Aki már egy kicsit is beleszagolt az animék színes világába, az tudja, hogy ez az egy gyűjtő fogalom jó pár műfajra osztható, én pedig most a shounen animéket vettem górcső alá (lásd Bleach Naruto One Piece), hogy összegyűjtsem nektek az öt leggyakrabban előforduló, kedvelt vagy épp idegesítő klisét, szokást, majdhogynem törvény szerűséget, ami nélkül nem shounen anime a shounen anime.

1 Halhatatlan főszereplő

Ez sajnos nem csak az animéknél van így, mondhatni a történeteket melyeket elmesélnek nekünk legyen az film, sorozat könyv, vagy egyéb, a főszereplő nem halhat meg, maximum a végén, vagy inkább még ott se. Ebből kifolyólag a shounen animék főszereplői a harcaik során elszenvedett sérüléseikből végtelen mennyiségű vért képesek elveszteni, anélkül, hogy meghalnának. Ez már akkor kezd idegtépő lenni, mikor a száz plusszadik ellennel birkózik hősünk, és kétszer leszakad mindkét karja, de még akkor is feláll, megrántja a vállát és tovább megy. Igényelnék némi realista ábrázolást!

2 Szerelem a háttérben

A shounen legismertebb jellemzője, hogy rengeteg része van és ebben a végtelennek tűnő részmennyiségben folyamatos harc folyik, ám olykor olykor kiderül, hogy főhősünknek, netán egyik másik mellékszereplő közt románc alakul ki. Ám ezeknek a szerelmeknek ritkán van alkalmuk kellőképpen kibontakozniuk, mivel minden csak a harcról szól, így csak sejtelmes utalásokat, megilletődött arcokat és reménykedő pillantásokat láthatunk csupán. Ha egyik másik szerelem be is teljesül az sem marad sokáig a középpontban, mert jön az újabb levágni való.

3 Mindig van erősebb… aki nem is erős

Az sem ismeretlen, hogy a shounen animék hosszúkból adódóan fejezetekre, úgy nevezett Arc-okra vannak osztva, melyekben más és más a gonosz ellenfél, akit le kell győzni, és ezek mind úgy vannak beharangozva, hogy soha senki meg se érintette őket, egy pillantásával lefejez, ha csak a közelébe mész, legendás harcosok, akik olyan erősek, hogy kontinenseket mozdítanak szabadidejükben erre-arra. Aztán jön egy általában taknyos kölyök, aki a főszereplőnk, és pár résznyi kínzó harc közepette valahogy csak legyőzi…

4 Kívülálló főhős az iskolapadból

A shounen animék másik műfaji jellemzője, hogy könnyen lehet azonosulni a szereplőikkel, ezért általában egy kiközösített, furcsa, netán tán lézernek titulált iskolás a fő szereplőnk, aki különleges erőre tesz szert valami okból kifolyólag és belekeveredik olyan dolgokba, amiktől egy csapásra megváltozik az élete és máris nem lesz többé egyszerű és szürke senki. Mindez azért ilyen népszerű és bevett, hogy motiválják a fiatalokat és erősítsék a pozitív önképüket, amit én csak támogatni tudok, de ne legyen a végén mindenható  a hősünkből! Ebből kifolyólag számomra ez a legidegesítőbb ismertetőjegye a shounen műfajnak, de sajnos már nem csak annak, hanem gyakorta minden animének, hogy ott van az a nyomorult iskola. Rendben, része az életüknek, mindennapiaknak, a japánoknak különösképpen, mert nekik gyakorlatilag nyári szünetük is alig, de az, hogy mindenkinek az élete története onnan induljon, azt én már nagyon unom.  Persze vannak kivételek és ezeket a kivételeket szeretem a legjobban (Lásd Fairy Tail) de nagyon kevés van belőlük, mert nyilván a készítők úgy vélik, hogy ezzel hozhatják legközelebb a nézőket, ha az általuk nézett sorozatban is olyan „átlagos” iskolások vannak, mint ők. Ebből a kliséből kéne a leginkább kilépni!

 

5 Mindig van egy mester

A különleges képességet nem csak úgy pikk-pakk azonnal tökéletesen tudja használni az újdonsült főhős, valakinek el kell magyaráznia, hogy mi fán terem az az erő, amit kapott. Mindig van egy idősebb, középkorú mester, aki aki nem mellesleg biztos hogy perverz…, és aki szintén használja, vagy birtokában volt hasonló erőnek, így segíteni tud a zöldfülűnek és rajta keresztül elmagyarázni a nézőnek is, hogy mi a képesség jellemzői, ami az egész szériát végig kíséri.

+1 Soha senki nem hal meg

Nem csak a főhőseink hallhatatlanok, de sokáig a mellékszereplőink is csak ímmel- ámmal kerülnek veszélybe, viszont lassan elkezdjük érezni, hogy kellene már egy kis súlyt adni annak a történetnek. Ez a nagyobb neveknél előbb utóbb el is érkezik, ám van egy anime, ahol konkrétan az összes szereplő, aki meg is halt visszatér, és az a Fairy Tail. A mangának nem rég lett vége és tényleg senki sem hal meg, olyan nyálas és gusztustalan csöpögős a vége, hogy egészen kiábrándultam. Pedig voltak itt nagy drámai pillanatok, önfeláldozások, amik mélységet és súlyt adhattak volna a dramaturgiának és a mangaka mindent visszavonta, és nem merte bevállalni. Ehhez köthető az a tény, hogy a mangakák japánban, szinte életveszélybe is kerülhetnek, az elborult rajongók miatt, ha esetleg meg szeretnének halasztani egy-két karaktert, akiknek a halálára szükség lenne a többi szereplő fejlődése érdekében, de nem merik megjátszani. És emiatt kanászodnak el ezek a lehengerlő alappal rendelkező történetek, de én remélem, hogy találnak megoldást arra, hogyan is tehermentesítsék az alkotókat, mert nem lenne szabad befolyásolni őket, hiszen ők tudják hogyan is lenne jó az ő történetük, meg kell őrizniük az alkotói szabadságukat!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Top 5 Shounen Anime Klisé”

 1. Hát igen, én ezekkel teljesen egyetértek. De még van pár klisé, ami szintén nevetséges.
  A shounen összes főbb szereplője imád enni, annyit esznek, hogy lenyelik Moby Dick -et keresztbe.. meg kasba… De a legnagyobb falánk a főszereplő, az lenyeli a Titanikot is…
  A főszereplő veszélybe kerül, a gonosznak van módja kinyírnia őt, de inkább nem teszi – mert nem ér annyit – hanem embereire hagyja, akik úgyis meghalnak természetesen (vagy csak kiütődnek)..
  Vagy a főgonosznak bármikor lenne esélye kinyírnia a főhőst, aki természetesen felgyurmázza magát a szintjére, mert a főgonosz hülye. A főgonosz persze háttérben mindenféle ármányt csinál, csavaros események láncolatát indítja el, furfangos módon, de az nem jut eszébe, hogy az a gyerek akit meghagyott a családkiírtásban, az fogja őt levadászni később (tipp a főgonoszoknak: ha már kiírtasz egy családot, csináld rendesen, gyerek, baba, kicsi, nagy, öreg, lány, hölgy egyre megy. Nyírd ki mindet, mert valaki úgyis bosszút áll)
  A főszereplő meghal, de feltámad. (yusuke, lina, stb)

  1. Kedves Ethon!
   Igen,akár csinálhatnék még egy listát, el is gondolkozom majd rajta, köszi a tippeket ! 🙂

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .