A Black Mirror már az előző évadban sem cicózott, de ez a második újabb meglepetésekkel szolgált. Bár a sorozat nem minden darabjától dobja el a néző az agyát, de azért itt sem spóroltak a morális dilemmákkal és a sötétebbnél sötétebb jövőképekkel. Szerencsére mivel antológiáról, nem összefüggő sorozatról beszélünk, a részek önmagukban is megállják a helyüket, de ez nem is véletlen, hiszen egymás után már szinte emészthetetlen mennyiségű ülepíteni valóval lenne dolgunk.

Az első rész valami elképesztően hátborzongató, felvillantja előttünk az információkból felépített ember lehetőségét, a mesterséges intelligencia egy formáját, ami megbolygatja a gyász, az elengedés lelki mechanizmusait, felborítja a halálról alkotott eddigi összes elképzelésünket és úgy tesz, mintha meg tudná szüntetni a veszteséget. A Be Right Back kiforgatja torz vágyainkat a tragédiák visszafordításával kapcsolatban. Szívfacsaró, lélekölő.

A második rész, a White Bear csak még magasabbra teszi a lécet, a csavar itt igazán késleltetett, végig bizonytalanságban tartja a nézőt, és ami a rész végén kiderül, az kiforgatja a maradék tartalmát is a gyomrunknak. Milyen alapon vonjuk felelősségre embertársainkat a bűneikért, ha mi eközben ugyanolyan sárgolyókkal dobálózunk, mint amivel ők fejbe találtak minket?

Az évad leggyengébb és egyben utolsó darabja a The Waldo Moment, ami egy humorista akaratlan politikai karrierjét hivatott bemutatni, ám nem túl koherens, hiányzik belőle a már jól megszokott íves, csavaros dramaturgia és több olyan elemet is tartalmaz, amelyek fölöslegesek, felépítetlenek és kilógnak az egészből. Persze lehet, hogy csak az olcsó humor iránt érzett undorom okozza azt a csalódottságot, amit a Waldo után éreztem, de mégis úgy gondolom, hogy ez a rész nem igazán hozta a sorozattól megszokott és emiatt már szinte elvárt színvonalat.

Egy szóval a Black Mirror második évada is tartogat zseniális pillanatokat és ha valakinek tetszett az első, ebben is talál megrágni valót. Persze a tükörbe nézést most sem könnyítették meg nekünk a sorozat készítői.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .