyorsabban elkészült cosplayem pedig három napot igényelt. Igyekszem minél jobban kidolgozni a jelmezeket, odafigyelni a részletekre, és az sem ritka, hogy újrakezdem az elejéről az egészet, ha valamivel nem vagyok megelégedve.
A második kérdésre a válasz pedig igen, Aela – Skyrim sajnos félbe lett hagyva, mert bekerült egy dobozba a költözés során, de ha előkerül, tervezem befejezni azt is.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Sokszor van egy kicsi lámpalázam, de ez szerintem a versenyzéshez hozzátartozik, és nem feltétlenül rossz dolog.

 

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?

Többnyire pozitív visszajelzéseket kaptam eddig. Mikor odajönnek fotót kérni tőlem, vagy csak felismerik a karaktert, annak nagyon tudok örülni.
Persze akadt pár vicces és aranyos félreértés is, mint például mikor valaki Lara Croftot Pocahontas-nak, a Morrigan (Dragon Age) cosplayemet pedig a kiegészítőnek és az akkori Jégvarázs-láznak köszönhetően „Jégvarázs lány -nak nevezte.
Legnagyobb dicséret számomra az volt, mikor egy nagyon tehetséges és elismert cosplayer megdicsérté az egyik cosplayemet. Még van, hova fejlődnöm azt tudom, de ez igazán nagy hatással volt rám.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .