Még valamikor a nyár folyamán anyum rábukkant egy, „Tíz romantikus vígjáték, amit látnod kell” címszó alatt futó listára, és ragaszkodott hozzá, hogy végigzongorázzuk a rajta lévő filmeket – hát, maradjunk annyiban, hogy a tízből volt talán három, amit végig is bírtunk nézni. A rom-kom műfaj alaphelyzetben sem éppen a kiemelkedő minőségű alkotáskról szól, de a listán szereplő filmek nagy része még ennek a tudatában is kiverte nálam a biztosítékot. Így hát, bár nem vagyok a műfaj die-hard rajongója, úgy döntöttem, én is összerakom a saját rom-kom listámat, rajta olyan filmekkel, amiket valóban megéri megnézni.

Képtalálat a következőre: „the proposal”

  1. Nászajánlat

Még jó régen a legjobb barátnőmmel néha eljártunk kamikaze-mozizni – vagyis beültünk az első filmre, ami éppen kezdődött. Így futottunk bele a Nászajánlatba is, ami, tisztán emlékszem, egy hatalmas, pozitív meglepetés volt számunkra. Margaret (Sandra Bullock) sikeres sikeres könyvkiadó New Yorkban, emellett pedig egy hárpia, akit minden munkatársa gyűlöl. Amikor azonban – az amúgy kanadai származású – nőt ki akarják toloncolni az országból, Margaret úgy dönt, úgy oldja meg a helyzetet, hogy hozzámegy asszisztenséhez, Andrew-hoz (Ryan Reynolds). A férfi némi egyezkedés után bele is megy az ál-frigybe, azonban van pár kikötése: például az, hogy Margaretnek vele kell utaznia a hétvégére a családjához Alaszkába, hogy megünnepeljék a nagymama születésnapját. Persze a családnak fogalma sincs, hogy az eljegyzés csak kamu, Margaret és Andrew pedig mindent megtesz, hogy fenn is tartsa ezt a látszatot.

  1. Időről időre

Avagy egy adag romantika megfűszerezve egy csipet időutazással. A huszonegyedik születésnapján Timet (Domhall Gleeson) félrehívja az édesapja (Bill Nighy) és közli vele, hogy a családban férfiágon öröklődik az időutazás – Tim is képes visszamenni az időben, de csakis a saját életén belül és csakis olyan helyekre, ahol amúgy is ott volt. Tim ezek után lelkesen kísérletezget újonnan felfedezett képességével, aminek aztán az lesz a vége, hogy mikor találkozik álmai nőjével, Maryvel (Rachel McAdams), véletlenül kitörli a múltból első találkozásukat. Tim azonban nem adja fel, és eldönti, újra megtalálja a lányt és eléri, hogy az belé szeressen.

  1. Bazi nagy görög lagzi

Tudom, tudom, alapdarab, de akkor is meg kell említenünk. Toula (Nia Vardalos) igazi szürke kisegér: a közel harmincéves, görög származású lány, aki a családi étteremben dolgozik, és közben folyamatosan azt kapja rokonaitól, hogy miért nem megy már férjhez. Aztán Toula egy nap besokall, és úgy dönt, a saját kezébe veszi a sorsát – elkezd csinosabban öltözködni, beiratkozik a főiskolára, és még munkahelyet is vált. Így találkozik aztán Iannel (John Corbett), akivel gyorsan egymásba is szeretnek, sőt, el is jegyzik egymást. Azonban van a sráccal egy nagy probléma: nem görög.

  1. Casanova

A Casanova már csak azért is nagy kedvenc számomra, mert odáig vagyok a kosztümös filmekért, már pedig azok azt az ember csak elvétve talál olyat, ami hepienddel végződik. A tizennyolcadik században Velence a bűn melegágya, és, ha megbocsátjátok a vacak szóviccet, Casanova (Heath Ledger) az, aki a legtöbb ágyat melegíti. Ezzel azonban megára haragítja az egyházat, ezért a dózse választás elé állítja: vagy elhagyja a várost, vagy a karneválig elvesz egy jó családból származó, tisztességes lányt. Casanova meg is találja a város talán egyetlen szüzét, Victoriát (Natalie Dormert), akit – a lány legnagyobb örömére – el is jegyez. Ezután nem sokkal azonban Casanova találkozik az intelligens és makacs Francescával (Sienna Miller), akin rögtön megakad a szeme, így hát el is határozza, hogy meghódítja a lányt – Francesca azonban mélységesen lenézi a hírhedt Casanovát, meg aztán az sem derülhet ki, hogy mennyasszonya mellett másfelé kacsingat, azért a férfi cselhez folyamodik.

  1. Ahol a szivárvány véget ér

A listát egy olyan filmmel nyitottam, ami kellemes meglepetést okozott, úgyhogy azt hiszem, ildomos, hogy egy ilyennel is zárjam. Rosie (Lily Collins) és Alex (Sam Claflin) már ötéves koruk óta legjobb barátok, olyannyira, hogy azt tervezik, együtt mennek majd egyetemre a tengeren túlra. Igaz, még a vak is látja, hogy valójában szerelmesek egymásba, érdemben egyikük sem mer lépni – aztán a tizennyolcadik születésnapját követően Rosie egy balul elsült éjszakát követően teherbe esik, és úgy dönt, megszüli a babát, terhességét azonban eltitkolja Alex elől. Innentől kezdve aztán végképp semmi sem úgy alakul kettejük életében, ahogy azt tervezik, útjukat pedig elszalasztott esélyek szegélyeik.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .