Az Amazon új sorozata mesteri szintre emeli a gagyiságot – de ez nem is baj, hiszen ez a lényeg.

Bukarestben járunk, a nyolcvanas évek derekán, a kommunizmus fénykorában. Gregor Anghel nyomozó (Florin Piersic Jr./Channing Tatum) társával, Nikitával (Cristian Popa/Beck Bennett) éppen egy piti drogdílert készül lekapcsolni, mikor is megtámadják őket, és egy titokzatos Reagan-maszkos férfi megöli Nikitát. A bosszúra szomjazó Gregor a gyilkos nyomába ered, miközben, hatalmas bosszúságára, mellé csapódik a vidéki nyomozó, Iosif Baciu (Cornelio Ulici/Joseph Gorden-Levitt), aki még gyerekkorából ismerte Nikitát, és szintén meg akarja találni azt, aki a férfi haláláért felelős. A nyomok pedig az amerikai nagykövetséghez vezetnek…

Igen, tudom, hogy vacak a sztori. Mindenki tudja, hogy vacak a sztori. Az írók is tudják, hogy vacak a sztori – hát persze, hogy tudják, hiszen ez volt a lényeg. A Comrade Detective ugyanis egy remekbe szabott szatíra: azt egész sorozat úgy van beállítva, mintha egy valódi, nyolcvanasévekbeli, román sorozattal lenne dolgunk, amit nagy nehézségek árán sikerült előkaparni, digitálisan felújítani és leszinkronizálni angolra, hogy az amerikai közönség is láthassa – erről amúgy Channing Tatum informálja a nézőt az első epizód elején.

Tehát a Comrade Detective nem más, mint egy fikciós kommunista-propagandán alapuló szatíra, ami erősen beszólogat mind a kommunista rendszernek, mind Amerikának. És ezek az elemek nagyon is jól működnek – az ember lánya óhatatlanul is elnyom egy gunyoros kuncogást, amikor olyan mondatok hangzanak el, mint például „Romániában nincs bűnözés” vagy „Romániában nincsenek korrupt rendőrök”, a szándékosan borzalmasas klisés, és minden agyonismételt csavart felvonultató sztori pedig csak hab a tortán. Vagyis az egész azért jó, mert rettenetesen vacak.

A sorozat mellett szól még maga a produkció is: nem hiába soroltam fel két-két nevet minden megemlített szereplőnél: a karaktereket őshonos román színészek alakítják, az epizódokat pedig eredetileg románul vették fel, és csak aztán szinkronizálták Tatumék angolra – természetesen borzalmasan, úgy, hogy a színészek szájmozgása és az elhangzott szöveg még csak köszönőviszonyban sincs egymással.

Viszont ennek az egész hozzáállásnak megvan a maga hátulütője – név szerint az, hogy amikor a nem csillogtatja a szatíra magasiskolájának tanításait, amikor nem szólongat be, és nem teljesen abszurd a maga visszafogott módján… nos, akkor eléggé unalmas az egész. Már hát ugye azokat a klisékre épít, aminek már a nyolcvanas években is fehér szakálla volt. És emiatt igazából az első rész után úgy is voltam vele, hogy bár tetszett, és az egész szezon mindössze csak hat epizód, valahogy nincs kedvem tovább nézni az egészet, mert kvázi már mindent láttam.

Szóval… az ötlet zseniális, a szatíra pedig elsőrangú, az alakítások – mind a román, mint az amcsi színészekét – remek, de akkor is, lehet, hogy a Comrade Detective jobban működött volna filmként, mint sorozatként. Ennek ellenére az első részt mindenképpen megéri megnézni.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .