Yu Yu Hakusho – Youko Kurama,
Foto: Bodor Zoltán Photo

Név: Tóth Rita Tamara

Nick: Hitoshi Arita

Link: https://www.facebook.com/kitsuneecos/

Csillagjegy: Vízöntő

Szülőváros: Kiskunhalas

Foglalkozás: Kötészeti alkalmazott vagyok egy nyomdában, bár a szakmám pirotechnikus

Kedvenc film/sorozat: Nincs kifejezett kedvencem, máig a Yu Yu Hakusho az egyik favoritom

Kedvenc zenei stílus/előadó: Leginkább rockot hallgatok

Háziállat, kiskedvenc: Van egy gyönyörű cicám, akit Saphire-nak hívnak, és mellette van egy pár halam is 

Mi volt az első cosplayed?

Yu Yu Hakusho – Hiei,
Foto: G Z A

Az első cosplayem 2015 őszén Kurama volt a Yu Yu Hakushóból.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy pillanat, mikor nem értik?

Alapvetően nagyon sok támogatást kapok a családomtól és a barátaimtól. Apukámtól, a páromtól kifejezetten sok segítséget szoktam kapni egy-egy jelmezem elkészítésében és az alapanyagok beszerzésében. Anyukám már kevésbé állt nyitottan a dologhoz és sokáig nem értette, mire jó ez az egész, de rám hagyta. Ma már ő is ahol tud, besegít, de még mindig akadnak pillanatok, amikor csak ingatja a fejét. Sokszor tette fel már a kérdést, „Te így akarsz elmenni itthonról?”.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Igen, mert bár alapvetően az a típus vagyok, aki mindent maga szeret megcsinálni, van, amiben segítségre szorulok. Vannak dolgok, amikhez elég egy magyarázat, hogy el tudjam készíteni. Azonban, bevallom töredelmesen a szabás-varrás nem tartozik az erősségeim közé, így ebben egy barátnőm szokott kisegíteni.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Általában mikor megszületik a következő cosplay tervem, az első dolog, amit megteszek, hogy alaposan áttanulmányozom a karaktert. Mivel törekszem a karakterhűségre, ezért amennyire lehet, próbálok minden apró dolgot megfigyelni, a ruházatán és a kiegészítőin, majd kitalálni miből lehetne megcsinálni.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Általában évszakonként egyet, vagy ha nagyon elkap a láz és anyagilag is megengedhetem magamnak kettőt.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Nehéz kérdés… Talán a genderbend műfajba szeretném, ha lennének változások. Rengeteg ígéretes és tehetséges ember van a cosplayesek között, akik elképesztő dolgokat képesek kihozni magukból. Szeretem a karakterhű kosztümöket, amikről fel lehet ismerni az adott karaktert. Sokszor viszont inkább azt látom, hogy sokan alul öltözéssel próbálnak meg érvényesülni ebben a műfajban, nem pedig minőségi cosplayjel. Pedig egy férfi szereplőt nagyon is jól meg lehet oldani genderbend módon úgy, hogy ne veszítse el a sajátosságait (például egy páncélos lovagból ne legyen bikinis lány). Talán ezen változtatnék, mert egy jó ötlettel és némi kreativitással nagyon klassz dolgokat lehet alkotni, e nélkül is.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Talán a Hiei és a Soi-Fong cosplayem okozta számomra a legnagyobb kihívást. Mindkét esetben varrni kellett a parókát és rengeteg fémmunka volt velük, így elég sokat dolgoztam rajta, mire elnyerte a végleges formáját. Kezdő cosplayerként nem volt egyszerű feladat elboldogulni Hiei parókájával, mert ez volt az első, amit nem volt elég vágni és beállítani. Ezúton is millió köszönet Paszulynak a verbális segítségért, nélküle aligha sikerült volna.

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

Szeretnék mindenféleképpen jobban ráfeküdni a varrásra. Bár ezenkívül is elég sok minden érdekel, és sok mindent szeretnék még elsajátítani.

Bleach – Soi-Fong,
Fotot: IssHin-Cosplay

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Mind a kettőnek azt hiszem, megvan a maga varázsa. A fotózásokat a családias jellegük miatt szeretem, valahogy bensőségesebb és nyugisabb a hangulatuk. A rendezvényeken pedig sokféle érdekes emberrel találkozni, sokféle rétegből, sokféle tudással, akiktől adott esetben sokat lehet tanulni, akikkel meglehet osztani a tapasztalatokat és a rajongást.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Ennyi év elteltével, és ennyi sorozat után is, még mindig Kuramát választanám a Yu Yu Hakushóból. Érdekes és rejtélyes karakter, akit nagyon a szívembe zártam.

Naruto Shippuuden – Uchiha Sasuke,
Foto: Bodor Zoltán Photo

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

Én inkább pozitív oldalát tapasztaltam a dolognak. Ennek kapcsán nagyon sok tartalmas barátságot kötöttem, rengeteg új tapasztalattal lettem gazdagabb. Kreatívabb lettem és nyitottabb az emberek felé. Akiket megismertem mind értékes és nagyszerű emberek, akik segítik és inspirálják egymást.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Tervek mindig vannak, szerintem mindannyiunknál. Van, amelyik kivitelezésre kerül, van, amelyiket az ember dobja útközben, mert rájön, hogy nem illik annyira a karakter hozzá, vagy pusztán anyagilag nem engedheti meg magának. S habár még most nem férne bele a keretembe, de nagyon vonzanak a páncélok.

Yu Yu Hakusho – Kurama,
Foto: Bodor Zoltán Photo

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Nagyon lámpalázas típus vagyok, ha sok ember előtt kell szerepelnem, ezért eddig még nem vettem rá magam a versenyzésre. Nem mondom, hogy soha nem lesz rá alkalom, de egyelőre ez nálam még várat magára.

Melyik roxforti házba tartoznál?

Talán Griffendale… Hűséges vagyok azokhoz, akiket a szívembe zártam. Egyenes embernek tartom magam, általában az a típus vagyok, aki szemtől szemben megmondja az igazságot, nem szeretem és nem is igen tudom véka alá rejteni, ha nem tetszik valami. Hajlamos vagyok szemben menni az árral, és belevetni magam olyanokba is, amik első ránézésre meghaladják a képességeim. Szerencsére van elég kitartásom és akaratom ahhoz, hogy véghez is vigyem ezeket a dolgokat.

Marvel vagy DC Comics?

Egyik sem! Igazából soha nem vonzottak az amerikai képregények és annak termékei. Valahogy mindig is jobban vonzott a japán vonal.

Egy lakatlan szigetre mit vinnél magaddal?

Ezen a kérdésen még soha nem gondolkoztam. Valamit amivel haza juthatok, ha kipihentem magam! Mert mindenütt jó, de legjobb otthon! Nem igaz?

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .