Már csak egy hét választ el minket az Agymenők 11. évadjának premierjétől. Addig is, amíg várjuk, hogy az óriási cliffhanger végre folytatódjon, és megtudjuk, mit válaszol Amy (jó, nyilván igent, mi mást), újranéztük az eddigi tíz évadot, és kiválogattuk a sorozatban felbukkanó valódi tudósokat.

A válogatásnál ezúttal az alábbi szabályokat állítottuk fel:

  • Csak az számít cameónak, ha valódi tudós, kutató, mérnök bukkan fel
  • Csak az számít cameónak, ha az adott tudós nem szerepet játszik, hanem önmagát alakítja

A fentiek alapján íme a (természetesen teljesen szubjektív) toplista:

  1. Bill Nye (S07e07)

Míg az Arthur Jeffries-t, másnéven Proton Professzort alakító Bob Newhart kiesik a szabályok alapján, (hiszen Proton professzor kitalált alak, színész játszotta el a tudóst), addig Bill Nye, a Tudós Kölyök nagyon is valós és önmagát alakító szereplő, akihez Sheldon azután fordul bosszúból, miután az általa rajonott Proton Professzor nem az ő, hanem Leonard véleményét kérte ki. De ki is az a Bill Nye?

William Sanford Nye, vagy ahogy ismerté vált: Bill Nye , a Tudós Kölyök (Science Guy) egy amerikai mérnök, televíziós szereplő és tudományos előadó. Legismertebb műsora a Bill Nye the Science Guy, ami egy gyermekeknek szóló tudományos ismeretterjesztő show volt 1994 és 1998 között.

Nye mérnökként kezdte pályafutását a Boeingnél, ahol feltalált egy hidraulikus rezonancia szupresszor csövet. (Ugye? Máris úgy érzed, mintha az Agymenőkben lennél!). Találmányát a Boeing 747-eseken alkalmazták. 1986-ban otthagyta a Boeinget a szórakoztató ipar kedvéért, és a helyi televízió műsorában lépett fel vicces tudományos kísérletekkel. Innen indult el a Bill Nye, a Tudós kölyök, ami már országos adásba is került, és öt éven át futott nagy sikerrel, egyszerre szórakoztatva a gyerekeket és a felnőtteket. 23-szor jelölték Emmy díjra, amiből 19 jelölést el is vitt.

A műsor sikere után Nye továbbra is a tudomány népszerűsítésének szentelte az életét. Írt két népszerű könyvet (Tagadhatatlan: Evolúció és a teremtés tudománya és Megállíthatatlan: A tudomány hasznosítása a világ megváltoztatásáért), szerepelt a Dancing with the Starsban, az Agymenőkben, és számos egyéb televíziós showban. Az életéről dokumentumfilm is készült, 2017-ben pedig a Netflixen is debütált egy sorozata, a Bill Nye megmenti a világot.

  1. Steve Wozniak (S04e02)

Stephen Wozniak elektromérnök, az Apple társalapítója, az egyik legfontosabb hardwer fejlesztő vállalkozó volt a hetvenes években, mikor a számítógépek elkezdtek utat törni a lakosság körében– többek között épp az ő munkásságának köszönhetően, hiszen az ő fejlesztései tették lehetővé a kisebb méretet, olcsóbb előállítást és a lakossági felhasználást is.

Steve Jobs Wozniak nélkül sosem tudta volna létrehozni az Apple-t. Neki köszönhető többek közt az a ma már alapvetőnek tűnő fejlesztés is, hogy a billentyűzeten lenyomott billentyű karaktere megjelenik a képernyőn. Ronald Reagan őt és Jobsot is kitüntette a technológia terén elért óriási eredményeikért.
Wozniak Sheldon 15. kedvenc technológiai feltalálója (6 hellyel megelőzve Steve Jobsot), ahogy azt megtudhattuk a negyedik évad második részéből, ahol Sheldon mobil virtuális jelenlét eszközzel pótolja a személyes megjelenését, ezáltal viszont lecsúszik arról, hogy személyesen is találkozhasson a nagy Wozzal.

3- Mike Massimino (S05E15, S05E24, S06E02, S06E04, S07E16 S08E03)

Michael James Massimino amerikai mérnök, tudós, űrhajós. 1984-ben szerzett mérnöki diplomát a Columbián, ezután az IBM-nél dolgozott rendszermérnökként, majd az MIT-n szerzett doktorátust. Dolgozott a NASA-nál, a DLR-nél és a McDonnel Douglas Aerospace-nél is mérnökként és vendégprofesszorként. Két saját szabadalma is van, ő fejlesztette ki az űrruha mandzsettáján használható laptopot. 1996-ban kapott űrhajóskiképzést, majd asztronautaként kétszer járt az űrben, a Hubble űrtávcső negyedik és ötödik javításán tevékenykedett. Két űrszolgálata alatt összesen 23 napot, 19 órát és 48 percet (571 óra) töltött a világűrben. Űrhajós pályafutását 2012 márciusában fejezte be.
Az Agymenőkben többször is feltűnt, első alkalommal az ötödik évad 15. részében, amikor az űrbe készülő Howard csapattársaként a Szottyos becenevet adja kedvenc Beatles-frizurás mérnökünknek.  (Ekkor még aktív űrhajós volt.) Később az évad zárórészében vele együtt lőtték ki Howardot, a hatodik évad során együtt dolgoznak az űrállomáson, majd a hetedik évadban ő beszéli le Howardot arról, hogy ismét kimenjen a világűrbe. A nyolcadik évadban pedig arról próbálja meggyőzni (sikertelenül) Wolowitzot, hogy ne vállalja el a kezdődobást a Los Angeles Angels baseball meccsén.

  1. Stephen Hawking (S05E21, S06E06, S08E16, S09E17)

Ő talán az egyetlen, akit garantáltan nem kell bemutatni senkinek, de azért dióhéjban mégis foglaljuk össze: Stephen William Hawking vezető angol elméleti fizikus, akinek ismertsége nem csupán a kivételes szakmai sikereinek köszönhető, hanem annak is, hogy a tudományt testközelbe hozta, az átlagemberek számára és érthető, fogyasztható, mi több, érdekes formában tálalva.

Pedig neki sem indult könnyen a tudományos pályafutása: fiatal éveiben tanulási nehézségekkel küzdött, az iskolában rendre rossz jegyeket szerzett. Azonban amint olyasmivel foglalkozhatott, ami valójában érdekelte (matematika, fizika, csillagászat), ez megváltozott, az Oxfordi egyetemen már summa cum laude diplomázott fizikából.

Hawkingot súlyos betegség, az ALS kényszerítette tolószékbe. Alig volt 22 éves, mikor folytonos esései és izomgyengesége miatt kivizsgálták és ALS-t, másnéven Lou Gehrig-betegséget diagnosztizáltak nála. Az ALS-ben szenvedő emberek központi idegrendszernek mozgató idegsejtjei elpusztulnak, emiatt az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak. Ez az izomsorvadás kihat a végtagokra, a hangképző szervekre, a nyelésre és a tüdőre is. A betegség kiváltó oka nem ismert és nem gyógyítható, az átlagos túlélési ideje 3,5 év. Hawking állapota épp ezért kivételesnek számít, immár több, mint 50 éve él együtt a betegségével. Bár a hetvenes évek óta teljesen lebénult, sem mozogni, sem beszélni, sem írni nem képes, a modern technika eszközeinek hála továbbra is képes kommunikálni és alkotni. Munkássága rendkívüli hatással volt a tudományos világra, de nem csak arra: Az idő rövid története címmel könyvet írt, ami a hétköznapi emberek számára érthető módon magyarázza el a téridő elméletet, majd rá pár évre megírta a Világegyetem dióhéjban-t is. Ezekkel vált a nagy tömegek számára is ismert alkotóvá. Számos ismeretterjesztő műsorban szerepelt.  Hawking életéről, betegségéről és pályafutásáról egy rendkívül szép – és sok helyen szándékosan szépítő – film is készült A mindenség elmélete címmel.

Kivételes elméje, pimasz természete miatt éles párhuzamot vonhatunk le Hawking és Sheldon karaktere között, így hát egyértelmű volt, hogy a műsor készítői előbb vagy utóbb megpróbálják becsempészni a sorozatba. Említés szintjén rengetegszer megjelenik, többek közt már rögtön a pilot részben is, amikor Howard utánozza a robothangját. De azt is tudjuk, hogy Sheldon Hawkingnak öltözött gyerekként halloweenkor. Első tényleges megjelenése az ötödik évadban volt, amikor Howard együtt dolgozik vele, Sheldon pedig annyira szeretne találkozni a példaképével és átadni neki a tanulmányát, hogy ezért cserébe bármire képes. Ezután a hatodik évadban Sheldonnal játszik Szóbarátokat, majd a nyolcadik évadban trollkodik a srácok tanulmányán. A kilecedik évadban pedig, egészen pontosan a sorozat 200. epizódjában skype-on köszönti fel Sheldont a születésnapján.

  1. Elon Musk (S09E09)

Az Igazi Vasember. Elon Musk Dél-Afrikában született, 17 évesen költözött Kanadába, ahol fizikát és közgazdaságtant tanult, majd két diploma megszerzése után továbbállt az Egyesült Államokba.

A programozás gyermekkorától szenvedélye, az első jelentősebb bevételét egy olyan játékprogram eladásából szerezte, amit 12 évesen írt. Mindössze 24 éves volt, mikor öccsével megalapította a Zip2 nevű vállalatot, ami egyedülálló módon lehetővé tette a hirdetők és a hirdetést olvasók közti kétoldalú kommunikációt. Ezt a céget 4 évvel később 341 millió dollárért adta el. A pénzből létrehozta a PayPalt, amit az Ebay pár év múlva 1,5 milliárd dollárért vásárolt fel.

Immár dollármilliárdosként Musk az űrprogram felé fordította a figyelmét, és létrehozta a SpaceX programot, amivel az volt a célja, hogy olyan űrkapszulát fejlesszenek ki, amely később akár embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. Ez 2012-ben meg is valósult.

Ezzel párhuzamosan 20013-ban megalapította a Tesla Motors autógyártó céget. A Tesla célja olyan elektromos meghajtású autók kifejlesztése és gyártása volt, amelyek a korábbi lassú, ólom akkumulátoros autókkal szemben egyszerre gyors és hatékony is. Musk ezen a téren is sikereket ért el, a Tesla által gyártott autók 4 mp alatt gyorsulnak 100 km/h sebességre, végsebességük eléri a 210 km/h-t, és közel 400 km-t tudnak megtenni egy feltöltéssel, ami átszámítva kevesebb, mint 2 literes üzemanyag-hatékonyságnak felel meg. A Tesla Motors nem torpant meg itt, az elektromos autók sorozatgyártása után más megújuló energiára épülő területekre is belépett, mint például a napelem gyártásba. Musk továbbra sem fogyott ki a meghökkentő ötletekből, jelenlegi céljai között szerepel a Mars-utazás is.

Az Agymenők kilencedik évadjában egy szegénykonyhán oszt ételt, Howard itt találkozik vele. Az Agymenők mellett a Vasember 2-ben is cameózott, ahol egy üzleti találkozón kezet fogott Tony Starkkal, és megemlítette, hogy van egy ötlete elektromos repülők előállítására.

Zseni, milliárdos, feltaláló, emberbarát, szívén viseli a környezetvédelmet, a megújuló energiát… Elon Musk kétségtelenül korunk megelevenedett Vasembere, aki ha akarná, valószínűleg valóban képes lenne létrehozni a legendás piros-arany páncélt.

Nektek ki a kedvenc tudósotok a sorozatból?

 

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .