Még a nyári con utáni erősen animés hangulatnak mi sem lehetne jobb fokozása, mint egy teljes nap, ami teljes egészében Miyazaki Hayao és az ő munkássága körül forog.

Jó előadókhoz híven a rendezvény kezdete előtt megérkeztünk, és a Miyazaki hangulat már előre meg volt alapozva a háttérben lejátszott Vándorló Palota jóvoltából. Cathy gyors Totoro-vá avanzsálása és egy igen makacs nyomtatóval való harc után után már bőszen gyűjtögettük a látogatóknak szánt kvízkérdéseket, melyek Miyazaki filmjeivel kapcsolatosak. Így utólag átgondolva tényleg volt egy-két húzósabb darab, de a legtöbbre így is mindenki tudta a választ.  A nap fénypontjai – név szerint egy Chihiro és egy Arcnélküli Cosplayes – nemsokkal utánunk érkeztek meg az InGame-be, és szerencsére további cosplayesek is csatlakoztak hozzájuk.

A családias hangulat nagyon jót tett az egész rendezvénynek, és ez abban csúcsosodott ki, hogy még az előadások előtt néztünk egy dokumentum filmet Miyazaki és a teljes stúdió életéről, és filmkészítéséről. Magával ragadó volt az az emberséges és “egyszerű, de nagyszerű” érzet, ami sajnos a legtöbb hasonló stúdióból már jórészt kiveszett. A filmet sajnos hosszú időtartama miatt nem tudtuk befejezni, mert az idő szorított, és már következtek is az előadások.

Először Sophiaso lépett a tűzhely mellé, hogy beszéljen Miyazakiról, az ő munkásságáról és hogy ez a messzi és idegen világ miért is képes ennyire megragadni mindenki szívét kortól, nemtől és lakhelytől függetlenül. Utána következtünk mi a kicsit rizikósabb ám annál érdekesebb témának tartott Disney és Miyazaki összehasonlítással. Ez azért ígérkezett nehéz feladatnak mert eme két férfit több éra, kilométer felfogások választották el egymástól – de a közönség reakciója miatt úgy érzem nem lőttünk annyira mellé.

Az előadások után jött a választott film vetítése, ami a Vadon Hercegnője volt, majd a közbeiktatott szünetben a vendégeknek lehetőségük volt a kvíz kitöltésére. A nap másik nagy eseménye pedig, a Negura főzőiskola képviselője volt, aki megtanított minket többek között helyesen elkészíteni az onigirit, majd utána jóízűen el is fogyaszthattuk nem csak a saját magunk által alkotott is kis rizsgombócot, hanem az általuk hozott finomságokat is.

Összességében azt tudom, hogy nagyon tanulságos és egyben pihentető is volt ez a Miyazaki nap: volt időnk egy kicsit hátradőlni és gondolkodni és a hangulat is végig nagyon meghitt és családias volt, amit csak tovább növelt Miyazaki szellemisége.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .