Miyazaki Hayao nap az InGame-ben

Még a nyári con utáni erősen animés hangulatnak mi sem lehetne jobb fokozása, mint egy teljes nap, ami teljes egészében Miyazaki Hayao és az ő munkássága körül forog.

Jó előadókhoz híven a rendezvény kezdete előtt megérkeztünk, és a Miyazaki hangulat már előre meg volt alapozva a háttérben lejátszott Vándorló Palota jóvoltából. Cathy gyors Totoro-vá avanzsálása és egy igen makacs nyomtatóval való harc után után már bőszen gyűjtögettük a látogatóknak szánt kvízkérdéseket, melyek Miyazaki filmjeivel kapcsolatosak. Így utólag átgondolva tényleg volt egy-két húzósabb darab, de a legtöbbre így is mindenki tudta a választ.  A nap fénypontjai – név szerint egy Chihiro és egy Arcnélküli Cosplayes – nemsokkal utánunk érkeztek meg az InGame-be, és szerencsére további cosplayesek is csatlakoztak hozzájuk.

A családias hangulat nagyon jót tett az egész rendezvénynek, és ez abban csúcsosodott ki, hogy még az előadások előtt néztünk egy dokumentum filmet Miyazaki és a teljes stúdió életéről, és filmkészítéséről. Magával ragadó volt az az emberséges és “egyszerű, de nagyszerű” érzet, ami sajnos a legtöbb hasonló stúdióból már jórészt kiveszett. A filmet sajnos hosszú időtartama miatt nem tudtuk befejezni, mert az idő szorított, és már következtek is az előadások.

Először Sophiaso lépett a tűzhely mellé, hogy beszéljen Miyazakiról, az ő munkásságáról és hogy ez a messzi és idegen világ miért is képes ennyire megragadni mindenki szívét kortól, nemtől és lakhelytől függetlenül. Utána következtünk mi a kicsit rizikósabb ám annál érdekesebb témának tartott Disney és Miyazaki összehasonlítással. Ez azért ígérkezett nehéz feladatnak mert eme két férfit több éra, kilométer felfogások választották el egymástól – de a közönség reakciója miatt úgy érzem nem lőttünk annyira mellé.

Az előadások után jött a választott film vetítése, ami a Vadon Hercegnője volt, majd a közbeiktatott szünetben a vendégeknek lehetőségük volt a kvíz kitöltésére. A nap másik nagy eseménye pedig, a Negura főzőiskola képviselője volt, aki megtanított minket többek között helyesen elkészíteni az onigirit, majd utána jóízűen el is fogyaszthattuk nem csak a saját magunk által alkotott is kis rizsgombócot, hanem az általuk hozott finomságokat is.

Összességében azt tudom, hogy nagyon tanulságos és egyben pihentető is volt ez a Miyazaki nap: volt időnk egy kicsit hátradőlni és gondolkodni és a hangulat is végig nagyon meghitt és családias volt, amit csak tovább növelt Miyazaki szellemisége.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.