Szerintem lassacskán már minden animációs Sitcomon átfogok menni kedvenc vagy legjobban értékelhető epizódok szemszögéből, és bár sokan támadták az Amerikai Fatert (A Fox ugye kaszálta is), vannak benne olyan részek, amik ténylegesen képesek érdekes és megfontolandó gondolatokat továbbadni.

10.Hot Water
Ez a tipikus bűnös élvezet epizód. Nincs sok értelme, de mégis van benne mit szeretni. Az epizód központi témája a család és az agglegény
lét közötti választás, jópár régies fülbemászó dallal és egy gyilkos jacuzzi-val. Stan már sokszor megmutatta nekünk, hogy koránt sem olyan
családja van, mint amilyet ő akart, és meg is hasonlik egy kis időre, végül azonban rájön hogy az alkalmi élvezeteknél fontosabb a családja
szeretete – de lehet, hogy már túl későn jött erre rá?

 1. Home Wrecker
  Ismét családi, vagy még inkább párkapcsolati téma a központi elem: Míg Terry és Greg kapcsolata minden komolyabb probléma nélkül
  átvészelte a “kritikus” házdekorálást, addig Stan és Francine kapcsolatát tönkreteszi a saját – persze a másiktól gyökeresen eltérő – elképzelése, és az ahhoz való makacs ragaszkodás. Az epizód lényege végül is az, hogy egy kapcsolatban mindkét félnek fel kell adnia valamit azért, hogy közösen egy sajátot alkossanak.

8. Familyland
Itt a tízestől lefelé indulva úgy látszik, csak családias részeket válogattam össze: itt most Francine lesz a nap hőse, akinek bár elege van abból, hogy szerettei teljesen elhidegültek és az összetartás már nincs a szókincsükben – koránt sem akart olyan véres büntetést kiszabni rájuk, mint Family Land egykori megalapítója, aki kiszabadulva fagyasztásából mindenkit a vidámpark foglyává tett.

7.Black Mystery Month
Szeretem, amikor Macfarlane szórakozik saját országának a történelmével, és annak kiemelkedő alakjaival legyen az elnök vagy feltaláló. A Da Vinci Kód paródiának  beillő epizódban Steve ered egy titokzatos rejtély nyomába, mely a kedvenc mogyorókrémjével kezdődik és egy elnöki összeesküvéssel és Stan kétes tetteiben csúcsosodik ki. Érdekes, bár kiszámítható történetvezetés a nyomozás helyett jobban érdekeltek a benne lévő történelmi és etnikai dolgok.

 1. Daddy Queerest
  Ez a téma most nagyon is aktuális, hogy egy szülő mennyire képes elfogadni azt, ha kis csemetéje a saját neméhez vonzódik. Ezzel szembesül Terry is, aki nem meri felvállalni football sztár apja előtt, hogy egy másik férfival él együtt – ami végül ahhoz vezet, hogy hazugságok hálójába kerül, amibe rendesen belevonja a Smith családot. Az epizód végéig még eléggé kettős volt a végkimenetel, hogy végül is az örege elfogadja-e Terry életvitelét, de sajnos a legtöbb szülőhöz hasonlóan ő sem képes elfogadni a gyerekét annak, aki.

5.Tears of Clooney
Mindig is lehetett tudni, hogy Francine-nek vannak sötét foltok a múltjában (Lois-hoz hasonlóan), csak az ő személyes bosszújának a tárgya nem más, mint a világ egyik legismertebb filmsztárja. A nőt égeti a bosszú, Stan pedig mindenben mellette van – mégha bérgyilkosok és profilelemzők egész hadát is kell felbérelnie érte. Francine végül majdnem sikerrel jár, de rájön, hogy míg Clooney gazdag és hatalmas, ámde ezzel egyidőbenrendkívül magányos is – Francinenek ellenben ott a van legnagyobb érték, egy szerető család.

4.The American Dad After School Special
A “Nézd meg az anyját, vedd el a lányát” mondást itt most átlehet úgy értelmezni, hogy az apa nézi meg és kritizálja azt a lányt, akit a fia hazavisz. Stan ugyanis egyáltalán nincs megelégedve Steve húsos barátnőjével (annak ellenére, hogy lány belső értékei teljesen redbe vannak), majd mikor családja felhívja a saját elhízására a figyelmet, teljesen az edzés megszállotja lesz – ami nem vezet sok jóra a továbbiakban. Végül persze minden megoldódik (kivéve Roger szívügyeit), és Stan is belátja, hogy a szerelem nem külső
kérdése.

 1. Big Trouble in Little Langley
  A család még mindig egy visszatérő topic ebben a cikkben, de itt most más köntösben: mint azt a nézők tudják Francinet egy kínai pár fogadta örökbe és saját lányukként nevelték fel. Stan azonban nem jön ki az anyóssal és az apóssal, így nekiáll megkeresni neje vérszerinti szüleit, akik bár minden tekintetben Stan számára a megtestesült tökély, végül rá kell jönnie, hogy a sok pénz és befolyás nem pótolja a feltétel nélküli szeretet és törődést – amit nem feltétlenül az vérrokonaitól kap meg az ember.

2. Dope&Faith
A családi diszfunkcionalitás és a nemiség kérdései után most térjünk rá egy másik forró talajra, amit az American Dad szeret boncolgatni: a vallásra. Stan szembesül azzal, hogy egy igazi barátja sincsen. Aztán egy véletlen folytán találkozik egy férfival, akivel tökéletesen megértik egymást, egy apró de Stan számára annál fontosabb dologban eltérnek: Brett ugyanis ateista. Stan pedig nem teljesen jó barátként, erőszakosan próbálja rátukmálni a vallását – ami végül nem éppen úgy sül el, ahogyan azt ő elképzelte.

 1. The 200
  Sok minden miatt ez az egyik legkevesebb Amerikai Fater epizódom: egyrészről a poszt-apokaliptikus felállás nagyon jól működik benne, amire csak még jobban ráerősít Stan visszaemlékezései – arról a világról, amit már sosem kap vissza. A hosszú kaland során Greg és Roger lesz útitársa (valamint a kannibállá lett Louis igazgató), közösen vágnak át a kies földeken, miközben Stan szüntelenül visszaemlékezik és reméli, hogy családját újra láthatja. A végső csata valami fenomenális (végre Klausnak is van haszna), és az American Dad megmutatja nekünk, hogy az apokalipszis után is eljöhetnek a boldog békeidők.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .