Furcsa egy tákolmány az ABC legújabb Marvel-sorozata: az Inhumans egyes pillanataiban egészen briliáns, de a végtermék mégis valahogy szétesik.

Miután a Kree megteremtette őket, az Embertelenek egy bizonyos ponton a történelemben elhagyták a Földet, hogy a Holdon megalapítsák Attilan városát – népük azóta is ott él, jelen pillanatban a királyi pár, Black Bolt (Anson Mount) és Medusa (Serinda Swan) kormányzása alatt, akiknek ebben a királyi család többi tagja, Gorgon (Eme Ikwuakor), Karnak (Ken Leung) és Crystal (Isabelle Cornish) segít. Azonban Black Bolt öccse, Maximus (Iwan Rheon) – aki Embertelen származása ellenére nem rendelkezik különleges erővel – kezd egyre frusztráltabb lenni bátyja kormányzási stratégiája miatt. Maximus egyfelől kisebbségi komplexussal küzd, amiért nincs különleges ereje, másfelől pedig úgy érzi, Black Bolt és Medusa egy igazságtalan rendszer fenntartói, és azt is rosszul teszik, hogy a Holdon tartják az Embertelenek népét, ahelyett, hogy elfoglalnák méltó helyüket a Földön. Ezért hát Maximus kegyetlen puccsba fog, ami elől a királyi család tagjai a Földre kénytelenek menekülni…

Az Inhumans már alapból egy nehezen megközelíthető téma: az alapkoncepció a hatvanas évekből származik, és már akkor is furcsa volt – és ezt nagyon modernizálni sem sikerült. Arról nem is beszélve, hogy lényegében az Embertelenek nem sokban különböznek az X-Men mutánsaitól (jó, az erejük máshonnan jön, de a végeredmény kvázi ugyanaz), viszont náluk nincs meg az az erős anti-diszkriminációs üzenet, mint Xavieréknél. Aztán ebbe az egészbe még az MCU is belekavart… De mindegy, a Marval ragaszkodott hozzá, hogy legyen Inhumans, hát lett is Inhumans, bár hogy milyen minőségű, arról vitatkozhatunk.

Nem azt mondom, hogy az Inhumans teljes egészében egy katasztrófa. Nem, nem az – vannak egészen jó pillanatai, nekem Attilan dizánja is tetszett, és több szempontból is van benne potenciál. Csakhogy mindez meg keveredik egy halom baromsággal.

Az egyik legproblémásabb dolog, amit észrevettem, hogy a széria próbál bizonyos szabályokat állítani magának, csakhogy ezeket utána folyamatosan megszegi. Értek én ezalatt ilyeneket: Black Bolt teljesen meglepődik, amikor egy okostelóval lefotózzák, de pár perccel később Medusa hangról felismeri a kocsikat és a forgalmas utat (pedig látszólag kocsik nincsenek Attilanban, telekommunikációs eszközök és fényképek azonban igen); Karnaknak az a képessége, hogy előre látja minden gyengepontját, és ki tudja „számítani” hogy egy szituáció hogyan fog lejátszódni – ehhez képest leesik egy sziklafalról, amikor megpróbál lemászni; az az ember pedig, aki – elvileg – átélte a New York-i csatát, Sokoviát, Thor megérkezését, a S.H.I.E.L.D. bukását… Nos, az nettó hülyeségnek hiszi, hogy bármi is lehet a Holdon, ami esetleg lejöhetett a Földre.

De már úgy alapból a királyi család háza táján is vannak problémák, mivel ugye elvileg Maximus a csúf, rossz gonosztevő, de… Tulajdonképpen igaza van? Jó, rosszul áll neki a dolgokhoz, de tény, hogy Black Bolték tartják fent a jelenlegi, elnyomó rendszert, amiben a különleges erővel nem rendelkezők alagutakat ásnak – hogy miért, ne kérdezzétek –, és ami ellen már anno Medusa és Crystal szülei is felléptek. És Medusáék valóban megfeledkeztek arról, milyen is nem a társadalom csúcsún, privilegizált helyzetben lenni, szóval ilyen szemszögből Maximus lázadása érthető. De akkor megint jön a de: a puccs el van sietve és még csak megalapozva sincs rendesen.

A színészi játék nagyon ingadozó – a legelső jelenet, amiben Triton (Mike Moh) és egy meg nem nevezett Inhuman nő látható a Földön szó szerint fájdalmas, de Gorgon és Karnak, valamint Black Bolt és Maximus is egészen rendben van. Crystalt azonban hagyjuk… Mondjuk nem tudom, hogy ez a színészek számlájára vagy a rendezőjére írható-e. Ha viszont már a készítők hibáinál tartunk: értem én, hogy drága a CGI, de már az első részben megfosztani Medusát az ikonográfiájának legfontosabb elemétől nagyon durva.

Ugyanakkor viszont van itt potenciál: a királyi család háttértörténete érdekesnek ígérkezik, és ha lehet hinni az IMDb-s színészlistának, akkor lehetséges, hogy flashbackekben eléggé mélyen bele is fogunk menni (Black Bolt már halott szülei állítólag nyolcból öt epizódban is benne lesznek). A Földön is van olyan szál, amiben van lehetőség, úgyhogy nincs minden veszve.

Szóval mi is kell ide az elkövetkezendő hat epizódra? Kicsit erősebb színészi játék és jobban összefogott szabályrendszer. Kicsit több kapcsolat, utalás az MCU-ra – legalább az Agents of S.H.I.E.L.D.-re, ahonnan minimum illene egy Quake-cameo. Kevesebb IMAX-ra tervezett villogás, több történetkifejtés. Vagyis… vannak bajok, de még nincs minden veszve.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .