Szeretem a különleges tematikájú sorozatokat, ahol nem csak szórakoztatni akarnak, hanem kitágítani a néző elméjét, na, valami hasonlóval próbálkozott a Sleeper Cell, de az eszmék csatájában elveszett a lényeg, a szórakoztatás…

Darwyn al-Sayeed (Michael Ealy) nemrég szabadult a börtönből, és az ottani kapcsolatai segítségével rá is talált egy új barátra, aki megmutatta neki a harcot, amire mindig is vágyott, vagyis a hitetlenek elleni dzsihád harcát, amit elvakult hívők hajlandóak végigvinni az Amerikai Egyesült Államok területén belül. De al-Sayeed valójában al-Hakim, FBI ügynök, aki hosszú időt töltött börtönben, csak azért, hogy kellően hitelesen be tudjon épülni egy alvó terrorista sejt tagjai közé, hogy ott bomlassza a csapatot, figyelje őket, és ha kell, közbelépjen. Azonban Darwyn kezdi elveszteni a határt két személyisége között, és olyanokat is veszélybe sodor, akik fontosak a számára, miközben minden nap emlékeztetnie kell magát, hogy mit is jelent az igazi hit, és az nem ártatlanok meggyilkolása, bármely Isten nevében!

A Sleeper Cell egy igen komoly témát feszeget, ráadásul mer belemenni a durvaságokba is, ami kellő erőt ad a szériának, és így még inkább ütnek a fanatikusok motivációi vagy tettei, azonban Darwyn magánéletének minden pillanatával túlhúzzák az epizódokat, és így unalmassá válik nagyon gyorsan a széria. Pedig az alapanyag önmagáért beszél, ahogy az is, hogy a terrorsejt fejét Oded Fehr alakítja, aki remekül helytáll a szerepben, és minden pillanatban elhiszem neki, hogy egy egész iskolát küldene a pokolra Allah nevében. Ugyanez igaz Michael Ealy-re is, aki remekül hozzá a kettős szerepet, egyszerre fanatikus hívő, és céltudatos FBI-os, aki mélyen megráz a hite ellen elkövetett árulás, amit a terroristák propagálnak.

Sajnos ennél a szériánál az írón és rendezőn bukott el a dolog, mert az alap remek volt hozzá, ahogy a hangulatteremtés is igencsak jól ment, a merészségről már nem is beszélve, hiszen látunk majd halált, durvaságot, kínzást, és persze azt, hogy egy-egy tag mennyi pszichológiai problémával rendelkezik, és hogy mennyire könnyű is befolyásolni valakit, aki úgy érzi, nem számíthat a világra. És ebben is érdekes állásfoglalása van a show-nak: vajon mi számít igaz hitnek? A választ talán sosem kapjuk meg, de már a kérdés feltevése is komoly előrelépésnek minősül – pláne a huszonegyedik század elején, amikor készült a sorozat.

Mindenesetre érdemes volt megnézni, de minden epizód kikezdte a türelmemet, és ez sajnálatos, mert minden lehetőség megvolt, hogy a Sleeper Cell korszakalkotó nyomot hagyjon a tévétörténelemben, amit úgy tűnik, talán az idén debütált Six lesz képes meglépni – de ne szaladjunk ennyire előre, az már egy másik cikk!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Sleeper Cell – A terroristacsoport (2005-2006), 1-2. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .