Ha van valami, amire Garfield megtanított minket (persze a hétfő utálatán és a lasagne imádatán túl), akkor az az, hogy a macskákat mindenki szereti. A facebook és a youtube tele van cukibbnál viccesebb macskás képekkel, mémekkel és videókkal, a kollégák közt terjengő kör-emailek legnagyobb része is sok éve a cicákra épít. Történjék a nagyvilágban bármi, a párnástalpú szobatigrisek örökké dobogós helyen lesznek az emberek szívében. Macskával mindent könnyebb eladni, egészen egyszerűen azért, mert macskával minden jobb lesz. Az élet is.


Homonnay Gergely immár közel 7 éve hozott egy igen komoly döntést, és egy brit rövidszőrű macska többnyire boldog (olykor kevésbé boldog) gazdája lett. Az előkelő macskalány hamarosan bebizonyította, hogy királyi vér csörgedezik ereiben, és a trónra született, így kapta a keresztségben az Erzsébet nevet, Anglia legnagyobb királynője után. Erzsébet Fenevadova igazi uralkodó módjára vette birtokba Gergely szívét és lakását, valamint a facebook falát is. Idővel aztán saját facebook profilt (majd később oldalt) is kapott, ahol aztán szigorú szabályok alakultak ki. A legfontosabb szabály: köszönj úgy, ahogy az uralkodónő elvárja (Puszi, majd a keresztneved). A kettes számú szabály: ne szólj be Őfenségének, se a súlyára, sem más paramétereire. Hármas számú szabály: ne vitatkozz vele.

A szabályok és a megszegésükért járó azonnali tiltás ellenére Erzsinek évről évre egyre több követője lett. A siker és a népszerűség titka azonban nem csak a rendkívül elegáns és fotogén külsőben rejlik. A képekhez szöveg is jár, melyben Erzsébet bölcs uralkodóként fontos tanácsokkal, olykor csak rövid, frappáns megjegyzésekkel, máskor hosszabb elmélkedésekkel látja el követőit. Bár a legtöbb posztja vicces, de maga az oldal korántsem politikamentes, a társadalmi aktualitások mindig fókuszban vannak, legyen az melegfelvonulás, migránskérdés, nyugdíj-einstand, vagy épp az olvasók buzdítása, hogy ivartalaníttassák kedvenceiket.

 

Erzsébet idővel már nem csak online tudta megmozdítani követőit, hanem a való életben is egyre stabilabb, társadalmilag is aktív közösséget épített ki. Volt már véradó akciójuk (dedikálással egybekötve), és idén második éve szervezetten is részt vettek a júliusi Budapest Pride-on. Mert, ahogy Őfelsége mondja: a szabadság a tonhalnál is fontosabb. Erzsi pedig elfogadást, az élni és élni hagyni elvét és a szabadságot hirdeti.

Ahogy nőttön nőtt a követők száma, úgy merült fel Gergelyben a gondolat, hogy talán nem csak posztokban, hanem hosszabb fejezetekre tagolva könyv formájában is kiadhatná macskája memoárját. Így született meg 2016 őszén a Puszi, Erzsi, amelynek sikere immár közel egy éve töretlen: a napokban került a könyvesboltok polcaira az ötödik(!) utánnyomása, folyamatosan a Top 10-ben szerepel az eladási listákon.

Erzsébet a könyv lapjain vall élete legfontosabb mérföldköveiről: hogyan hódította meg már 6 hetes kismacskaként Gergely szívét, és tette örök szolgájává; milyen fárasztó és küzdelmes volt Gergely betanítása, hogyan lett Őfenségének majdnem Tripper a neve Erzsébet helyett; és hogyan lett – akaratán kívül – kábítószer-függő. (A macskákat a macskamenta illata megbabonázza, a benne lévő illóolajok eufórikus állapotba ejtik a cicát, aki ezután megszállottan és elég bolondosan játszik a macskamentával/macskagyökérrel átitatott eszközzel. Erzsébet már viszonylag fiatalon ennek a „kábszinak” a hatása alá került, de mindenkit megnyugtatunk: ez teljesen legális és ártalmatlan.)

 

Végigkísérhetjük útját a fiatalkori traumákon át a macskapszichológusig, aki megmagyarázta, miért pisil Erzsi rendszeresen Gergő ágyára, megtudjuk, miért és hogyan szökött el, és hogyan került elő, de a könyv lapjain megosztja velünk Őfelsége élete legizgalmasabb vadászatát is, és azt, hogyan lett az Észek-budai Vadászkörzet Cinegemadár Szakosztályának elnökasszonya.  Megismerkedhetünk más macskákkal, például Rogáncilivel és Hitlerkével (aki miatt Gergely sportolásra kényszerítette Erzsit), de arra is fény derül, miért nem állít Gergely évek óta karácsonyfát.

Erzsébet cseppet sem játssza meg magát, és nem csak az őt fényező dolgokról ír: őszinte és kendőzetlen vallomást tesz arról, mennyire vágyott a cicafaszra, mielőtt Gergely az ivartalanítás mellett döntött volna, és hogy ez utólag mennyire jó döntésnek bizonyult. Így névadójához hasonlóan ő is szüzességi fogadalmat tehetett, és minden figyelmével a világ jobb hellyé tételére tud koncentrálni, nem terelik el gondolatait a test hívságok. Azóta is élénken kampányol az ivartalanítás mellett, ami számos problémát old meg.
Bölcsességét nem csak e téren csillogtatja, hisz az Elnökasszony talán az egyetlen ma élő polihisztor: fülszőrének nanorezgéseivel gyógyítani képes, tökéletesen képben van a divattal, remek életmód-tanácsokat ad, mindemellett ő korunk egyik legnagyobb filozófusa is.

 

Erzsébet tökéletes és nagyon olvasmányos memoárt állított össze: néhol komoly, néhol szomorú, máskor rendkívül humoros darabkákat oszt meg az életéből könyvének lapjain, mindezt végig egyszerre elegáns és szórakoztató stílusban. Minden macskarajongónak bátran ajánljuk, sokat lehet belőle tanulni a macskák lelkivilágáról, és – az Elnökasszony által elénk tartott tükörnek köszönhetően – egy kicsit talán magunkról is.

Puszi,
Lia

(A képek mindegyike az Erzsi for President facebook oldalról származik, és Erzsébet, valamint Gergely tulajdonát képezik.)

 

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .