Nine – Final Fantasy Type 0 Photo by : Szabó Endre

Név: Barna Orsolya

Nick: Shoya, de egyesek Yukinak is hívnak az oldalam végett

Csillagjegy: Ikrek

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: Labor asszisztens

Kedvenc film/sorozat: Roger nyúl a pácban

Kedvenc zenei stílus/előadó: Dubset, Nightcore, pop music

Kedvenc videójáték: Final Fantasy, Overwatch

Háziállat, kiskedvenc: Hwoarang a 10 éves skótjuhász kutya 

Mi volt az első cosplayed?

A legelső egy gonosz original karakterem volt, utána, ami rendes cosplay volt az Lili Rochefort volt a Tekkenből. A szürke ruháját varrattam, mert a játék szériából az volt a kedvenc fő ruhám. A kezdeteknél nem tudtam varrni csak egy kicsit kreatívkodni. Emlékszem, hogy a harmadik cosplayemet a nagyi varrta meg, na, azt úsztam meg jó olcsón parókával együtt mindennel.

Lightning (Aya Brea outfit ) – Final Fantasy Dissidia 012 Photo by: Heniko Photography

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Hát a család nem jó szemmel nézik, mivel furcsállják, hogy még ennyi idősen csinálgatok ilyen dolgokat. De mivel, látják, hogy nagyon szeretem ezt a hobbit és a conokon jól érzem magam meg vannak olyan emberek, akik egy gondolkodással vannak velem együtt, így azért támogatják és segítenek.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Amikor már tényleg nagyon nagy bajban vagyok a cosplaynek a részével, akkor igen, utána már megoldom a dolog nagy részét. Pl. apám segített megalkotni Nine lándzsáját, utána a többivel elbírtam.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Miután megterveztem a készítést és meg szereztem minden ruhaanyagot meg alapanyagot a cosplayhez, először a ruhának a sablonját készítem el, hogy könnyedén lehessen szabni. Saját magam készítem el, egy pár régi nem használatos ruhákat, amiket varrás szerint bontottam egy újságpapírra vetem. Utána jön a szabás, varrás végül a kiegészítők.

Noctis Lucis Caelum Final Fantasy XV – Photo by: Stormbyte.hu

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Idáig max kettő, vagy jó esetben három cosplayt sikerült megcsinálnom. Én olyan típusú cosplayes vagyok, hogy amikor nem vagyok megelégedve a cosplayyel, akkor újra feldolgozom conrol conra. Idén Aquat a Kingdom Hearts-ból meg Noctis Lucis Caelumot fogom újra varrni, csinálni. Nagyon remélem, hogy azért össze fog jönni a negyedik.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Hogy ne kelljen annyit szenvedni órákat a varrással, meg egyéb kiegészítők elkészítésével, hogy így azért időben el lehessen készülni conig.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Van jó pár karakter, akiket nagyon szeretek viselni. Akit nagyon kiemelném az Noctis Lucis Caelum a Final Fantasy XV-ből. Meg csináltam a régi verzióját ez előtt négy éve utána az újat is. Nagyon sokat kellett dolgozni vele a részletek miatt. És ezzel fejlődtem egy kicsit meg megtanultam új dolgokat. Sajnos tavalyi mosás tönkre tette a dzseki anyagát, így most újra kéne varrnom. Meg új fegyvert is fogok csinálni, még nem döntöttem el, hogy melyik kardját. Lehet, hogy újra kreálom a régit. Több mint öt conon volt rajtam. Nagyon kényelmes a viselete és sokan dicsértek felismertek. És most ősszel vissza hozom teljesen új állapotban. Remélem össze fog jönni, ha nem, akkor jövő tavasszal.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

A legelső komoly cosplayem az a Black Rock Shooter volt, akkoriban a gamer változatát csináltam meg és első csoportos cosplayeskedés volt. Kezdő létemre, csináltam nagy dolgokat, a szárnyakat a derékon meg az ágyút. És ez mind kartonból voltak. És ez volt az első olyan cosplay ruhám is, amit egyből meg is tudtam varrni géppel.

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

Minél jobban kidolgozni a részletes ruhákat pl. Noctis jó gyakorlás lesz, ha már újra tervezem. Meg egy pár vértet csinálni egy jövőbeli Overwatch cosplayemhez, ami nagyon kell. És megismerni a worblát.

Serah Farron Final Fantasy XIII – Photo by: Czinenge Photography

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

A rendezvényen az az előny, hogy minden barátokkal meg ismerősökkel tudok találkozni, akiket ritkán látok. Viszont fotók alapján java részt csak olyan képeket kapok vissza, amiket a látogatók csináltak mobil telefonnal. Engem azok a profi fotósok, akik jó minőségű képeket készítenek, azok sosem találnak rám. Így mindég irigykedem egyes cosplaesekre, hogy ők milyen szép képeket kapnak. A fotózáson meg azért jobb képeket kapok, mint tavaly is voltam két fotózáson, amikkel meg is voltam velük elégedve, viszont nem könnyű nekem össze hoznom. Nincs olyan jó közeli fotós ismerősöm, aki biztosan tudna időt fordítani és nincs meg szabva, mint a HCC fotózáson, hogy időben elkészüljek, mint ahogy egy connal.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Steve Fox a Tekkenből. Nagyon szeretem ezt a karaktert!

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Sok-sok jó emlékeim vannak. Ha lehet, inkább kettőt kiemelnék. Az egyik a tavalyi őszi con, amikor végre láthattam a híres Leon Chirót. Nagyon meglepődtem, hogy milyen kedves, barátságos és mindenkihez odament. Nem tudtam volna elképzelni, hogy milyen ember is ő, vagy inkább hogyan viszonyul az emberekhez, mind addig, amíg nem találkoztam vele így élőben. És egyik napon, amikor Snow Villiers a Final Fantasy XIII-ból volt, akkor én voltam a Serah-ja. Szándékosan osztottam be így a cosplay dolgomat. Szóval szép emlék volt, lett egy coscardom tőle, meg egy csomó közös kép. A másik az pedig a mostani tavaszi con volt. Vasárnapon vittem ki D.Vat. A barátnőim a performance-t nézték én meg untam így kimentem sétálni. Megpillantottam egy pár Overwatch-os cosplayest, pont azokat, akiket előző napon láttam fellépni. Oda mentem hozzájuk egy pár közös képre, nem akartam egyedül lenni, rákérdeztem kissé indiszkréten, hogy baj lenne, ha egy időre velük maradnék, mind addig, amíg a barátnőim nem végeztek. Ők azt mondták, hogy nem, sőt örültek is nekem. Egy Tracer, Reaper, Mercy meg egy Genjivel voltam. Egy csomó kép készült és videó, amiknek nagyon örültem nekik. Nagyon jó nap volt. Remélem, hogy sok ilyen közös cosplayes napom lesz.

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Attól függ, hogy maga a karakter ruházata mennyire bonyolult nekem és az mennyi időt vessz igénybe. Amelyik sok időmbe telt az Noctis volt. Elég sokat kellett vesződnöm ezekkel a részletekkel, amiket a képeken megpillantottam és azokat meg is kellett csinálnom. Ha már újra csinálom az egészet az biztos benne lesz nekem úgy durván 4 hónapomba fegyverrel együtt. >< De ez most egy jó alkalom lesz arra, hogy egy szinttel közelebb legyek az álombeli cosplayemnek a megvalósításához Aionból a Beshmundir Chanter. Ő hozzá is rengeteg részletek vannak. Voltak már olyan cosplayek, amiket félbe hagytam örökre. Hol azért, mert túlságosan is bonyolult volt nekem, hol azért mert tartottam attól, hogy a karakter nem fog jól állni, ahogy az első animés cosplayemnél már sajnos beigazolódott.

Nine Final Fantasy Type 0 – Photo by: Czinege Photography

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Csak crafton léptem fel, ez előtt egy éve a Playitten Aquaval. amikor már nagyon közel vagyok a pillanathoz, akkor szokott elkapni az ideggörcs. Amikor túlvagyok, akkor már nyugodt vagyok. Performancen csak egyszer voltam igaz csoportosan, de az már nagyon régen volt. Hát, ha jól emlékszem, ott annyira nem voltam annyira ideges meg izgulós. Egyedül rosszabb.

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?

Hát a legutóbbi Playitről kaptam egy pár megjegyzést. Ezelőtt csak ismerősök dicsérték meg a cosplayeimet meg azért voltak egy páran, akik mondták, hogy jók a cosplayeim, még akkor, ha nem is vagyok megelégedve velük. Meg akárkit cosplayeltem így is úgy is felismerték a karaktereimet, még a Nyanpieret is, amit original human verzióba alkottam meg. Meg egy pár külföldi tehetséges cosplayesek is mondták, amik azok nagyon jól eset. Nem túlságosan ismertek, de az oldaluk alapján elég elismertek, és pont azok, akiket rendszeresen követem őket a hétköznapi életben.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .