(Battle Sister Celestian – Warhammer 40,000) – Kristoph Nachtergaele (n8e)

Név: Jobbágy Ildikó Melinda

Nick: Okkido

Link: https://www.facebook.com/OkkidoCosplay/

Csillagjegy: Nyilas

Foglalkozás: HR menedzser, PR menedzser, tolmács, szakfordító

Kedvenc film/sorozat: Labyrinth, The Addams Family, Dangerous Liaisons, Sleepy Hollow, American Horror Story, The Crow

Kedvenc zenei stílus/előadó: gothic

Kedvenc videójátékAlice: Madness Returns, American McGee’s Alice, Warhammer 40k: Dawn of War sorozat, Mortal Kombat sorozat, Lollipop Chainsaw

Háziállat, kiskedvenc: lovak, a szüleimnél van egy moszkvai őrkutyánk, Misha (Миша) 

(Queen Esther Blanchett – Trinity Blood) – HIP Stúdió

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Mivel hosszú éveken át kendoztam, közel került hozzám a japán kultúra – a harcművészetek mellett minden egyéb médiumával. Elkezdtem tanulni a nyelvet, és nagy mennyiségben olvastam mangát és néztem animét. 2006 nyarán így jutottam el egy “con”-ra, ahol először találkoztam testközelből a cosplayjel. Annak ellenére, hogy azelőtt nem volt túl pozitív véleményem róla (főleg a neten látott extremitások miatt), azonnal magával ragadott ez a világ, és ősszel, a következő rendezvényre már én is jelmezben érkeztem. A cosplayversenyen látott jelmezek (annak ellenére, hogy nem közelítették meg a mai színvonalat) teljesen lenyűgöztek, és úgy éreztem, nekem is ki kell próbálnom ezt a kreatív tevékenységet.

Mi volt az első cosplayed?

Az első cosplayem crossplay is volt egyben – azaz ellenkező nemű karaktert személyesítettem meg, mégpedig Jint a Samurai Champloo-ból. Hihetetlenül egyszerű jelmez volt, csak minimális visszafordítható módosításokat végeztem a kendo gi-men és hakama-mon, copfba fogtam a hajam és kölcsönkértem a húgom szemüvegét, és kész is volt.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Mielőtt belekezdek egy jelmez megvalósításába, több hetes kutatómunkát végzek. Próbálok minél több, minél nagyobb felbontású referenciaképet összegyűjteni. Készítek egy ütemtervet, felmérem, milyen alapanyagokra lesz szükségem, majd megrendelem őket. Amikor már majdnem minden megvan, átgondoltam, mit hogyan tudok elkészíteni, kezdődhet az aktuális munka.

(Inquisitor Ordo Hereticus – Warhammer 40,000) – Szecsei Csaba

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Korábban nem volt preferenciám, de mióta megismerkedtem a thermo-műanyagokkal (Worbla’s Finest Art, Worbla’s Black Art stb.), minden megváltozott. Úgy érzem, mióta elérhetőek ezek az anyagok, nincs határ a cosplayben, szinte bármi könnyen és relatíve gyorsan megvalósítható úgy, hogy az eredmény tartós és igényes lesz. Persze, az, hogy valaki ilyen műanyagokat használ még nem garancia arra, hogy jó cosplayeket készít. A thermoműanyagok megmunkálásának is megvan a technikája, amit meg kell tanulni. Én is rengeteget kísérletezek velük, és mindig újabb és újabb tapasztalatokra teszek szert.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Általában egy nagy projektem van egy évre, és a szabadidőm függvénye, hogy amellett hány kisebb jelmez fér bele. Ha egy évben négy cosplayt be tudok fejezni már nagyon boldog vagyok.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Számomra a karakter személyisége a legfontosabb, sosem választanék cosplay alanyt a megjelenése vagy a népszerűsége alapján. Ha nem lenne kötődésem a karakterhez, nagyon üresnek érezném, nem tudnám megformálni, valószínűleg kevésbé élvezném, amíg a jelmez elkészítésén dolgozom. A karakter személyisége mellett azonban az is fontos, hogy új technikai kihívásokat találjak, hogy az eddig megszerzett tapasztalataim gyarapíthassam, új technikákat próbálhassak ki.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Két dolog lenne, amin változtatnék. Az egyik a cosplay dráma, amely meg tudja keseríteni a cosplayerek életét. A féltékenykedés, a pletykák… De hát ez történik, ha sok nőnemű lényt összezárunk… A cosplay szcénában pedig szinte minden országban 3-4-szer annyi hölgy tevékenykedik, mint úr. A másik a közösségi média káros hatása, és az a tévhit, mely szerint a like-ok száma tesz valakit jó és sikeres cosplayerré.

(Mileena – Mortal Kombat X) – Kecskés Ádám (Hazardous Pictures)

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Nehezen tudok választani, de talán a Warhammer 40,000 jelmezeim állnak hozzám a legközelebb, hiszen azokon dolgoztam a leghosszabb ideig.

Melyik cosplayt volt a legnehezebb elkészíteni, miben volt más a többitől?

Itt is nehezen tudok kiemelni egy cosplayt, hiszen szinte mindegyik jelmezem más miatt volt kihívás, más okokból volt nehezebb elkészíteni. Esetleg a Warhammer 40,000 Inquisitor jelmezem említhető itt, a komplexitása miatt.

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Sosem járom jelmezben az utcákat, rendezvényekre sem érkezem „teljes harci díszben”. Úgy érzem, Magyarországon még nem elég érett ahhoz az utca embere, hogy normálisan tudjon reagálni egy ilyen helyzetre. De való igaz, hogy voltak már hostess munkáim, és fotózásaim viszonylag nyilvános helyeken, és akkor előfordult, hogy felismerték a karakterem, kértek közös fotót, vagy szerettek volna velem pár szót váltani.

(Kitana – Mortal Kombat X) – Burszán Réka (REKAPH)

Kávés vagy inkább teás vagy?

Sosem iszom kávét, viszont a minőségi szálas teát nagyon szeretem.

Zsűrizni vagy versenyezni nehezebb szerinted, mi a szépsége mindkét oldalnak?

Szerintem össze sem lehet hasonlítani a kettőt, viszont egyiket sem találom nehéznek. Tény, hogy a versenyzést izgalmasabbnak tartom, és jobban élvezem, de mindig nagy megtiszteltetés, amikor egy rendezvény elismeri a munkásságom azzal, hogy zsűritagnak kér fel.

Mindig nagyon ügyelsz a részletek kidolgozására, ami persze sok időt emészt fel, van olyan film/sorozat, amit ilyenkor nézel vagy zene, amit hallgatsz, hogy inspiráljon?

Filmet vagy sorozatot nem igazán szoktam „nézni” cosplay készítés közben, hiszen egyszerre nem tudok mindkettőre maximálisan odafigyelni, viszont gyakran mennek a háttérben indifferens műsorok, amelyeknél nem gond, ha nem látok minden egyes képkockát. Ami a zenét illeti, olykor online gothic rádiókat hallgatok, de nem a karakterre hangolódás miatt, hanem csupán ezt a zenei irányzatot kedvelem a leginkább.

Nemrég a VIECC-n arattál hatalmas sikert, milyen érzés volt ismét egy külföldi közönség és egy külföldi zsűri előtt színpadra lépni, na, meg persze nyerni?

A VIECC egy új irányt mutatott nekem, hogy bátran merjek nekivágni külföldi versenyeknek, rendezvényeknek. Őszintén nem számítottam rá, hogy elvihetem a fődíjat, és ha nem nyertem volna, ez a verseny akkor is megérte volna. Teljesen más volt a légkör, mint amit eddig bárhol tapasztaltam. Egy rendkívül nívós zsűri előtt mutathattam meg magam, és a többi versenyzőtől is sokat tanultam. Egyelőre még próbálom felfogni a tényt, hogy a világ egyik legprominensebb cosplay döntőjén képviselhetem az osztrák rendezvényt Chicagoban.

Alice Liddell – Alice: Madness Returns) – Vincze Szilárd (Cleanpig)

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

Sajnos, túl sok hobbim van, így nem mindig jut mindegyikre idő. Nagyon fiatal korom óta lovagolok, foglalkozom lovakkal. Sajnos, erre az utóbbi években nem volt rendszeresen lehetőségem, de a közeljövőben szeretnék újra legalább két saját lovat tartani. Ezen kívül érdekelnek a harcművészetek, és hosszú évekig kendoztam, amire sajnos a hektikus napirendem miatt manapság nem tudok időt szakítani – de ezt is szeretném folytatni, minél hamarabb. Nagyon érdekel a történelem, és hadtörténészként főleg az egyenruhák és a fegyverek fejlődése, valamint az egyes emberek teljesítménye inspirál leginkább. Kedvenc korszakom a 19. század, és annak viselettörténete. Mivel elég sokat utazom, az üres órákat főleg olvasással töltöm ki. Nagy könyvmoly vagyok, és gyűjtögetem a könyveket, hogy egyszer megtölthessek velük egy könyvtárszobát. Szintén kiskorom óta foglalkozom képzőművészetekkel, főleg rajzzal és festészettel, és voltam olyan szerencsés, hogy két kiállításon is megmutathattam néhány munkám. Természetesen a zene sem maradhat ki az életemből, több hangszeren is játszom. Legújabb kedvenceim a számítógépes zeneszerkesztés és a billentyűs hangszerek. A színjátszás és a szerepjáték is kedvelt időtöltéseim közé tartoznak. Leginkább az élő szerepjátékokat preferálom, mivel ekkor is jelmezeket kell készíteni, és meg kell teremteni az atmoszférát, hogy minél korhűbb legyen az adott játékalkalom. Ezen kívül a kevésbé aktív hobbijaim közé tartozik a bonsai- és orchidea gondozás; valamint a nyelvtanulás, amely már-már szakmai ártalom. Nagyon érdekesnek találom az etimológiát. Napi szinte része az életemnek az edzés. Jelenleg a WWE Diva részlegének (azaz női pankráció) edzéstervét követem, és én magam is meglepődöm azon, mennyire hatékony.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .