The Deuce S01E01-02 – Pilot és Show and Prove

Ha a Drót alkotói valami újba kezdenek, előszeretettel vállalom magamra a megtekintését, és bár a The Deuce, vagyis a magyarul Fülledt utcák néven futó sorozat érája, vagyis a 70-es és 80-as évek korszaka, de úgy voltam vele, hogy ennyi nehezményezés még félre tudok magamban tenni. Az első epizód megtekintése után azonban még mindig nem tudtam magamban hova tenni a szériát, ezért belevágtam a második epizódba, de ott végleg feladtam.

New York sosem volt a legbiztonságosabb város a világon, pláne a 70-es években, ahogy akkoriban a munkavédelmi törvények, rendőri etikai határvonalak, meg úgy minden más is egy sokkal lazább irányvonal volt. Frankie Martino (James Franco) ebben a közegben igyekszik talpon maradni, és eltartani családját, meg a feleségét, ehhez azonban minden nap kőkeményen dolgoznia kell két bárban is. Ráadásul otthon sem tisztelik, a felesége előszeretettel bulizik idegenekkel, miközben az anyósa úgy vigyáz a gyerekekre, hogy a tévét bámulja.

Azonban Frankie elé találékony, ha pénzről van szó, és rövid idő alatt sikerül felvirágoztatnia az egyik bárját, ahol korábban igen csekély volt a bevétel. Szüksége is van a plusz pénzre, mivel ikertestvére nagyon sok pénzzel tartozik a maffiának, és mivel őt nem találják, ezért rajta akarják behajtani.

A korszak utcáin a prostituáltak vagy futtatók állandó kellékekké váltak, és bár akadtak magánzók, ezt nem nézték el azok, akik a lányokat futtatták. Candy (Maggie Gyllenhaal) is egy ilyen lázadó, egymaga dolgozik, nincs felettese, és bár kevesebbet keres így, viszont a bevétel száz százaléka nála marad. Persze ezt nem nézi jó szemmel C.C. (Gary Carr), aki a pályaudvarokon szedi fel leendő prostituáltjait, majd komoly pszichológiai befolyással élve munkára és hűségre kényszeríti őket.

A Fülledt utcák a pornóipar felemelkedését és válságát hivatott bemutatni, valamint a köré épülő szexipart, de az első két epizód alapján ezt nehéz lenne róla megmondani. Az egészet átlengi a bárok ragacsos és alkohollal átszőtt atmoszférája, ami a műfaj kedvelőinek bizony nagyon jó hír – engem mondjuk nem fogott meg, de úgy voltam vele, hogy majd James Franco szereplése lenyűgöz. De sajnos ez sem sikerült.

Bár Franco jól hozta a szerepét, ahogy gyakorlatilag mindenki korrektül dolgozott az általam megtekintett két epizód alatt, de maguk a karakterek annyira unszimpatikusnak és érdektelennek bizonyultak számomra, hogy szó szerint nem akadt egy mozzanat vagy jelenet, ami tetszett volna.

Feltételezem, hogy az évad további epizódjai alatt jobban belemennek a pornóipar éledezésébe, miközben a prostituáltak élete egyre nehezebb lesz – köszönhetően a kizsákmányolásnak, és a nyílt szexizmusnak. Valamint a Martino testvérpár is komolyabb vezető szerepet kap az éjszakai életben.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.