Kedvenc kiadóim egyike az Agave Könyvek kiadó. Éppen ezért, amikor megláttam az Agave 100 címre keresztelt válogatás kötetet, egyértelmű volt, hogy beszerzem és elolvasom.

Az Agave Könyvek 2003-ban alapított könyvkiadó, amely főleg krimi, thriller, fantasy és sci-fi műfajú könyvekkel foglalkozik. Többek között olyan neves írók műveit jelentetik meg magyar nyelven, mint Ray Bradbury, Neil Gaiman, Laurell K. Hamilton, Lawrence Block, Dashiel Hammett, Philip K. Dick és nem utolsó sorban John Scalzi, de a magyar írók megjelenései közül is válogathatunk, legyen szó akár Veres Attila, László Zoltán, Csurgó Csaba, Baráth Katalin vagy Brandon Hackett könyveiről.

Az Agave 100 novelláskötetet manapság igen nehéz beszerezni, mert kilenc éve került kereskedelmi forgalomba, utánnyomás pedig nem készült belőle azóta. Azonban antikváriumokban fellelhető és akadnak olyan könyvtulajdonosok is, akik szeretnének megválni saját példányuktól.

Szinte még el sem kezdtem olvasni az antológiát, de már könnyeket csalt szemembe a bevezető szöveg. Egyrészt nagyon szép kezdeményezés a kiadótól, hogy oly módon kívánta megünnepelni az öt éves fennállását és ezzel együtt a 100. könyvük megjelenését, hogy megkeresték az első öt évben kiadott könyveik íróit, majd vázolták a tervüket az év- és megjelenésfordulóval kapcsolatban. További csodálatos gesztusnak tartom, hogy a megkeresett írók egytől egyik ingyen a kiadó rendelkezésére bocsájtották novellájukat. Ray Bradbury volt ennek a kedves gesztusnak az elindítója, ugyanis válaszlevelében Ő volt az első, aki felajánlotta az írását teljesen ingyen, azzal az egy feltétellel, hogy a többi megkeresett író is így tesz. Igen, és Ők így is tettek, sőt többen is írtak pár kedves sort, megüzenve jó kívánságaikat (ezek a kedves kis üzenetek a kötetben is olvashatók).

Na de akkor nézzük, hogy mitől olyan jó vagy kevésbé jó ez a jubileumi antológia, amelyben a pár oldalastól, egészen a húsz-harminc oldalasig olvashatóak történetek.
A kötet felén átrágva magam – első fele krimiszálakból szőtt vászon – nem igazán éreztem úgy, hogy ezeket a történeteket nekem írták. Mi tagadás, nem vagyok a krimi műfaj rajongója, bár azért vannak olyan írók, akiknek már sikerült levenniük a lábamról. Az Agave 100 is tartogatott számomra meglepetést, ugyanis találtam egy-két krimi novellát, ami kifejezetten tetszett. Ilyen volt például Dashiel Hammett: Nő a sötétben illetve Jim Thompson: Ez a világ, aztán a tűzijáték című írása. Előbbi az a tipikus krimi, gengszterekkel, börtönnel, meneküléssel, lövöldözéssel, míg az utóbbi már inkább a misztérium határát feszegeti.
A kötet második fele fantasy és sci-fi vonalon mozog. Bevallom sokkal közelebb is érzem magamhoz, mint a krimi műfaját felölelő első felét. Azonnal, és menthetetlenül rabul ejtett Laurell K. Hamilton: Sárkányok lesnek rátok novellája, amely valahol a fantasy és sci-fi határán mozog, de Naomi Novik tüneményes Lakoma vagy éhkopp című sárkányokról szóló, fantasy írása is igazán szívbe búvó. Neil Gaiman: Én, Cthulhu novellája az az igazi, – szerintem – csak Gaimanre oly jellemző stílusú, és kiemelném továbbá Ray Bradbury a Jelölt, és Philip K. Dick: Prominens szerző című történetét is, mert ezzel az antológiával debütáltam az Ő munkásságukat illetően. Azt hiszem megvettek maguknak. Szuper kis sci-fi történetet varázsoltak a lapokra mindketten.

A kötetben megjelent írok stílusának sokszínűsége, változatossága mindenképp előnyére válik, mivel minden olvasó megtalálhatja benne a saját ízlésének megfelelő történetet. Azonban pont ez a sokszínűség az oka annak is, hogy nem mindegyik novella tudta belopni magát a szívembe. Ennek ellenére egyértelműen kár lett volna kihagyni ezt a jubileumi kötetet. A novelláskötetekkel úgy általában az a bajom, hogy mire belemerülnék egy történetbe, addigra vége is van. Természetesen ezt nem akarom a könyv rovására írni, hiszen ez jellemzően az én beállításom hibája. Ott volt Hamilton vagy Hammett írása és akár egy-egy regényt is képes lettem volna végig olvasni, amelyben részletesebben bemutatják főhőseiket és sok-sok oldalon keresztül izgulhatok értük.

Jó szívvel ajánlom a kötetet azoknak, akik egy-egy hangulatos esti történetre vágynak, de akár arra is tökéletes, hogy egy-egy író stílusába belekóstoljunk, mielőtt megveszünk egy egész regényt, ami talán nem is lesz igazán a mi ízlésünknek megfelelő.

És végül, de nem utolsó sorban következzen egy részlet az Agave 100 kötetből, egyenesen a kiadótól.

“Szinte napra pontosan öt éve jelent meg az első könyvünk.
Az öt év alatt kiadtunk 99 könyvet, ez a századik.
Benne pedig 14 novella az Agave mostani és jövőbeni szerzőitől.
Ez az egyedülálló antológia az ötéves Agave ajándéka minden olvasónknak.”

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .