Usagi Tsukino (és Füles)
Forrás: Sailor Moon
Fotó: Czira Fruzsina

Név: Czira Bettina (Barbara)

Nick: Meriel

Link: facebook.com/MerielCosplay

Csillagjegy: Rák

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: Tanuló

Kedvenc film/sorozat: Határozottan Sailor Moon és Frozen!

Kedvenc zenei stílus/előadó: Sia, Lindsey Stirling

Kedvenc videójáték: Overwatch

Háziállat, kiskedvenc: két cica (Luna és Füles) és egy kutya (Süti)

Viktoria Nikiforova (female Viktor Nikiforov)
Forrás: Yuro on Ice
Fotó: Kalina Henrietta

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

A régi iskolámban gyakran emlegette az egyik barátnőm a MondoCont, majd 2012 őszén pont úgy alakult, hogy egy másik társaság találkozóját is ott tartották így hát rávettem magam és elmentem. Mivel mindig is imádtam jelmezekben lézengeni óvoda óta, ezért nagyon könnyen beszippantott ez a világ.

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

Cosplayesek közül Kamui sokat segít a könyveivel és motiváló élmény volt találkozni Yaya Hannal is Bécsben, de a civil életben a legjobb barátnőm (Heni) motivál és segít a legjobban/leginkább, amikor csak tud. Nélküle nem tartanék sehol.

Princess Anna Forrás: Frozen Fotó: Buga Photography

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Eleinte furcsállták, de mindig tudták, hogy művész vagyok ezért nem érte őket meglepetésként. Habár bőven van hova fejlődnöm, de komoly terveim vannak a cosplayjel és ezt nagyon jól tudja a család is, és nagyon támogatóak tudnak lenni, legyen szó az alapanyagok beszerzéséről vagy az utazásokról.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Felcsapom a gépet és tutorialok után kutatok, hátha találok valami jót. Utána kérek esetleg tanácsot anyag ügyben a barátaimtól vagy más cosplayesektől akik már túlvannak az adott ruhán majd indulhat az anyagbeszerző körutak hada.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

A vászonszerű anyagokat szeretem varrni, mert nincs velük semmi baj, de például a szatént rühellem és az organza sem a kedvencem. (Ironikus hogy pont ezzel a kettővel dolgozom most)

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Daenerys Targaryen
Forrás: Game of Thrones
Fotós: Hazardous Pictures

Ez sajnos nagyon változó az egészségem miatt. Az elmúlt 2 évem nagyon gyenge volt ilyen téren most ezért, pedig minden conra más-más tervem van.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Ha picit is megtetszik egy karakter története vagy a ruhája, akkor meggondolom a dolgot. A döntő tényező mégis az, hogy mennyire lopja be magát a szívembe. Michiru/Neptune pl. az a karakter, akivel nagyon hasonlítunk, talán a legjobban mind közül ezért nem is csoda, ha elhalmozza a terveimet a ruhái.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Általában mindegyiknél tanulok valami újat és jól tudom venni előbb vagy utóbb az akadályokat, de eddig akárhányszor is varrtam meg Elsát ő bizonyult a legnagyobb melónak. (Persze, csak mert még nem jutottam el a páncélos vagy musicales ruhákhoz…)

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

A worbla és eva foam használata, a műgyantázás és festés tökéletesítése valamint ha számít akkor a fotózás és az ahhoz tartozó utómunkák!

Michiru Kaioh
Forrás: Sailor Moon
Fotós: Czira Fruzsina és Kalina Henrietta

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

Ennek köszönhetem az életcélom/céljaimat vagy azt, hogy már iparművészeti iskolába járok. Az önbizalmamon is sokat dobott.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Szeretném idővel én is járni a világot conról conra és kiegészítőket árulni. Az álom cosplayem talán a 2015-ös Cinderella és Mercy skinjei (Overwatch) és Katniss esküvői ruhája (átöltözősre elkészítve azt is). Utóbbinak anno neki is kezdtem, de gondoltam jobb, ha várok, amíg jobb leszek nehogy újra akarjam majd varrni azt is. Azóta is vár rám a szekrényben az a kb. 1200 tollacska…

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Ha akarom, ha nem, mindig van sajnos.

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

Eternal Sailor Neptune és Uranus
Forrás: Sailor Moon manga
Fotós: Bábel Klaudia (Sailor Moon Cosplay Hungary)

Van! Sose adják fel és ne másokhoz hasonlítgassák magukat, hanem önmagukhoz! Persze bölcs dolog megfogadni a jobbak tanácsait és úgy bontogatni a szárnyainkat, de akkor se legyen elvárás, hogy azonnal ugyanolyan jó legyen. No, meg senkinek se jusson eszébe összecsapni a dolgokat, inkább korábban kell elkezdeni a cosplayt, legalább lesz egy kis nyugid con előtt!

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

Jelenleg sajnos nincs, régen a lovaglás volt az egyik szerelmem és a hegedülés tud hiányozni, de most a cosplayt akarom addig felhúzni, hogy utána jöhessen a fotózás és nem mellesleg a digitális rajzolás.

Marvel vagy DC Comics?

Marvel

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Néhány barátom miatt Chile lenne az első, majd át a világ másik felére hogy megnézhessek egy Sera Myu (Sailor Moon musical) előadást! Indiát, Szardíniát és Japánt is szívesen megnézném egyszer és még Skóciába is szívesen vissza mennék. A végső cél a washingtoni KatsuCon!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .