Botan (Donten ni Warau)
Fotós: Bloo

Név: Schmauser Edina

Nick: Krie

Link: https://www.facebook.com/princesskrie/

Csillagjegy: Halak

Szülőváros: Mosonmagyaróvár

Foglalkozás: Óvodapedagógus

Kedvenc film/sorozat: Pirates of the Caribbean, Marvel filmek, Supernatural

Kedvenc zenei stílus/előadó: Elég vegyes, konkrét kedvencem nincs is

Kedvenc videójáték: Overwatch, Alice: Madness Returns

Háziállat, kiskedvenc: Egy kutyus, Bella 

Yamuraiha (Magi The Labyrinth of Magic)
Fotós: Bloo

Mi volt az első cosplayed?

2010-ben Amelia a Slayers-ből. Még eléggé kezdetleges volt. És persze akkor még fogalmam sem volt róla, honnan szerezhetnék parókát, szóval le kellett vágatni a majdnem derékig érő hajamat.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

A szüleim nem igazán díjazzák, folyamatosan próbálnak lebeszélni, jön a „Mikor nősz már ki ebből?” – szöveg. Persze én nem hagyom magam, mert imádom ezt csinálni. Szerencsére a baráti köröm nagy része is ennek a világnak a része, ők teljes mértékben támogatnak.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Amikor elkezdtem, még rengeteg segítséget kaptam, főleg a varrás terén. Aztán megfigyeltem, mit hogyan kell csinálni, a varrógéppel is összebarátkoztam és most már magam készítek mindent. Néha esetleg, ha egy-egy komolyan szerszám kell, akkor azt apukámtól kérem kölcsön. Ebben a tekintetben szerencsés vagyok, mert mindene van, a dekopírfűrésztől a csiszolóig. De a segítség ki is merül ennyiben, szeretem én csinálni a dolgokat.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Először utánanézek a neten, hogy akad e valami tutorial a bonyolultabb kiegészítők, ruhák elkészítéséről. Ha nincs, megpróbálom én magam kitalálni, hogy lenne érdemes nekiállni. Ezután felmérem mire is lesz hozzá szükségem és listát írok: milyen anyagok, eszközök megfelelőek az adott karakterhez.

Princess Yona (Akatsuki no Yona)
Fotós: Bloo

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Eddigi cosplayeim alapján főleg a személyiséget néztem. Persze, a ruha is lényeg, de szeretek olyan karakter bőrébe bújni, aki közel áll hozzám, szimpatikus, és tudok vele azonosulni. Nagyban hozzájárul a választáshoz az is, hogy az alkatomhoz passzoljon. Alacsony vagyok, elég feminin arccal, így nem minden karakter előnyös a számomra, erre pedig igyekszek odafigyelni.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

A kétszínűsködést és az irigykedést. Azt, hogy az emberek előtted jópofiznak, hátulról meg mindenfélét mondanak rád, amit ők maguk se tudnak biztosan, csak jó dolog elhinteni egy pletykát. Sajnos volt már ilyenben részem. Ezen kellene változtatni, hogy ne utáljunk már másokat, csak azért, mert esetleg profibbak vagy éppen gyengébbek még a cosplay terén. Vagy ne adj isten, ugyanannak öltöznek be.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Igazából mindegyik valamilyen módon közel áll a szívemhez. Ha most hirtelen választanom kéne, akkor Yamuraihát mondanám a Magiból. Egyrészt mert a karakterben teljes mértékben önmagamat látom. Másrészt pedig ez volt az első olyan cosplayem, amihez már összetettebb kiegészítők tartoztak. Rengetegszer átdolgoztam a jelmezt, mire elérte a mostani formáját, folyamatosan kutattam az új technikákat, hogy az első, két hét alatt összedobott verzióját minél jobban tökéletesítsem. Harmadrészt pedig azért mert fantasztikus élmények kapcsolódnak hozzá, mind az elkészítéséhez, mind a viseléséhez.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Yona hercegnő ruhája az Akatsuki no Yonából. Elég komoly varrnivalóval járt (sajnos ebbe még mindig van hova fejlődnöm), illetve a textilfestés miatt is tartottam tőle: nagyon összetett virágminták díszítik a felső köpeny egy részét. A kiegészítők is komoly fejtörést okoztak, hiszen egy díszes hajtűt is el kellett készítenem. Ennél a cosplayemnél próbálkoztam először a worbla használatával.

Ren Kougyoku (Magi The Labyrinth of Magic)
Fotós: Bloo

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Nem igazán, elég kevésszer fordulok meg cosplayben az utcán, mivel sajnos a legtöbb cosplayem nem is utca-kompatibilis. Valahogy nem szívesen szállnék abroncsos szoknyával metróra ^^

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Ebből is nagyon sok van, de csak hogy egyet kiemeljek: amikor csapattal mentünk át két épület között és valaki megállt mellettünk, és fennhangon megjegyezte a társának, hogy „Olyanok, mintha kiléptek volna az animéből!” Az ilyenfajta dicséretek nagyon jól tudnak esni az embernek és biztatják a folytatásra.

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Ez a jelmeztől függ. Van olyan cosplayem, ami három nap alatt készült el, van olyan, amin három hónapig dolgoztam. Igyekszek pontosan megalkotni, bár animéknél ez elég nehéz dolog, általában minden jelenetnél máshogy néz ki az adott ruha vagy kiegészítő. Vagy éppen a haj. Elég maximalista vagyok, szóval nem igazán szoktam csak úgy összecsapni „Jó ez így”-alapon. Még akkor se ha történetesen senki nem tudja, az a minta ott felfelé kunkorodik vagy lefelé vagy három avagy négy rózsaszirom van a kiegészítőn. Elég nagy szívügyem az is, hogy félkész jelmezt nem viszek ki rendezvényre. Szerencsére még ilyen nem fordult elő, ha az utolsó pillanatban is, de mindig készen lettem.

Kávés vagy inkább teás vagy?

Kávés, sőt igazi kávérajongó vagyok. Otthon is szívesen kísérletezek mindenféle kávécsodával.

Yona (Akatsuki no Yona)
Fotós: Bloo

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Kicsit rákaptam most a gamer cosplayekre: jelenleg Mei készül az Overwatch-ból. Tervben van még Widowmaker meg még talán Anna a Frozenből.

Marvel vagy DC Comics?

Marvel

Könyv vagy könyvadaptáció?

Egyértelműen könyv. Nem vagyok oda az adaptációkért, többet is láttam már, de szerintem egyszerűen egyik se képes túlszárnyalni a könyveket. Most éppen a legnagyobb szívfájdalmam, amit a The Mortal Instruments könyvekkel csináltak….

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?

Ariel vagy Belle. Ariel azért mert nagyon izgi lenne a tenger mélyén élni sellőként, Belle pedig a személyisége miatt. Na, meg mert egy egész könyvtárat kapott ajándékba.

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Nagyon szeretnék egyszer eljutni Japánba és körbeutazni az egész szigetet valamint Ausztráliába megnézni a Nagy Korallzátonyt.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .