A kíváncsiság lételeme nagyjából minden embernek, hiszen mindig akad egy érdekes tény vagy egy megválaszolni való pletyka útján terjedő városi legenda. De mielőtt még mindenki a különféle zsákosbácsikra gondolna, az Oshiete! Galko-chan koránt sem evez a horror vizeire, sokkal inkább a lányos kérdések vicces tényállásait mutatja be nekünk szerethető karakterekkel körítve.

Történetünk három központi főhőse a Gal-stílus két lábon járó példánya Galko, a roppant intelligens Otako, valamint a lufi fejű, ennek ellenére aranyszívű Oujo. Igen, ahogy a neveik is sugallják, a lányok egy-egy életforma megtestesítői – amik gyökeresen ellentétesek a másikéval, ennek ellenére legjobb barátnők. De nem csak ez a három lány tűnik ki az osztályból, ugyanis az osztálytársaik neve is beszélő (Iinchou, Ouji, Nikuko) jellemükkel és érdeklődési körükkel kapcsolatban.

De mégsem lehet azt mondani, hogy ez az anime csak bemutatja nekünk a japánok sztereotip elképzeléseit (és elvárásait) , mert már maga a főhősnő Galko ellentmond ezeknek: az elvárt bunkó, bulizós, férfifaló és mocskos szájú leírásból legfeljebb az utóbbi igaz rá, de az sem mindig. Galkonak aranyból van a szíve, szégyenlős és könnyen zavarba lehet hozni az intim témákkal, valamint az a legnagyobb álma, hogy anyuka legyen. Vagyis a külseje koránt sem tükrözi azt, amilyen ő belülről – mégis persze sokan az alapján ítélik meg.

Otako és Oujo már közelebb állnak az általuk képviselt elvárásokhoz, de itt is vannak látható különbségek: Otako bár nagyon szeret mindent ami könyv és tudomány, képes emberek közé menni és aktív lenni szociálisan. Oujo pedig egy kimért és visszafogott, tényleg felső kategóriás nevelésben részesült lány, akinek minden lépését szolgák kísérik, ennek ellenére mégsem válik elkényeztetetté vagy fölésnyeskedővé, hanem megmarad egy hatalmas szívű, de kissé naiv és tapasztalatlan lánynak.

Persze nem kell megijedni, a lányok által rendszerint kitárgyalt női témák mellett kapnak kellő reflektorfényt a fiú karakterek is, akik kivétel nélkül odavannak Galko-ért (bár ezt mindegyik tagadja még saját maguk előtt is) és ők azok, akik rendszerint félreértik a lány megnyilvánulásait. Charao, Suupo és Otao mellett ott van még a kissé furcsa Bomuo – akinek többször halljuk a belső monológjait, mint egy shounen animés visszaemlékezésnek.

És rövidesen el is  jutunk az anime legérdekesebb részéhez: a beskatulyázáshoz. Az amerikai filmekből mér megszokhattuk, hogy amilyen stílust képviselsz (elsősorban a középiskolai életben), te neked olyannak kell lenned teljes egészében és a “táplálékláncban” betöltött szerepedhez kell illeszkedned.  Ez alól a felfogás alól pedig japán sem kivétel (meg úgy nagyjából egyik ország sem), de ott még erősebb a társadalmi hierarchia, és ott nagyjából mindenki “vadhajtás”, aki eltér az átlagostól.

Az Oshiete! Galko-chan pedig pont ilyen karaktereket mutat be: valamivel mindig ellentmondanak a velük szembeni elvárásoknak, és ezt azoknak a karaktereknek a szemein keresztül láthatjuk a legjobban, akinek a fejében a legjobban élnek ezek a sztereotípiák – mert ők döbbennek a meg a legjobban akkor, mikor rácáfolnak.

Összességében az Oshiete! Galko-chan egy aranyos, vicces és meglepően életszagú sorozat, ami bár elsődlegesen a női nézőket hivatott a képernyő elé szegezni,  a fiúknak is bátran tudom ajánlani.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .