A Tremors filmek és a Faculty mellett erre a filmre emlékszem legjobban gyerekkoromból. Bár a Marabunta sokkal inkább egy vérszegény akció, semmint érdekes horrofilm, mégis megérdemli az említést – már csak a nosztalgia miatt is.

Egy csendes, elzárt alaszkai kisvárosba érkezik egy kis szabadság reményében Dr. Jim Conrad (Eric Lutes), ám a kényelmesnek ígérkező horgászat-vadászat időtöltést megzavarja néhány apróbb tényező: halott, csupaszra letisztított állat, később embertetemek kerülnek elő, a hely szilaj őrei tanácstalanok, míg végül a doki egy érdekes egyben ijesztő felfedezésre jut: egy hatalmas kolónia Marabunta hangya akarja felfalni a terület minden élőlényét.

Őszintén szólva az imdb meglepően alacsony értékelése ellenére van a filmnek egy-két laza mentőövként szolgáló kvalitása. Az első helyen maguk az ellenfelek vannak: ez a valós életben is létező hangyafaj tényleg különösen veszélyes és a megfelelő eszközök nélkül (lángszóró, tanknyi rovarirtó) bizony szinte lehetetlen a kiirtásuk. Persze normális körülmények között nem lennének képesek megélni egy olyan éghajlatú vidéken, mint Alaszka, de a geo-problémák és a felmelegedés kártyáját használva a rendezőpáros James Charleston
és George Manasse képes volt egy halvány logikát csempészni a filmbe. Legalább nem minden alapot nélkülözve dobálták be a filmbe az információkat. A másik érdekesség a filmben az, hogy itt az alkotók nem voltak rest két percet rászánni arra, hogy bár vérszegényen, de végezzenek egy gyerekkel a filmben – amivel egy drámai jelenetet akartak elérni, ami ellenben nem jött össze nekik.

De ennyiben sajnos ki is merült a jó dolgok sora a Marabuntában: a filmben lévők vagy keveset szerepelnek ahhoz, hogy érdekesek legyenek a nézőszámára (Pl:Don Shanks mint Gray Wolf Murdock) vagy kicsit sem olyanok, aki miatt aggódni kéne ebben a filmben – inkább azt várja a néző, hogy hol fogják felfalni a hangyák. A női főszereplő szerepében tetszelgő Julia Campbell még adott a filmhez rengeteget, bár szerintem manapság már inkább letagadná, hogy szerepelt ebben a filmben. Mitch Pilegginek a helyi seriff szerepében nem kellett
sok arcizmot rángatnia, ellenben a fiának, Chadnek (Jeremy Foley) már annál többet.

Bár ez az 1998-as film nem tartozik a legijesztőbb vagy legismertebb darabok közé, némi nosztalgia-faktorral azért rendelkezik. Akinek még hasonlóan vannak emlékei a Marabuntáról, annak még tudom azt ajánlani, hogy egyszer nézze újra – ha másért nem is, azért hogy nevessen egy jót azon, hogy régen miért gondolta ezt félelmetesnek.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .