Soha nem gondoltam volna, hogy pont Whoopi Goldbergtől fogok párkapcsolati tanácsokat hallani, és még bólogatok is majd hozzá. Pedig a híres színésznő pontosan ezt érte el nálam a Ha valaki azt mondja, „kiegészítesz engem”, fuss el! című könyvével, ráadásul mindezt olyan játszi könnyedséggel, hogy szinte észre sem vettem. Számomra egyáltalán az is újdonság volt, hogy Whoopinak jelent már meg könyve, az meg főleg meglepett, hogy néhány kollégájával ellentétben ő nem életrajzi regényt, hanem – a jelen alkotás mellett –, leginkább gyerekeknek szóló könyveket ad ki.

A Fuss el!-nek már borítója hátoldalán lévő összefoglaló is felkeltette az érdeklődésemet: Whoopi 2007 óta a The View névre hallgató talk show moderátora, amiben rengeteg emberrel ült le beszélgetni, és rendkívül meglepte, mennyi téveszme él vendégeiben a szerelmi relációkról – ez a felismerés ihlette a könyvet, amiről most szó van. A színésznő az elejétől a végéig, alaposan körbejárja a párkapcsolat témáját: a kezdeti vonzódástól a házasságon és a gyerekvállaláson keresztül egészen a válásig a szerelem minden egyes fontos állomását részletekbe menően tárgyalja, külön fejezetet szentelve mindegyiknek. Két önálló passzusban a nemeket is megszólítja, egyszer a férfiakat, utána pedig a nőket, és néhol barátságos, néhol keményebb szavakat intéz feléjük. Nagyjából mindegyik fejezet végén találhatunk egy vagy sokszor két „Kérdezd Whoopit!” szekciót, amiben olyan kérdésekre ad választ az írónő, amiket a korábbi bekezdésekben nem, vagy csak említésszerűen érintett, és ezek a bekezdések általában több személyes töltettel rendelkeznek, mint az őket megelőző oldalak.

 

Ez a könyv alig 240 oldal, ráadásul meglehetősen nagy betűtípust használtak a nyomtatáskor, és eléggé olvasmányos, így sajnos túl hamar elolvastam. Ugyan tartottam kisebb-nagyobb szüneteket olvasás közben, de a Fuss el! pont olyan darab, amit egy délelőtt alatt ki lehet végezni. Whoopi abszolút egyszerű, hétköznapi, ám barátságos hangnemet üt meg, ami az első betűtől az utolsóig megmarad, így az olvasó gyakorlatilag issza az alkotónő szavait. Végig olyan érzésem volt, mintha Whoopi fogadott unokája lennék, és a kanapéra heveredve, egy bögre forró tea mellett osztaná nekem az élet nagy igazságait. Mert a színésznőből tényleg árad a bölcsesség, de sosem beszél lenézően, nem ítélkezik, csak megosztja a saját tapasztalatait és elmondja a saját véleményét. Nagyon tetszett az olykor brutális őszintesége, a féktelen lazasága, és a rendkívüli nyitottsága – valljuk be őszintén, még manapság is tabu, hogy valaki ennyire nyíltan beszéljen a szexről, sőt az olyan témákról is, mint például a poliamória (ami, a poligámiával ellentétben, az összes fél beleegyezésével valósul meg!). Végül jár a piros pont azért is, hogy nem kímélte sem a férfiakat, sem a nőket – végre egy olyan könyv, ahol nem ujjal mutogatnak a másik nemre, hanem elismerik a pozitívumait és a negatívumait egyaránt, és alkalom adtán be mernek olvasni a sajátjukénak!

 

A Fuss el!-t mindenkinek csak ajánlani tudom, nemre, korra és párkapcsolati státusztra való tekintet nélkül, hiszen biztos vagyok benne, hogy Whoopi Goldberg bármelyik rétegnek tud olyat mondani, amit még nem hallott és gondolkodásra készteti.

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .