Japán vámpírok véres bálja – Shiki

A legtöbb vámpíros animétől a jobbára a hideg futkos a hátamon, de szerencsére léteznek olyan megmentő darabok, mint a Hellsing, a viccesebb hangulatú Karin, vagy éppen mai alanyunk, a Shiki – az anime, ahol mindenkinek igaza van, de mégsem.

Az anime cselekményének fő helyszíne Sotoba (a japán kultúrában jártasak már itt dörzsölhetik a tenyerüket), egy tipikus kis japán falu, ahol a térfigyelő rendszer (öreg nénik és bácsik a padon) makulátlanul működik és minden kis apró dolog miatt már szövik a pletykákat. Ebbe a városba költözik szüleivel Natsuno Yuuki, aki több okból sem érzi jól magát itt, de a legfőbb ok a helyi zaklatója, Megumi. A baj akkor üt be, amikor egy újabb család költözik a hegyen álló nyugati stílusú kastélyba és a falu lakosságán furcsa betegség jelei mutatkoznak – később a betegek kivétel nélkül belehalnak. Dr. Ozaki és barátja, a helyi pap Seishin Muroi tehetetlennek érzik magukat, a halottak száma nő, a falusiak pedig semmit nem tesznek ellene. Mikor Natsuno és két helyi fiatal Kaori és az ő öccse Akira rájönnek valamire: néhány halott visszatért a sírból, hogy az egyre nagyobb teret nyerő Kirishiki “család” tagja legyen – magyarán vámpírrá változtak.

Amit nagyon szerettem ebben a sorozatban az az, hogy nem tétovázik már az első részben beindul a mandula és a tempót néhol csak a drámai gondolkodás képes lelassítani. Humorra egy pillanatig se gondoljunk a Shikiben, legfeljebb egy-két szó és helyzetpoén fordul elő, minden más a színtiszta dráma vagy horror. A főhősi tituluson egyszerre osztozó Natsuno és Ozaki egyszerre váltogatják a passzív és aktív szerepkört, attól függően, hogy kinek az adott köre következik az ellenfél kiiktatásában. Két másik lényeges szereplő még Sunako, ki kinézete ellenére a legidősebb személy a sorozatban és Seishin, aki meg egyszerre akar segíteni az embereknek, de Sunakoék felé is egyre nagyobb részrehajlással tekint – megpecsételve ezzel Ozakival való barátságát.

A szereplők közel zseniálisak: a fentebb már említettek mellett ki kell emelni Kaorit és Akirát, akik talán a falu egyetlen tiszta lelkű és ténylegesen ártatlan lakói, akik sajnos azonban nagy árat fizetnek a túlélésért. Velük szembehelyezkedve ott van Megumi, akinél bevallom utálatosabb karakterrel régen találkoztam: folyton csak hisztizik, panaszkodik és másokat (még a legjobb barátját is) szapulja, és nem tudja elfogadni, hogy Natsuno nem lehet az övé – ez pedig egy jelentősebb problémához  fog vezetni a sorozatban. Minden tekintetben Megumi ellentétének tudható be Ritsuko egy aranyszívű nővér,  aki még “felébredt” állapotában csak a másik emberek biztonságára tud gondolni.

A Shiki nagyon szép, bár kissé elvont kinézettel rendelkezik (komolyan, senkinek nem gyanús egy pupilla nélküli ember?), és horrorfanként annak is csak örültem, hogy a véres jelenetek nem lettek kicenzúrázva az animében, ellenben a mai darabok többségével – a bizonyos “most esik le az hír” jeleneteknél lévő negatív árnyalat pedig csak még jobban borzongatta a néző lelkét. A történetben azért volt egy kis érdekes mellékszál Cainról és Abelről (nyugalom, nem vezetik oda vissza  a shikik létezését), amiből bár sajnos nem láthattunk sokat, eléggé elgondolkodtató volt – de ez elmondható az egész sorozatról.

Nem véletlenül mondtam, hogy valamilyen úton-módon mindkét félnek igaza van: az emberek jogosan tartanak és félnek a shikiktől, akik egyrészről az életüket fenyegetik, másrészről sok szerettüket elvették, de pont Sunako templombéli kirohanása miatt az érme másik oldalával is egyet lehet érteni: a shikik nagy része ugyanis nem korábbi sérelmek miatt öl, hanem a puszta túlélésük miatt vadásznak, vagy az egyik legszomorúbb példa talán az egyik anyuka, aki azért támadt korábbi családjára, hogy örökre együtt maradjanak shikiként, és
összetörik, amikor a szerettei közül egyik sem tépi fel a koporsót.

A Shiki egy érdekes, értékes és ténylegesen elgondolkodtató anime, amit a veteránabb animések már kívülről fújnak, a jelenleg vagy még csak nemrég belépőknek is csak ajánlani tudok.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..