A Prometheus körüli nagy viták után sok Alien-rajongó félve várta Ridley Scott legújabb filmjét. Ha te is közéjük tartozol, és még nem tudod, meg merd-e nézni az Alien: Covenantot, akkor most íme pár többé-kevésbé spoilermentes  érv, amivel talán meggyőzünk, hogy érdemes beülnöd a moziba:

1) Ha szereted Michael Fassbendert

Mindannyiunk imádott Magnetója az Assassin’s Creedben ugyan erősen megbicsakló teljesítményt nyújtott, de ezt el lehet neki nézni. A Prometheusban zseniálisan játszotta Davidet, az emberiségben egyre jobban csalódó androidot, most pedig ha lehet, még jobban lubickol a szerepben. Ezúttal ráadásul rögtön duplán, ugyanis David mellett ő alakítja Waltert, a David-modell továbbfejlesztett verzióját is. Érdekes látni ebben a kettős szerepben, ahol két teljesen eltérő személyiségű lényt formál meg, eltérő világnézettel és hozzáállással.

2) Ha szereted az erős nőket

A Nyolcadik utas: a Halál egyik legnagyobb újítása az volt, hogy az főszereplő akcióhős szerepében egy nőt láthattunk. Ripley hadnagy azóta is tökösebb, mint a legtöbb férfi, és közelebb hozta a sci-fi műfajához a nőket. Ezt a vonalat vitte tovább Ridley Scott a Prometheusban Dr. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) karakterével, aki bár nőiesebb, mint Ripley volt, mégis hihetetlen túlélési ösztönnel és bátorsággal harcol (az ugye megvan mindenkinek, mikor kiműti magából a méhében fejlődő idegen magzatot?).

És ismét ezt a vonalat építi tovább az Alien: Covenantban Daniels Branson (Katherine Waterston) karaktere, aki bár elveszti a férjét, összeomlás helyett mégis képes józanul gondolkodni (a többiekkel ellentétben), és rendkívül tökösen veszi fel a harcot a xenomorfokkal. Ráadásul ne feledjük, hogy Ripley hadnaggyal ellentétben Daniels nem katona, nem kapott kiképzést.

3) Ha azt akarod, hogy összeálljon a teljes kép

A Prometheust sokan vádolták azzal, hogy túl sok kérdést hagyott nyitva, eredettörténetnek túl zavaros. Nos, ez azért van, mert ez csak a történet első fele volt. Az Alien: Covenant hibátlan folytatása a Prometheusnak, ott veszi fel a fonalat, ahol az előző filmben az el lett ejtve, és minden történeti lyukat betölt. A két film időrendben nézve teljes képet fest arról, hogyan és miért alakult ki ez a rendkívül agresszív gyilkos idegen faj. (Egy javaslat: ha még nem láttad a Prometheust, vagy régen láttad utoljára, akkor mielőtt beülnél a Covenantra, érdemes újranézni, hogy minden részlettel tisztában legyél, mivel a Covenant tényleg közvetlen folytatása a Prometheusnak.)

4) Ha utáltad a Prometheust, mert nem a xenomorfokról és a vérengzésről szólt

Az első Alien film erőssége az egyszerűségében rejlett. Jön egy bitang erős idegen lény, és zárt térben szépen lassan egyesével gyilkolja meg a szereplőket. Sok feszültség, sok sikoly, sok vér és az ikonikus naaaaagy fekete xenomorf. Ez az, amit a Prometheusban hiányoltak a rajongók. Holott eredettörténetként eleve más volt a film célja, ráadásul aki a vért hiányolta benne, az szerintem nem emlékszik dr. Shaw küzdelmére a kezelő ágyban. Mindenesetre az old school rajongók most végre megkapják, amire vágytak: az Alien: Covenantban hemzsegnek a gyilkos idegen lények (a fekete xenomorfok és a még ijesztőbb fehér neomorfok egyaránt), a vér pedig patakokban folyik.

 

5) Ha imádtad a Prometheust, mert végre nem csak a vérengzésről szól, hanem sztorija is van

Ha szeretted a Prometheust mint eredettörténetet, akkor az Alien: Covenantot imádni fogod. A sok vér és gyilkolás mellett hangsúlyos szálat kap a történetmesélés és a filozófia is, a film ráadásul az utolsó hiányzó puzzle-darabka, ami a Prometheust összeköti a Nyolcadik utassal.

6) Ha nosztalgiáznál

Ha imádtad a Nyolcadik utas űrhajón, a Nostromón grasszáló szörnyét, aki egyesével kapdossa el a legénységet, akkor az új Alien film pontosan neked készült. Közel negyven évvel az első film után most ismét megtekintheted, amint egy xenomorf egy űrhajón gyilkolássza a népet, mígnem a tökös csaj szembeszáll vele. Ráadásul mindezt most a legfejlettebb számítógépes technikával és effektekkel fűszerezve élvezheted.

7) A látvány miatt

Az Alien: Covenantban bizony nem spóroltak a vizuális hatáson, gyönyörű képeket kapunk mind a világűrről, mind pedig az új, ismeretlen bolygóról. A kisebb-nagyobb szörnyek kidolgozása is mesteri, így már pusztán a látvány miatt is megéri ezt a filmet moziban megnézni.

8) Ha mindentől függetlenül egy jó horrorra vágysz

Az új Alien minden tud, amit egy jó horrornak tudnia kell. Van benne szörny, ami kellően félelmetes és hiteles, ugyanakkor nem teljesen legyőzhetetlen. Van benne esendő, de kellően erős főhős, akivel tudunk azonosulni. Van benne sok feszültség, Ridley Scott a tőle megszokott módon mesterien adagolja a stressz-faktorokat, egyfajta érzelmi hullámvasútra ültetve a nézőt. Van bőven akció, egy percig nem unatkozunk, és közben hiába tudjuk, mire számítsunk, mégis folyamatosan ott kúszik a gyomrunkban és az ereinkben a félelem. Az Alien: Covenant horrorfilmnek egyszerűen hibátlan.

 

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .